De tweede halve finale was zeker een finalewaardig. De beslissing die in deze halve finale moest genomen worden, was voor de eerste keer in de hele reeks echt een belangrijke keuze. Want er waren maar 3 tickets richting finale en elk van de 7 kandidaten had bepaalde troeven om door te stoten naar de finale. Het was ook finalewaardig omdat ik voor de eerste keer een echte waardige vertegenwoordiger voor ons land op het grote Songfestival zag. Nu de rest van Vlaanderen hiervan nog overtuigen. Tenslotte was het ook finalewaardig omdat het voor eerst een echt spannende puntentelling was. De winnares, La Sakhra, was reeds heel vroeg duidelijk, maar de plaaten 2 en 3 wisselden voortdurend en de één-kijker besliste uiteindelijk dat Barbara Dex en Belle Perez doormochten. Achter La Sakhra stond de één-kijker echter niet als 1 man achter. Er waren dus al bepaalde fanbasissen goed georganiseerd en geïnstructeerd.
La Sakhra werd dus zoals reeds gezegd met
Wonderland de winnares van de avond. Niet moeilijk als je weet dat je de openlijke steun van Andre Vermeulen krijgt. Zijn mening heeft ervoor gezorgd dat hij de radiojury's en persjury met zich meekreeg. Alleen de één-kijker bleef verrassend achter. En eigenlijk is dit niet zo verwonderlijk, want het geheel bleek een beetje van zijn pluimen te hebben verloren. Ten eerste drong de song pas nu echt tot mij door en de wending strofe-refrein deed mij pas nu echt op de rem duwen. De overgang is misschien wel verrassend, maar het wringt eigenlijk toch wel. De beginstrofe begint namelijk nogal traag en saai en doet dan een draai van 360° naar het opgewekte en feeling good. Maar mijn bedenking hierbij is dat ik vrees dat een deel van de kijkers gaat denken dat dit een drie minuten saaiheid gaat worden en gauw nog eens in de frigo gaat kijken of er nog bier is. Staan we in het begin of ver op het einde geprogrammeerd, zal dit niet het geval zijn, maar zitten we in de middenpoule, dan is dit toch wel een negatief punt. Een tweede punt is dat ik deze keer de zang niet echt zo denderend vond. Ik hoorde toch wel enige zenuwen door de keel van Petra gieren. Het lied kwam hierdoor naar mijn mening iets minder krachtig naar voor. En tenslotte is er ook nog de act die ik nog steeds een afkooksel vindt van de act van winnares Marie N. van enkele jaren geleden. Maar uiteindelijk blijft de podiumact de sterktehouder van dit alles en het Songfestival blijft nog steeds een euroVISIEsongfestival. Het oog van de kijker wil ook wat en krijgt drie minuten lang een mooie show te zien. Het liedje verloor naar mijn mening dus een beetje van haar pluimen gisteren, maar de act blijft genoeg pluimen hebben om in de finale en in Athene op te vallen.
Roxane behaalde de halve finale met
Push it met toch nog een karrevracht opmerkingen en tips om het geheel beter te maken. Helaas werd ze dan nog eens in de sterkste halve finale ingedeeld en Roxane zag de bui al hangen denk ik. Het zou heel moeilijk worden om de finale te bereiken. En na haar prestatie van de halve finale dacht ik net hetzelfde. De grote kracht achter haar act blijft nog steeds de stevige eurobeat die door de song draaft. Het trekt de aandacht en is catchy genoeg om de song te doen onthouden. Maar de beat alleen bleek niet voldoende te zijn om gisteren te imponeren. Zoals de vorige keer blijf ik een beetje mijn twijfels hebben over de vocale live-capaciteiten van Roxane. Op plaat klinkt dit waarschijnlijk heel goed, maar op een Eurosongpodium is dit al een pak minder. Verder was ik ook geen voorstander voor de outfitwisseling. De vorige was misschien een beetje extreem, maar dat past juist bij de uitstraling die Roxane wil overbrengen en bij de song. Het mag allemaal een beetje uitdagend zijn en deze outfit vond ik net iets te braaf. Ook omdat de act met het podiumkruipen toch een uitdagend imago wil uitstralen. Tenslotte is denk ik dat ook het verrassings- of shockeffect van Roxane is uitgespeeld. Television game, trouwens nog steeds een stuk beter dan Push it, was voor Eurosong toch vrij vernieuwend, maar nu had ik toch het gevoel dat we het allemaal al wel eens gezien hadden. Voor het grote Songfestival kon dit een eyecatcher zijn, maar Vlaanderen staat in deze een stapje verder.
Sonny O'Brien reageerde maar lauwtjes op het feit dat ze van de vakjury een wildcard kreeg voor
I'll be there for you. Toch was Sonny zo slim genoeg om te beseffen dat ze nog eens een kans kreeg om op televisie op te treden, iets wat tegenwoordig niet veel artiesten meer kunnen zeggen, en dus zorgde ze ervoor dat er nog een beetje aan haar liedje werd gesleuteld. Ze zal op voorhand al niet veel hoop hebben gehad op de finale, maar je weet maar nooit dat je enkele fans kunt bijkrijgen. Het feit dat ze er niet echt meer in geloofde, kwam toch tot uiting in het antwoorden op jurycommentaren en de vestimentaire keuze. Een doodgewone jeans is niet echt iets om van achterover te vallen. Een goed liedje kan dit echter compenseren. Alleen is I'll be there for you niet van het alooi om u uit uw sokken te doen blazen. Het moet echter wel gezegd worden dat de song enorm verbeterd was. Het werd krachtiger, beter en mooier gezongen en ik vond dat er iets meer leven in zat dan de vorige keer. Bovendien moet ook gezegd worden dat dit eigenlijk de enige ballad is die de halve finale heeft bereikt. Het wijst op een dieptepunt voor dat genre, maar aan de andere kant kan het natuurlijk wel opvallen in de resem van beats en up-temponummers. Alleen miste deze ballad de nodige sprankels om mij te overtuigen om voor dit te kiezen en na catchy beats te blijven onthouden. Maar Sonny heeft bewezen dat een goede zangeres is en waarschijnlijk zal ze dus wel enkele fans hebben bijgekregen.
De vorige keer vond ik dat
Brahim zijn song
P.O.W.E.R. nog moest bijstellen om de finale te weten bereiken. Gelukkig is Brahim iemand die naar kritiek luistert en ook probeert iets met die kritiek te doen. En kijk, gisteren blies hij de rest van deze halve finale van het podium met deze verbeterde remix van P.O.W.E.R. Marcel zei het reeds, we hebben eigenlijk de winnaar van Eurosong'06 reeds gevonden. De a capella-intro werd mooi in de vuilnisbak gedropt en de song opende meteen met zijn sterke refrein. En ook in de rest van de song werden een paar overbodige elementen achterwege gelaten en werden de sterke punten zoals de ethnische toets mooitjes behouden. Ook qua zang en verstaanbaarheid was er een merkbare verbetering. Het was nu perfect verstaanbaar wat Brahim zong (ok, de Franse rapper was iets moeilijker te verstaan, maar dat kan aan mijn gebrekkige kennis van het Frans liggen) en de boodschap van het lied kwam veel beter over. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat het einde toch nog iets slordig verliep, maar het geheel was compleet af. Brahim verdient dan ook niets anders dan respect. Respect omdat hij een wereldboodschap wil uitdragen met zijn lied. Respect omdat hij iemand is die zijn muziek echt begrijpt en voelt en zo een echte muziekartiest is. Respect omdat hij gisteren nogmaals bewezen heeft dat hij wel een goede zanger is in tegenstelling tot wat vele mensen nog steeds denken. En respect omdat hij zich ook steeds fair tegenover de anderen opstelt. We hebben dus een winnaar, maar alleen wou de rest van Vlaanderen niet mee. De wildcard brengt soelaas, maar ik vrees dat Vlaanderen niet klaar is om Brahim het ticket Athene te gunnen.
Twee weken geleden voorspelde ik reeds dat deze halve finale een echte graadmeter ging worden voor
Belle Perez en
El mundo bailando. Omdat ze nu echte concurrentie heeft en in tegenstelling tot de voorronde niet zomaar zonder slag of stoot zou winnen. En dat deed ze dan ook niet, zichtbaar tot haar ontgoocheling/ongenoegen. El mundo bailando is dan ook een inferieure Belle-single. Ik ben wel een Belle Perez-fan, maar dan meer van haar volwassenere genre zoals Bailaremos, Light of my life of Dime dan voor het huppelgepup van Enamorada of Que viva la vida. Belle scoort echter beter met de laatste groep dan met de eerste groep en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze voor dit genre kiest voor Eurosong. Alleen moet je bij hits als Que viva la vida of El mundo bailando het echt wel een paar keer horen voor je echt mee bent met het liedje en op het grote festival krijg je maar 1 kans. Het liedje is dus echt wel het grote struikelblok, want de rest benaderd de perfectie. Een knappe en uitstekende zangeres die gisteren meer ontspannen op het podium stond dan in de voorronde, een leuke grol in de zang en een lift in de act en persoonlijkheid en uitstraling op het podium. Belle Perez is een topartieste in Vlaanderen en zou dus nog steeds een perfecte vertegenwoordigster zijn voor ons land op het grote festival. Alleen wil het lied niet echt mee en blijft het SONGfestival. Bovendien kan ze in het buitenland, Nederland uitgezonderd, ook niet echt rekenen op een grote fanbasis zoals ze hier in Vlaanderen heeft die haar perfect in de finale weet te SMS'en. Belle, gelieve dus in 2008 terug mee te doen, maar dan met een echt goed nummer!
Andere en meer persoonlijke hoge verwachtingen dienden ingelost te worden door
Peter en zijn song
Coward. In de voorronde viel deze prachtige accoustische ballade enorm op tussen de middelmatigheid van de rest van de voorronde. Nu ligt het niveau natuurlijk ietsje hoger, maar dat mocht voor deze song toch geen probleem zijn. En toch was dit wel het geval en strandde Peter in deze halve finale. Nochtans heeft hij wel gewerkt aan zijn stembeheersing waardoor het nu inderdaad minder drukken op de stem was dan de vorige keer. En voor de rest heeft Peter niets veranderd aan zijn song of act, wat na de vorige ronde niet echt nodig bleek te zijn vermits hij de 18 van het publiek kreeg. En toch had hij misschien beter naar Johnny Logan geluisterd. Het refrein zou zeker een tweede stem kunnen gebruiken om het geheel nog iets meer kracht bij te zetten en om iets meer leven en variatie in de song te brengen. Waarschijnlijk daarom ook dat ik gisteren toch iets minder overtuigd was dan in de voorronde. De song is toch iets te eentonig om drie minuten lang de aandacht te houden. Bovendien bleef ik ook gisteren twijfelen aan de wil van Peter om ons land te gaan vertegenwoordigen in Athene. Mocht hij winnen, zou hij zeker wel voor de volle 100% ervoor gaan, maar ik vrees niet voor de volle 101%. De combinatie Peter-Songfestival blijft toch een beetje wringen, maar dat was ook bij Idool het geval en hé, hij won. Ik blijf Coward nog steeds een goede song vinden, een finaleplaats zou zeker verdiend zijn, maar ik begin mijn twijfels te krijgen over Athene.
Het scheelde maar een Xandee's haartje of
Barbara Dex zat gewoonweg niet in de voorrondes van Eurosong met
Crazy. Maar ze wreekte zich door de tweede voorronde te winnen en gisteren het maximum van de één-kijker te krijgen. Wordt Barbara Dex toch nog de verrassende winnares van deze editie en kan ze voor een tweede maal wraak nemen omdat ze twee jaar geleden niet naar Turkije mocht? Nochtans ben ik nu minder overtuigd dan met One Life van twee jaar geleden. Het countrynummer Crazy is dan ook maar een beetje aan de fletse en oubollige kant naar mijn mening. Gelukkig is Barbara Dex een uitstekende livezangeres die een lege doos toch nog inhoud kan geven. Haar live-performance staat er dan ook helemaal. Ze amuseert zich op het podium en geeft u een goed gevoel met haar optreden. En of ze nu Out of Africa na wil jagen of de zus van Shania Twain wil spelen, het lukt haar altijd om er overtuigend te staan. Maar zoals ik reeds heb gezegd, vind ik Crazy een beetje ouderwets. En toch zal dit net de sterkte zijn waarom dit zoveel punten krijgt van het thuispubliek. Met een Europees vergrijzende bevolking dient het toch geen wonder te heten dat zij voor een simpel maar goed gebracht liedje kiezen dan voor glitter, glammer, beats of uitdagende bewegingen op het podium. Eens benieuwd of Europa hier ook daadwerkelijk gaat voor vallen. The Olsen brothers hebben met Fly on the wings bewezen dat je met ouderwetse degelijkheid het festival nog steeds kan winnen, maar het hangt af van de stemming van de avond. Het lijkt dus een rare keuze te zijn om voor Crazy te kiezen, maar onderschat de kracht van de oudere leeftijd niet.
Met deze tweede halve finale achter de kiezen kunnen we stellen dat Vlaanderen ook dit jaar niet voor de vooruitgang en de vernieuwing zal kiezen voor het Songfestival. Men kiest liever voor een typische Eurosong-sound als dertien in een dozijn als Kate Ryan, een gekopieerde act als La Sakhra of voor een ouderwetse degelijkheid als een Barbara Dex. Er is wel een deel van de bevolking die wel de vlucht voorwaarts durft te nemen en voor Kaye Styles of Brahim kiest, maar we moeten ook realistisch blijven. Deze groep van mensen blijft te klein waardoor de kans dat één van beide de finale wint wel bestaand, maar zeer klein is. Ook al omdat beiden hetzelfde publiek zal aantrekken waardoor de groep in twee dreigt te vallen. Vlaanderen heeft nu nog een week om na te denken wie men naar Athene wil sturen. Kate Ryan lijkt de beste papieren te hebben om aan het langste eind te trekken. Mijn persoonlijke favoriet blijft echter wildcard Brahim. Een krachtige song met een ethnische toets en een boodschap. Alleen zal Vlaanderen weer te laat beseffen wat de Brahim-impact op Athene wel zou kunnen zijn. Brahimfans hebben dus nog 7 dagen de tijd en weten wat te doen!