Na
The Corner en
The Wire vond ik dat het eens tijd werd voor een meer bekendere serie in mijn aanbod van TV-tips op DVD en dat het ook niet altijd
HBO-producties moeten zijn. Daarom heb ik deze week gekozen voor de serie
The West Wing. Deze was bij ons eerder te zien op
Kanaal 2, maar het uitzendschema schoof de voorbije jaren telkens meer en meer op naar de klok van middernacht dat de DVD-boxen van de serie een ideale manier zijn om de serie te ontdekken en ervan te genieten op meer normalere kijkuren. En laat u dan zo trakteren op één van de meest slimme series van de afgelopen jaren die met maar liefst 26 Emmy’s, de oscars op televisioneel gebied, werd beloond.
The West Wing is een serie die ons een blik gunt in de gelijknamige afdeling van het Witte Huis. We volgen de gebeurtenissen van president
Josiah Bartlet in the oval office, schitterend gespeeld door
Martin Sheen, en zijn entourage in de West Wing. Die entourage bestaat uit chieff of staff
Leo McGarry (
John Spencer), PR-verantwoordelijke
Sam Seaborn (
Rob Lowe), adjunct
Josh Lyman (
Bradley Whitford) en zijn assistente
Donna (
Janel Moloney), perschef
Toby Ziegler (
Richard Schiff), persoonlijk assistent
Charlie Young (
Dulé Hill) en tenslotte woordvoerster
CJ Cregg (
Allison Janney). In de loop van de seizoenen wijzigt deze entourage lichtjes. De serie biedt een mix van het presidentieel leven, politieke crisissen, persoonlijke verhalen en alles overgoten met vaak komische noten. In de hele reeks, zeven seizoenen lang, volgen we de twee ambtstermijnen van de president en worden we geconfronteerd met allerlei politieke en minder politieke problemen. Deze gaan van het benoemen van een rechter voor het hooggerechtshof, over de Israëlitische - Palestijnse problematiek tot de mogelijke confrontatie van de aarde met een meteoriet. Van de problemen bij het opstellen van een overheidsbegroting over de kidnapping van de presidentsdochter tot een dag in het leven van de woordvoerder. Kortom, je krijgt een heel breed spectrum van zaken waarmee een president en zijn team worden geconfronteerd.
Op het eerste zicht lijkt dit geen interessante serie te zijn. Ook al omdat we zo weinig vertrouwd zijn met de Amerikaanse wetten, structuren en politiek systeem. En de serie wordt doorspekt met heel wat typische ambtenarentaal, afkortingen van overheidsdiensten en wetsartikelen die bij ons Europeanen geen belletje doet rinkelen. Daarom waarschijnlijk ook dat de serie buiten Amerika nooit echt is doorgebroken en in vele landen naar de late uurtjes in het uitzendschema werd verbannen wegens te weinig kijkers. Maar laat uw angsten achterwege. Ok, soms is het een beetje moeilijk om volgen, maar The West Wing is niets voor niets meerdere malen bekroond tot beste dramareeks. Wat de serie zo ongelofelijk onweerstaanbaar maakt zijn de vlotte dialogen tussen de verschillende personages. De dialogen worden aan een zeer hoog tempo op het scherm losgelaten en zitten vol met oneliners, spitsvondige antwoorden en verwijzingen naar de populaire cultuur. Het is een waar plezier om de personages bezig te horen en het steekspel tussen hun onderling doet u telkens weer smullen van meer.
Maar ook de verhalen bieden genoeg redenen om naar deze uitstekende serie te kijken. We krijgen een heel interessante blik in het leven van de machtigste mens ter wereld. En de personages zijn geen karikatuur van zichzelf en zijn geen machtsgeile honden. Neen, het zijn gewone mensen van vlees en bloed die hard hun best doen om het goede te doen voor de samenleving en het Amerikaanse volk. En dat gaat niet altijd even gemakkelijk en het is vaker vallen dan opstaan. Het team zit boordevol plannen en idealen, maar de politieke realiteit dwingt hen vaak om te onderhandelen en compromissen te sluiten. Tenslotte zijn er natuurlijk de uitstekende acteerprestaties en de interessante personages die de serie naar een hoger niveau liften. President Josiah Bartlet is een president om van te dromen en iemand die je niets anders kunt dan van houden en te respecteren. Hij is slim, grappig en heeft het hart op de juiste plek. De wereld zou er zoveel mooier uitzien mocht een Bartlet-kloon in het echt in het Witte Huis vertoeven in plaats van George W. Bush. Een interessant kantje aan hem, verhaalsgewijs dan, is het feit dat de president aan de zieke M.S. lijdt. Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn op het presidentschap laat ik u zelf ontdekken. Het kat-en-muisspelletje tussen Josh en zijn assistente Donna is dan weer onweerstaanbaar verrukkelijk en iets soortgelijks zien we de dag van vandaag alleen maar terug in de uiterst verslavende serie Grey’s Anatomy.
Momenteel is de serie dood en begraven in Amerika en zijn alle seizoenen reeds verkrijgbaar op DVD. De hele serie omvat wel zo bijna de volledig mogelijke ambtstermijn van de president. De serie werd bedacht door
Aaron Sorkin en deze man heeft een ongelofelijke prestatie geleverd met deze serie. Want bijna alle afleveringen van de eerste vier seizoenen zijn door hem geschreven. Een helse klus waarbij hij telkens dreigde de deadline niet te halen en hij kilo’s cocaïne voor nodig had. Maar hij zorgde dus wel voor de onweerstaanbare spervuur van onnavolgbare dialogen. Na seizoen 4 werd hij echter aan de deur gezet. Hiervoor lag vooral het altijd dreigende overschrijden van de deadline zeker aan de basis. Hierdoor swingde het budget namelijk de pan uit en net in seizoen 4 begonnen de kijkcijfers te dalen. Er werd dus nauwer gelet op de uitgaven en met het ontslaan van Aaron Sorkin kwam men tot een kostenbesparing. Maar met het wegvallen van de bezieler van de serie verdwenen ook de spitse dialogen uit de serie en langzaamaan verloor de serie steeds meer kijkers en kijkers. Wie de hele serie in huis haalt, zal moeten toegeven dat seizoen 5 qua verhalen zeker nog het niveau van de eerste vier seizoenen behaalt, maar dat het verdwijnen van de onnavolgbare dialogen een gemis zijn. In seizoen 6 dreigen de verhalen dan ook nog eens te verwateren, maar na enkele afleveringen vind de serie een tweede adem en komt het terug op het hoge niveau van weleer te staan. Dit is volledig te danken aan de blik die de serie dan gunt op het systeem van de voorverkiezingen en de echte presidentiële campagne. Maar over het algemeen halen de zeven seizoenen dus een ontzettend hoog kwalitatief gehalte.
Ik kan de serie zeker aanbevelen aan iedereen die van goede televisie houdt die ook een inspanning vraagt van de kijker. Het is zeker en vast een complexe serie, zeker in het begin. Maar de serie is zo rijk dat het u meesleept in de verhalen en dat je stilaan meer en meer vertrouwd raakt met de verschillende instituten en het Amerikaans politiek systeem. En de serie is ook zo rijk dat ze perfect meerdere kijkbeurten kan doorstaan, omdat er telkens weer nieuwe dingen opduiken die bij een eerste kijkbeurt minder opvielen. En de serie mag dan nog complex zijn, de humor houdt de serie wel degelijk luchtig. De politieke wereld wordt hier niet voorgesteld als een saaie wereld, maar als een boeiende wereld. En ook al interesseert politiek u niet of weinig, deze kwaliteitsdrama doet er u zeker interesse voor krijgen.
Alle seizoenen, 1 tot en met 7, zijn verkrijgbaar op DVD (afzonderlijk of in één grote verzamelbox) en zijn uitgegeven door Warner Home Video.