dinsdag, februari 28, 2006

Het Zuiden wil groeien


Broederlijk Delen laat groepen mensen in het Zuiden hun eigen plannen en projecten uitvoeren. Hún plannen tegen armoede en onrecht. Want de eigen plannen van de plaatselijke bevolking zijn het best aangepast aan de plaatselijke situatie en noden.

Om te tonen wat dat concreet betekent, bekijken we dit jaar de wereld vanuit het standpunt van het Zuiden, met de campagne ‘het Zuiden wil groeien’. In Cambodja, Congo, Peru, Senegal en overal in de twintig landen waar Broederlijk Delen partnerorganisaties ondersteunt, zie je hetzelfde gebeuren. Arme mensen steken de koppen bij mekaar en beslissen dat ze zelf hun situatie willen aanpakken. Armen zijn geen zielige en onmondige slachtoffers. Broederlijk Delen steunt hún eigen plannen om duurzame verandering op gang te brengen.

De 250 partnerorganisaties, die Broederlijk Delen steunt, werken aan duurzame plattelandsontwikkeling, mensenrechten of democratisering en participatief burgerschap. De doelgroepen zijn inheemse volkeren, kleine boeren, vrouwen, kinderen en jongeren. Tijdens deze campagne schuift Broederlijk Delen de Filippijnse partnerorganisatie Farmcoop (Foundation for Agrarian Reform Cooperatives in Mindanao) naar voren.

Farmcoop is gespecialiseerd in de begeleiding van boerengroepen op het vlak van marketing, juridische steun, vorming en ontwikkeling. Eén van hun leden is de coöperatie Sobagromco, een vereniging van boeren die beslisten om biobananen te telen en te verkopen, in plaats van hun grond te verhuren aan multinationals. Farmcoop verschafte deze boeren een lening voor een startkapitaal. Het organiseert ook vorming om de oogst te verbeteren en trainingen rond onder andere gezondheid, veiligheid en gender. Dankzij Farmcoop zien de bananenboeren hun inkomen stijgen. Ze krijgen nu financiële ruimte om hun kinderen te laten studeren en om de levensstandaard van het gezin en het hele dorp te verhogen.

Broederlijk Delen steunt deze plannen van het Zuiden niet alleen met geld, maar ook door onder andere politieke actie te voeren om de internationale oorzaken van armoede en onrecht uit de wereld te helpen. Dit jaar sluit Broederlijk Delen zich aan bij ‘2015. De tijd loopt’. Dit is een gezamenlijke campagne van de Vlaamse ngo’s. In september 2000 ondertekenden 191 landen van de Verenigde Naties een Millenniumverklaring. Ze beloofden om tegen 2015 de armoede in de wereld te halveren aan de hand van acht Millenniumdoelstellingen. Broederlijk Delen focust zich voor zijn politieke actie specifiek op Millenniumdoelstelling 8: de uitbouw van een mondiaal bondgenootschap voor ontwikkeling. Om de regering aan te sporen om werk te maken van de realisatie van de Millenniumdoelstellingen, hebben de ngo’s een verzoekschrift opgesteld.

Ook jij kan de actie van Broederlijk Delen steunen. Er zijn de gebruikelijke deur-aan-deur geldopzamelingen, maar ook solidaire maaltijden, verkoop wenskaarten, sponsortochten, concerten, ... Je kan ook steeds de actie steunen door een gift te doen op het rekeningnummer 000-0000092-92. Giften vanaf 30 euro geven recht op een fiscaal attest en een belastingvermindering. Meer info over de actie vind je op de site www.broederlijkdelen.be