TV op DVD: Six Feet Under
We bereikten vorige vrijdag een triest hoogtepunt in de geschiedenis van de Vlaamse zomertelevisie. Maar liefst 21 van de 36 programma’s van die avond waren herhalingen. VT4 spande zelfs de kroon met een 100% herhalingsvolle televisieavond. De kans was dus redelijk groot dat u vorige vrijdag een waar déjà-vu-gevoel had. Een mens zou voor minder zijn toevlucht zoeken tot de DVD-speler om zich daar te laten verrassen door uitstekende en verrassende televisieseries. De serie die ik vandaag wil voorstellen is misschien wel gekend en misschien heb je het zelfs al eens gezien want het was jarenlang één van de uithangborden van de Amerikaanse televisie en kwaliteit van HBO, nl. Six Feet Under. Het werd in het verleden al uitgezonden door Kanaal 2 en Nederland 3 maar telkens in de latere uurtjes van de avond. Daarom misschien dat de kans groot is dat u uiteindelijk de serie aan u hebt moeten laten voorbijgaan. En dat is zonde, want u heeft zo niet alleen één van de beste series van de afgelopen jaren gemist. U heeft ook al die gratis lessen levenswijsheid moeten missen.
Six Feet Under is voor mij persoonlijk één van de beste series die ik ooit gezien heb en ik koester goede herinneringen aan de serie. Want de serie was niet alleen prachtig, kwalitatief hoogstaand, humoristisch, drama van de bovenste plank, …. Het was ook een serie die verder ging dan alleen maar de serie. Het deed u nadenken over de dingen des levens. De serie was zo diepgaand dat het ware filosofielessen waren die vertaald werden naar televisie.
Het uitgangspunt van Six Feet Under, bedacht door American Beauty-auteur Alan Ball, is hetzelfde als zovele HBO-producties, nl. een familie waar een serieuze hoek van af is. We krijgen een blik in het leven van de Fishers, een begrafenisondernemersgezin. Gewoon de omgeving alleen al maakt dat dit een speciale familie is die omgeven wordt door leven en dood. We stappen in hun leven op het ogenblik dat de pater familias komt te overlijden. De dood van vader Fisher brengt heel wat teweeg in de levens van de verschillende familieleden. Vooreerst is de moeder Ruth. Niet alleen verliest zij haar man, ze voelt zich ook schuldig omdat ze haar man al jaren bedroog via een buitenechtelijke relatie met haar kapper. Met de dood van haar man start ook de zoektocht naar een nieuwe liefde in haar leven. Zoon David Fisher heeft dan weer niets anders gekend dan de begrafenisonderneming en de zaak komt dan ook op zijn schouders te rusten. David is echter een verschrikkelijke neuroot die al een paar maanden een stiekeme relatie heeft met een politieagent. Hij is nog niet uit de kast gekomen en worstelt dan ook met zijn seksuele geaardheid en zijn gevoelens.
Zijn oudere broer Nate heeft dan weer jaren terug de begrafeniswereld de rug toegekeerd en is onder de vleugels van het gezin vandaan gekomen. Maar de dood van zijn vader brengt hem weer terug thuis en dwingt hem ertoe mee in de familiezaak te stappen. Nathan is een ware womanizer die nog nooit een echte relatie heeft gehad. Met de dood van zijn vader en de ontmoeting met Brenda komt daar verandering. Voor het eerst neemt Nathan zijn verantwoordelijkheid op. Tenslotte is er nog tienerdochter Claire die haar plaats in de wereld tracht te zoeken. Iets wat niet zo simpel blijkt te zijn als je in een afstandelijk gezin woont waar een sfeer van dood rondhangt en moet rondrijden in een groene afgedankte begrafeniswagen. Gelukkig is er het artistieke bloed dat voor een uitlaatklep kan zorgen.
De serie biedt een mix van thema’s aan. Zo is er vooreerst in een familiedrama natuurlijk het thema familie en relaties. We krijgen een blik in het leven van de Fishers en je merkt dat het geen familie is zoals die normaal wordt voorgesteld in Amerikaanse reeksen. Verwacht u dus niet aan het perfecte gezinnetje waar iedereen vriendelijk met elkaar overeenkomt en waar de gezelligheid vanaf spat. Neen, de Fishers zijn een complexe familie waarbij de familieleden op het eerste zicht alleen hun familienaam gemeen hebben. De relaties tussen de verschillende familieleden zijn complex en heel gelaagd. Maar net juist dat maakt dat de familie zo realistisch overkomt en je het gevoel krijgt dat het hier gaat om een echte familie met echte gevoelens. Een ander thema in de serie over een begrafenisondernemersfamilie is natuurlijk de dood en het leven. De serie maakt rake opmerkingen over het leven, de eindigheid ervan en de dood. En men doet dat op verschillende niveau’s doorheen de seizoenen. De ene keer belicht men leven en dood vanuit een religieuze invalshoek, de andere keer dan weer van een spirituele invalshoek, maar vaak vooral vanuit een filosofisch daglicht. De serie biedt zo vooral stof op om over na te denken en brengt het geheel naar een zeer hoog niveau. Vaak blijft een aflevering even nazinderen na het bekijken en roept het vragen bij jezelf op over hoe jij tegenover dood en leven staat. En het reikt je een uitstekende hand aan om de dingen vanuit zoveel verschillende perspectieven te bekijken.
Op het eerste zicht lijkt de serie zo nogal zwaar te zijn om te volgen, maar dat is het helemaal niet het geval. Het is vooreerst een serie die u helemaal opslorpt in zijn eigen sfeer en de kwaliteit van de verhalen ligt zo hoog dat het u blijft boeien. Maar er is ook de zwarte humor die het geheel verlichten. Er mag al eens met de dood gelachen worden (al kan dit misschien in het begin enige aanpassing vragen van de kijker). Zo start elke aflevering met een dood. En niet elke dood is even tragisch of dramatisch. Soms is de manier waarop men sterft ook gewoonweg grappig. Een grappig voorbeeld daarvan is de dood van een diepgelovige vrouw die een troep opvliegende sekspoppen aanziet als engelen die de aarde komt redden. Ze wil de engelen aanraken, loopt de straat op en wordt overreden. Klinkt vrij dramatisch, maar wie de beelden ziet lacht zich even een breuk. Wie de serie volgt, zal ook opmerken dat het type van overlijden vaak de toon zet voor de rest van de aflevering. Zo brengt het overlijden van een baby door de wiegendood een beschouwing van overlijden van kinderen teweeg door de ogen van Frederico, de hulp die net jonge vader is geworden. Dat zorgt voor zo’n aangrijpende aflevering dat je zelf even stilstaat bij de dood van baby’s en de angst die het oproept als je zelf kinderen hebt.
Six Feet Under is een voorbeeld van op welk hoog niveau televisie kan meespelen en niet moet onderdoen voor het betere literaire werk. Het is een complexe en gedurfde serie met heel wat lagen erin verwerkt. Het is een serie die van de kijker iets meer verwacht en die de kijker ook dat tikkeltje meer geeft dan alleen maar een goed verhaal en uitstekend acteerwerk. Het is een serie die je op momenten zo kan aangrijpen of zo filosofisch uit de hoek komt dat het je aan het denken zet. En dat in combinatie met de uitstekende verhalen, de sterke acteerprestaties en de originele sfeer en setting maakt dat dit een serie is die iedereen moet gezien hebben. Niet te verwonderen dus dat de serie in bijna elke lijstje van 10 beste series aller tijden hoog eindigt.
De serie liep vijf seizoenen lang en alle vijf de seizoenen zijn reeds verschenen op DVD. Er is een speciale editie uitgegeven met de vijf seizoenen verzameld in een luxe verzamelbox.
Bekijk hier de prachtige begingeneriek:
Labels: dvd, six feet under, televisie
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home