TV op DVD: The Wire
The Wire kan het best omschreven worden als de mix tussen een politiereeks en een sociologische studie met een verrassende hoofdrolspeler. Waarover draait The Wire? The Wire gaat eigenlijk rond de hoofdrolspeler, namelijk de Amerikaanse stad Baltimore. Die stad staat namelijk centraal voor heel wat problemen die in de loop van de serie aan bod komen. Er is vooreerst een groot drugsprobleem. Sommige delen van de stad zijn echte drugsgetto’s waar de politie ontmoedigd wordt van zijn oorlog tegen drugs. Daarnaast is Baltimore een havenstad wiens industrie steeds veroudert en verloedert. Verloedering is ook een goed woord die de huisvesting van Baltimore kan typeren. En zo kent Baltimore nog een aantal van die problemen. Geen wonder dus dat de criminaliteit hoog scoort in deze stad.
De bedenkers van The Wire zijn zelf afkomstig uit Baltimore en kennen de situatie maar al te goed uit hun werk als reporter en auteur. Hun werk lag al aan de basis van de miniserie The Corner. Na het succes van deze serie ontstond al gauw het idee voor The Wire die dieper ingaat op de problemen van de stad Baltimore. Ze doen dit onder de vorm van een klassieke politiereeks, namelijk een team van detectives zet een afluisteroperatie (“een wire”) op om zo voldoende informatie te verkrijgen om een drugsbaron of ander crimineel neer te halen. Maar dit is dan ook het enigste wat ze met zovele andere politieseries gemeen heeft. Want je moet u in The Wire niet verwachten aan twaalf of dertien kleine verhaaltjes per aflevering. Neen, per seizoen neemt de serie één zaak onder de loep. En dat doet ze op zo een grondige manier waardoor de serie heel traag aanvoelt. Zo duurt het vaak enkele afleveringen vooraleer de wire daadwerkelijk is opgezet. Maar het voordeel van deze trage structuur is dat je echt diepgang krijgt in de serie en dat de serie een mooi beeld schetst van wat politiewerk daadwerkelijk inhoudt. Bovendien krijg je ook een heel goed inzicht in de verschillende radartjes die een politiezaak is. Maar wat echt het knappe is aan The Wire is dat je de zaak niet alleen te zien krijgt vanuit het standpunt van de politie, maar ook uit het standpunt vanuit de afgeluisterde. En zo krijg je de sociologische toets in de serie. Want je krijgt een beeld van de beweegredenen waarom drugs zo weelderig tiert in Baltimore, waarom de economische situatie havenarbeiders tot criminaliteit dwingt, ….
Elk seizoen neemt de toestand van de stad Baltimore vanuit een ander standpunt onder de loep. Voorlopig zijn er reeds drie seizoenen uit op DVD. Seizoen 1 bekijkt een drugszaak vanuit het standpunt van zowel de politie en justitie als vanuit het standpunt van de drugsdealers. Het verhaal is vrij simpel. Nadat voor de zoveelste keer een drugsverdachte is vrijgesproken, uit politiedetective Jimmy McNulty zijn ongenoegen tegenover de rechter van dienst. Na een paar telefoontjes van die rechter schiet het logge politieapparaat in gang en mag McNulty proberen om Avon Barksdale en Stringer Bell neer te halen. Dat tracht men te doen via een zogenaamde Wire, afluisterapparatuur die voldoende bewijzen moeten opleveren om beide drugsbaronnen achter slot en grendel te krijgen. Ondertussen krijgen we dus een lesje in politiewerk, maar zien we vooral een vernietigend portret van West-Baltimore waar de wijken zijn veranderd in drugsgetto’s en waar kinderen als gauw deel gaan uitmaken van een goed geoliede drugsmachine.
In seizoen twee blijft er een kat-en-muisspelletje gespeeld worden tussen politie en de drugswereld, maar komt er een zaak bij, namelijk een onderzoek in het havensmilieu van Baltimore. Omdat de economische crisis keihard heeft toegeslagen in de haven, zijn de dokwerkers een makkelijke prooi voor criminelen die met hun hulp allerlei lucratieve dingen het land in willen smokkelen met het nodige procentje voor de havenarbeiders. Maar wanneer in één van de containers dertien dode prostituees worden gevonden, ontstaat er een nieuwe politiezaak. Langzaamaan legt die een volledig netwerk bloot van corruptie en misdaad die zich uitstrekt van de vakbondsmannen in de haven tot de grote drugsbaronnen in Balitmore. Maar de plot is ook deze keer minder van belang. De serie laat ons vooral tonen waartoe een verloederde industrie allemaal toe kan leiden en hoe het sociale weefsel in Baltimore de voorbije jaren volledig is aangetast door allerlei louche types van alle slag en hoe de politie en het stadsbestuur daar machteloos tegenover staan. Het geeft een indringende blik in hoe een economische crisis levens aantast en mensen ertoe dwingt om toch maar in de criminaliteit te stappen willen ze het hoofd boven water houden. Dat er daarbij slachtoffers vallen, zal u niet verbazen.
Seizoen drie tenslotte borduurt verder op de zaak die in het eerste seizoen aan bod kwam en verder sluimerde in seizoen twee. Deze keer nemen de makers ook de politiek onder de loep. McNulty en zijn team proberen de bende van Barksdale en Stringer nog steeds tot op de bodem op te ruimen. Ondertussen is een districtscommissaris de zinloze strijd tegen drugs beu en besluit hij een gedoogbeleid voeren in zijn wijken. Dit ontketend een ware machtstrijd binnen de top van de politie als binnen de wereld van de drugshandel. Bovendien zijn er nog andere kapers op de kust op de drugshoeken. Tenslotte ontstaat er in het stadhuis ook een machtstrijd tussen een ambitieuze commissievoorzitter en de huidige burgemeester met het oog op de komende verkiezingen. Net als in de vorige seizoenen staat eigenlijk de plot op de tweede plaats, al zal je merken op het einde van seizoen drie dat de plot toch belangrijker wordt en vele antwoorden krijgt. Desondanks blijft ook hier de sociologische factor de belangrijkste. In dit seizoen krijgen we een beeld van hoe de politiek reageert op de vele problemen in de stad en welke machtsspelletjes er zich allemaal voordoen in de top van de politie. Maar het geniale van dit seizoen zit hem in het sociaal experiment van het gedoogbeleid en de gedoogzone die een districtcommissaris invoert. Wat zou er gebeuren mochten drugs toegelaten worden op bepaalde plaatsen en strikt verboden op andere plaatsen?
Voorlopig zijn er nog twee seizoenen gepland. Seizoen vier is ondertussen reeds in Amerika uitgezonden en zal meer de rol van het onderwijs toelichten in de hele problematiek van Baltimore. Seizoen vijf en naar alle waarschijnlijk ook het allerlaatste seizoen neemt dan weer de rol van de media onder de loep. The Wire is zeker geen gemakkelijk reeks om te volgen. Vooreerst is er het uiterst trage ritme van de serie (niet te verwarren met de slaapverwekkendheid van Witse). Maar daarnaast is de serie ook heel complex met zo’n dertigtal personages die elk seizoen nog lijkt toe te nemen. Het vraagt dan ook een beetje concentratie om al die personages uit elkaar te halen. Daarom ook dat geen enkele Vlaamse of Nederlandse zender bereid is om de serie uit te zenden. Het gaat hier niet om een mooi afgerond verhaaltje per aflevering, maar het vereist enige inspanning van de kijker. Toch missen we zo als kijker een ongelofelijke ervaring. Want The Wire is echt wel meeslepend. Zeker seizoen 1 en 3 zijn verslavend en je wordt echt opgezogen in het verhaal. Seizoen 2 vond ik persoonlijk misschien een tikkeltje te complex omdat het enerzijds nog voortborduurde op het verhaal uit seizoen 1 en anderzijds kwam er nog eens een extra verhaal bij met de nodige extra personages. Maar uiteindelijk kan ik toch wel zeggen dat de vele complimenten voor de serie niet gelogen zijn. Het is een echte diepgaande serie met levensechte personages, uitstekend acteerwerk en goede verhalen waarin vaak ook levensechte verhalen zijn in verwerkt. De serie is fucking brilliant en een echte aanrader voor mensen voor wie televisie iets meer mag zijn dan hersenloze actiescènes en dialogen.
The Wire seizoen 1-2-3 zijn momenteel op DVD verkrijgbaar en zijn uitgegeven door Warner Home Video. Je kan ze terug het voordeligst via internet bestellen via www.mediadis.com waar seizoenen 1 en 2 slechts 34,99 euro kosten. Voor seizoen 3 moet je iets meer betalen, namelijk 42,99 euro. Verwacht wordt dat seizoen 4 nog voor het einde van dit jaar verkrijgbaar zal zijn.
Labels: dvd, televisie, the corner, the wire