Dit weekend helaas een punt moeten zetten achter de fantastische televisieserie
Carnivàle. De serie was al eens te zien op
Nederland 3 en ook op
Canvas, maar werd daar een beetje op onmogelijke dagen en uren geserveerd. Dus moest ik mij maar beroepen op de dvd van de serie. En dat heb ik mij geen moment beklaagd, want Carnivàle is televisie van de hoogste kwaliteit met ontzettend sterke acteerprestaties, uitstekende dialogen en een unieke setting en concept. Het verschil met de hedendaagse rommel die we voorgeschoteld krijgen op de Vlaamse zenders is ontzettend groot.
Voor wie de serie niet kent: waar gaat Carnivàle over? De serie gaat in één zin gezegd over de strijd tussen het goede en het kwade. Het speelt zich af in de jaren ’30 in Amerika, de zogenaamde Dust Bowl-periode. Een periode die gekenmerkt door het drankverbod, hoge werkloosheid, een tijd met weinig hoop en in Amerika grote zandstormen die de kop opsteken in het Zuiden die werkelijk voor zwarte sneeuw zorgen en steden in duisternis hullen. In deze donkere en vuile setting volgen we de gebeurtenissen van de kermisartiesten van Carnivàle. Op hun weg naar hun volgende kampplaats ontmoetten ze op een dag Ben Hawkins die zijn moeder juist heeft begraven en die door de overheid wordt onteigend van zijn huis. De kermisartiesten nemen Ben onder hun hoede, niet wetende dat dit in feite geen toeval was, maar het noodlot.
Want Ben Hawkins is het kind van het licht, de reïncarnatie van het goede. Dat zou je op het eerste zicht niet zeggen van deze voortvluchtige moordenaar. Maar Ben Hawkins heeft een ongelofelijke gave. Een gave die als het ware van God zelve komt en die een enorme impact zal hebben op de mensheid. Alleen ontstaat er met het goede ook het kwade. Het kwade wordt vertegenwoordig door priester Father Justin. Een minzaam en behulpzaam man, maar die aan de hand van nachtmerries langzaam aan ontdekt dat het kwade en de duivel in zich schuilt. De serie draait eerst rond de ontdekking van hun gave en hun lot van beide figuren, maar ook rond de ontdekking van het bestaan van elkaar. Daarna in het tweede seizoen draait het verhaal rond de zoektocht van Ben naar Father Justin en van het kwade naar het goede. Want zolang beide blijven bestaan, zal geen van beide ooit zijn ware krachten kunnen kennen. Het goede kan niet blijven leven zolang het slechte blijft bestaan en omgekeerd kan het slechte nooit volledig slecht zijn zolang het goede blijft bestaan.
Er zit dus een hele mystiek in het verhaal met vele verwijzingen naar bijbelse verhalen en met alle kenmerken van de mythologische archetypes. Het is de drijfveer van de serie. Maar wat de serie zo speciaal maakt, is het hele randgebeuren. De Dust Bowl werd nog nooit zo mooi in beeld gebracht en geïntegreerd in een televisieserie als nu. Bovendien is ook de hele kermiswereld een intrigerende wereld. Toen bestond een kermis nog voor een groot deel uit een soort van freakshow: de vrouw met de baard, de Siamese tweeling, de man met de reptielenhuid, de waarzegster die de toekomst via telepathie via haar dochter voorspelt, de dwerg als baas, …. Dat maakt dat er dus een heleboel rare figuren opduiken, maar ze geven ontzettend veel kleur aan het verhaal. Tenslotte worden al die figuren gespeeld door topacteurs, worden er uitstekende scenario’s geschreven en kent de serie, net als zoveel andere HBO-series, een groot filmisch karakter.
Maar dit weekend zat ik dus aan het einde van seizoen 2 en meteen ook aan het einde van de serie. Helaas werd de serie door
HBO stopgezet na het tweede seizoen omwille van te duur en de kijkersaantallen waren niet in verhouding met de kosten. Maar hierdoor is het hele verhaal nog niet verteld. Op het einde van seizoen 2 komt het weliswaar tot een clash tussen Ben en Justin, maar dan ontdekken we als kijker wat de werkelijke rol en betekenis van Sophie is. En ontdekken we dat de strijd tussen goed en kwaad niet helemaal gestreden is. Een open einde dus en de makers laten duidelijk op de extra’s op de dvd merken dat het verhaal helemaal niet verteld was. We weten dus helemaal niet hoe het is afgelopen met Ben Hawkins, Father Justin en Sophie. Ondertussen zijn er talrijke
petities opgestart om HBO ertoe aan te zetten om de serie te hervatten, als is het maar voor één laatste (verkort) seizoen om de makers de kans te geven hun verhaal helemaal te vertellen. Tot op de dag van vandaag is de zender echter nog niet van standpunt veranderd en lijkt voor hen het Carnivàle-hoofdstuk gesloten. Een heel jammere zaak, want Carnivàle heeft mijn blik veranderd wat men allemaal kan doen op televisie. Ik heb de serie en de personages in mijn hart gesloten en het doet pijn om op zo’n manier van hen afscheid te moeten nemen. Hopelijk mogen de protesten dan ook verder duren en komen we ooit nog te weten hoe het verhaal afloopt en volledig in elkaar zat.