maandag, februari 09, 2009

Mijn favorieten van 2008 winnen Grammy's

Gisterenavond werden de belangrijkste muziekprijzen, de Grammy’s, voor de 51ste keer uitgereikt in Los Angeles. De grote overwinnaar werd Robert Plant en Alison Krauss die samen met 5 prijzen aan de haal gingen, waaronder deze voor beste album (Raising Sand), beste single (Please read the letter), beste popsamenwerking, beste vocale countrysamenwerking en beste folkalbum.

Maar ook vele van mijn favorieten uit 2008 haalden een Grammy binnen.

Vooreerst is er John Mayer die in de loop der jaren al een hele schouw vol Grammy’s heeft binnengehaald. Hij mag er dit jaar weer twee bijvoegen, namelijk deze voor beste popzanger voor Say en beste rockzanger voor Gravity.


Coldplay was ook een van de grote overwinnaars. Zij wonnen 3 Grammy’s: beste song van het jaar en beste popgroep voor Viva la vida en beste rockalbum voor Viva la vida or death and all his friends.

Revelatie Adele werd vorig jaar nog bekroond tot winnaar van BBC’s Sound of 2008, bracht het prachtige album 19 uit en won nu ook nog eens twee Grammy’s, namelijk de belangrijke prijs voor beste nieuwkomer en de Grammy voor beste popzangeres voor Chasing pavements.

Duffy had ook een paar nominaties op zak, maar kon er uiteindelijk maar eentje van verzilveren, namelijk deze voor beste popalbum voor Rockferry.

Ne-Yo had dan meer geluk. Hij zag de Grammy voor beste album dan wel voor zijn neus voorbijgaan, in de subcategorie R&B werd hij werd gekozen tot beste R&B-zanger en beste R&B song voor Miss Independent.

En ook Al Green mocht twee keer het podium op en telkens met één van mijn favoriete soulzangers van het ogenblik. Eén keer met John Legend voor beste R&B duo voor Stay with me (by the sea) en een andere keer met Anthony Hamilton voor You’ve got the love I need als beste traditionele R&B performance.


Juanes kaapte op de Latin Grammy Awards vorig jaar nog alle belangrijke prijzen weg, op de gewone Grammy’s moest hij zich tevreden stellen met de Grammy voor beste Latin popalbum voor het prachtige La vida…es un ratico.

Tenslotte mochten ook Estelle en Kanye West een gouden beeldje ophalen voor American Boy waarvoor ze de Grammy voor beste rap/zang-samenwerking wonnen.

Bron: De Redactie, Official Grammy website

Labels: