Oilsjt Carnaval
Vanaf vandaag is Aalst weer drie dagen lang in de ban van het carnaval. Straks vanaf 13 uur gaat de stoet uit en de laatste wagen zal rond 21 uur de Grote Markt verlaten. Morgen is er een verkorte versie van de stoet, de bezemdans van de Gilles, de ajuinenworp en er is de uitslag voor de carnavalsgroepen. Dinsdag is er dan traditioneel de voil jeanettenstoet en de popverbranding. En tussendoor is er drie nachten feest op de Grote Markt en in de vele cafés rond de Grote Markt. Kortom, Aalst viert de komende drie dagen weer uitgebreid feest.
Mij persoonlijk zegt carnaval echter weinig en ik laat het dan ook al even traditioneel links van mij liggen. Ik kom dan ook niet echt uit een echte carnavalsfamilie en het feit dat ik geen alcohol drink speelt toch ook een rol. De stoet zou ik wel nog eens willen zien, maar het probleem van de laatste jaren is dat de stoet oneindig lang duurt. Als je weet dat de eerste groep tussen twee en drie uur op de Grote Markt wordt verwacht en dat de laatste jaren de hekkesluiter pas tussen acht en negen uur de markt verlaat, weet je dat je heel veel geduld moet hebben om de hele stoet te willen zien. Elk jaar opnieuw wordt er beloofd om naar oplossingen te zoeken om de Markt sneller vrij te maken voor het feestpubliek, maar elk jaar duurt de stoet langer en langer. De vele losse groepen en de defecten van de wagens vertragen dan ook het stoetverloop. Er was enkele jaren sprake om het aantal groepen te beperken, maar welke groepen dienden er dan uit de stoet te gaan.
Maar wat mij nog het meeste tegenhoudt is de negatieve sfeer die er rond carnaval is komen heersen. Het carnaval is de laatste jaren uit zijn voegen beginnen te treden doordat er ook heel wat (jeugdig) volk van buiten Aalst komt meevieren. Daarnaast doken er in het verleden ook meer verhalen op van vechtpartijen, vernielingen, .... Wie vandaag het centrum van Aalst zou binnenwandelen, zou denken dat er een belegering aan de gang is. Alle monumenten, winkels, bomen, openbare winkels zijn hermetisch afgesloten met houten panelen en dergelijke. De meeste carnavalsvierders zijn toffe feestvierders, maar enkelen konden het in het verleden niet laten om enkele winkels en monumenten te vernielen of te besmeuren. En dan zwijgen we nog maar over de rommel die men achterlaat en het wildplassen tegen bijvoorbeeld de Sint-Martinuskerk. Ook voor de horeca heeft carnaval de laatste jaren heel wat gevolgen. Zo wordt deze dagen al het meubilair uit de cafés gehaald om zo vernielingen te vermijden of te vermijden dat het meubilair gebruikt wordt voor vechtpartijen. Het is al zover gevorderd dat sommige horecazaken doelbewust hun zaak gesloten houden omdat de kost van afbraak, vernieling, wederopbouw, ... niet opweegt tegen de opbrengsten tijdens het carnaval. En nochtans verdienen ze goed aan carnaval want de drank wordt vaak aan ondemocratische prijzen verkocht. Geen wonder dus dat de laatste jaren de nachtwinkels goed draaien en vele groepen zorgen voor hun eigen drank tijdens carnaval.
Nu laat ik mij een beetje negatief uit over carnaval, maar de meeste carnavalvierders weten toch nog hoe op een plezante manier carnaval te vieren. Bovendien heb ik ook veel respect hebben voor de carnavalsgroepen die maanden lang werk in hun wagen steken om er een mooie stoet van te maken, de pompiers op de Grote Markt die voor de nodige ambiance zorgen, voor de weinigen die bijvoorbeeld bij de voil jeanettenstoet de oude traditie in ere willen houden (een echte voil jeanet heeft namelijk bepaalde typische attributen mee) en de echte carnavalisten die er een plezant feest willen van maken. Carnaval blijft voor de meeste Aalstenaars dan ook een uniek feest waarop men zich vrij van belemmeringen drie dagen lang kunnen uitleven. Voor buitenstaanders, en daar hoor ik toch ook bij, blijft het carnavalshart echter een moeilijk te vatten iets.
Misschien net daarom vreesde men de afgelopen weken hier in Aalst een beetje voor bepaalde reacties op de stoet, vooral na de rellen die er ontstonden na de moslimscartoons. Vorig jaar ontving trouwens het stadsbestuur nog een klachtbrief van het AEL die protesteerde tegen het feit dat enkele groepen het thema van het moslimsterrorisme gebruikten. Voor hen zal het waarschijnlijk niet duidelijk zijn geweest dat men tijdens de stoet met alles en iedereen die de afgelopen jaren in het nieuws kwam spot (een humor typisch aan het Aalsters carnaval en daarom misschien voor mensen van buiten Aalst moeilijk te begrijpen). En we kunnen moeilijk ontkennen dat het moslimterrorisme bestaat of dat het niet in het nieuws is gekomen. En men moet ook verstaan dat de carnavalisten hiermee niemand willen kwetsen of een bepaalde groep mensen wil viseren.Maar na de rellen op de Mohammed-cartoons kwam natuurlijk ook de vraag of het feestcomité moest ingrijpen of niet. Moest men een verbod opleggen om bepaalde thema's te gebruiken? Zo een regel zou in principe tegen de vrije regels van het carnaval indruisen en bovendien zou zo'n verbod ook tegendraads gaan werken. Zo'n regel zou er namelijk alleen maar voor zorgen dat er meer, voornamelijk losse, groepen het thema zouden aansnijden om zo te zien wat er zou gebeuren. Het verbodene is altijd aantrekkelijker dan het toegestane. Het feestcomité heeft dan ook terecht geen verbod opgelegd, maar riep de carnavalisten wel op hun gezond verstand te gebruiken. Men moet geen olie op het vuur gooien, maar een echte carnavalist weet waar de humor ophoudt en waar het kwetsen begint. En in die context verwacht ik dus wel enkele losse groepen die op het thema zullen inspelen, maar ik denk ook dat men tijdig zal ingrijpen en wanneer het grof wordt de losse groep uit de stoet zal zetten.
Nu, Oilsjt Carnval moet een plezant feest blijven. Ik wens dan ook iedereen die naar Aalst afzakt de komende drie dagen ontzettend veel plezier en hoop dat het een carnaval mag worden die uitblinkt in de positiviteit. Wie weet ben ik er dan volgend jaar ook eens bij?
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home