zaterdag, februari 03, 2007

Mensen zijn belangrijker dan patenten

Novartis bedreigt toegang tot medicijnen in arme landen

De behandeling van miljoenen patiënten in arme landen hangt momenteel af van betaalbare geneesmiddelen die geproduceerd worden in India. 85% van de aidspatiënten die behandeld worden door Artsen Zonder Grenzen, krijgen generische antiretrovirale middelen toegediend uit India. NOVARTIS verzet zich tegen de Indische wetgeving die bepalingen omvat die de gezondheid laten primeren boven de patenten. Deze rechtszaak kan dramatische gevolgen hebben voor de toegang tot medicijnen voor de allerarmsten. Wij vragen Novartis met aandrang deze rechtszaak tegen de Indische regering stop te zetten.

Als het bedrijf de rechtszaak wint, kan het gebeuren dat miljoenen mensen wereldwijd niet langer toegang hebben tot betaalbare geneesmiddelen.

Novartis was één van de 39 bedrijven die de Zuid-Afrikaanse regering voor de rechter daagden vijf jaar geleden. Ze kantten zich tegen een wet die het land had goedgekeurd om de prijzen van geneesmiddelen te doen dalen. Dit keer richt Novartis zijn pijlen op India.

India produceert betaalbare medicijnen die van levensbelang zijn voor vele mensen in ontwikkelingslanden. Meer dan de helft van de geneesmiddelen die op dit ogenblik gebruikt worden voor de behandeling van aids in ontwikkelingslanden zijn afkomstig uit India. Deze geneesmiddelen worden ook gebruikt om meer dan 80% van de 80.000 aidspatiënten in de projecten van Artsen Zonder Grenzen te behandelen.

Indien Novartis slaagt in zijn opzet tegen de Indiase regering en haar patentwet, zullen wellicht meer geneesmiddelen gepatenteerd worden in India. Generische producenten zullen het dan veel moeilijker krijgen om betaalbare versies ervan te maken. Dit zou miljoenen mensen wereldwijd kunnen treffen, die afhankelijk zijn van de geneesmiddelen die in India geproduceerd worden.

Laat Novartis weten dat het moet afblijven van het recht van mensen op de geneesmiddelen die zij nodig hebben.


Bron: Artsen zonder grenzen

Labels: , ,