De eerste week van het nieuwe televisieseizoen zit er alweer op en dat werd uitvoerig besproken door de verschillende media. Zelf vond ik het een weer typische najaarsprogrammatie. Veel middelmatigheid troef, een paar sterktehouders en nieuwe programma’s die voor de normale werkmens veel te laat geprogrammeerd worden.
Maandagavond is een avond geworden waarop elke zender zijn klepper op het scherm loslaat. VTM zendt Boer zkt vrouw uit, een programma dat ik nog nooit gezien heb en ook geen neiging bij voel om het te ontdekken, maar blijkbaar is het heel populair bij de modale Vlaming. Eén pakt uit met een realityshow van de makers van Peking Expres en dat belooft dus veel goeds. 2BE pakt uit met die andere sterke realityshow Expeditie Robinson, waarvan ik ondertussen toch vermoed dat de formule bijna uitgemolken moet zijn en waarvan men elk jaar beweert dat men terug naar de basics gaat. Maar de klepper der kleppers blijft voor mij toch Lost op VT4, dus de komende maandagavonden ben ik verloren aan dit programma. Gelukkig waren zij bij VT4 zo goed om de Lost-special over de 3 voorbije seizoenen uit te zenden, want het was ondertussen alweer meer dan een jaar geleden dat we nog eens nieuwe afleveringen kregen en ik was de draad toch even kwijt. En de eerste aflevering speelde daar ook nog eens goed op in door een overbruggingsaflevering te zijn tussen de finale van het derde seizoen en het eigenlijke vierde seizoen, dat pas echt goed op dreef was met de tweede aflevering. Er werden zowaar een paar vragen opgelost, namelijk waarom niemand ooit zocht naar de overlevenden van Oceanic Flight 815, maar de vier nieuwe personages brachten naast een hoop nieuwe vragen vooral een nieuwe portie actie met zich mee. En zo zit Lost weer goed op koers en blijft het de ultieme combinatie van mysterie, actie, humor en drama. Kortom, het beste programma in primetime dit najaar.
Eveneens op maandagavond startte 2BE met Californication, de Showtime-serie (Weeds, Nip/Tuck, Queer as folks) met X-Files-ster David Duchovny in de hoofdrol. Ik was op voorhand al gewaarschuwd dat de serie met een flinke portie seks doorspekt zou worden en ik moet zeggen dat de eerste aflevering op dat gebied zeker niet heeft teleurgesteld. Het begon al met een pijpbeurt door een non midden in een kerk. En hiermee is meteen de toon gezet voor de rest van het seizoen. Net als Weeds zit de serie vol met deze ondeugende, straffe, “schokkende” plotwendingen en scènes en ik moet zeggen dat ik wel hou van die “kijk-eens-wat-wij-allemaal-durven”-attitude. Nog een voorbeeldje: hoofdpersonage Hank duikt in bed met een jonge meid en ontdekt op het einde van de eerste aflevering dat ze niet alleen de dochter is van de nieuwe vriend van zijn ex, maar ook dat ze amper 16 jaar oud is. En in de tweede aflevering wordt Hank uitgenodigd voor een etentje met zijn ex en haar nieuwe familie, wat voor ongemakkelijke toestanden zal zorgen. Nu, dat uitdagende is natuurlijk leuk om naar te kijken, maar het moet nu de komende weken wel blijken dat de show net als Weeds achter die uitdagende façade ook een goed verhaal weet te vertellen. Als ik de media mag geloven, dan zal dit zeker het geval zijn en daarom durf ik deze serie dan ook aan te raden aan iedereen die houdt van series die niet het klassieke morele patroon volgen.
Dinsdagavond is zo een avond die onder de categorie middelmatig kan geklasseerd worden. Vanaf morgen kan je op VTM terecht voor alweer een nieuwe zangwedstrijd, deze keer weer X-Factor, wat in het begin natuurlijk hilarisch is, maar op het einde blijkt er dan alweer dat er helemaal geen ruimte is in Vlaanderen om een nieuw idool op ons los te laten. Op één kan je kijken naar Flikken Maastricht en ik moet zeggen dat de trailer zo weinig goeds beloofde dat ik deze kelk graag aan mij voorbij liet gaan (en volgens De Standaard was dat helemaal niet zo’n slecht idee). Dinsdagavond wordt dus terugvallen op een oude waarde, namelijk Without a trace op 2BE. Een serie die hoort in het lijstje CSI, Criminal Minds, Bones, Cold Case, ja zelfs House M.D. Alleen is het uitgangspunt hier dat er elke week iemand verdwijnt en dat Jack Malone en zijn team 40 minuten de tijd hebben om de verdwijning op te lossen. Het is allemaal niet spectaculair, het is allemaal niet groots of vernieuwend, maar het staat wel elke week garant voor kwaliteit, goede verhalen en ja zelfs goede acteerprestaties. En vaak zit er ook maatschappelijke kritiek in verwerkt. Een paar weken geleden werd nog prachtig aangetoond hoe de media en zelfs de FBI omgaan met verdwijningen. Op dezelfde avond verdwijnen zowel een blanke meid als een zwarte jongen. Voor de blanke meid wordt er alles uit de kast gehaald, haar foto is constant te zien op het televisiescherm en er wordt zelfs een special rond haar gemaakt. Dat legt zoveel druk op de schouders van Jack Malone dat deze, opgelegd van bovenaf, het grootste deel van zijn personeel op de verdwijningszaak van de blanke meid moet plaatsen. Ondertussen wordt de moeder van de zwarte jongen geconfronteerd met het harde feit dat er geen aandacht gaat naar haar jongen omdat hij zwart is, dus waarschijnlijk in de criminaliteit is verzeild geraakt en dit al zo vaak is gebeurd dat er geen aandacht aan geschonken moet worden. Op het einde van de aflevering vinden Jack en zijn team de twee kinderen, één levend en één dood. Het wordt niet duidelijk gemaakt wie nog leeft en wie niet, dat is aan de kijker om uit te maken, maar het is een handig trucje om zo de aandacht op de ongelijkheid in behandeling te blijven vestigen.
Op woensdagavond is Volt terug op één. Het werd vorig seizoen aangekondigd als een discussieprogramma onder hoogspanning. Nu afgaande op het eerste seizoen wist ik niet dat 5 Volt tegenwoordig ook al onder de noemer hoogspanning gecatalogiseerd mag worden. Let op, de onderwerpen waren vaak wel goed gekozen en de gasten hadden vaak ook iets zinnigs te zeggen, maar een echte discussie werd het toch nooit. En helaas was ook in het tweede seizoen de hoogspanning ver te zoeken. De eerste discussie ging over kinderen en alcohol en het feit dat kinderen zo makkelijk aan alcohol konden geraken. Goed thema, alleen draaide het uit op een rondje zwartepiet doorschuiven. Eerst werden de cafébazen beschuldigd, maar die weerlegden dat ze geen identiteitskaart mochten vragen en dus enkel op het uiterlijk konden beoordelen of iemand 16 is of niet. Dan werden de caissières in de supermarkten maar beschuldigd, maar de woordvoerster van de distributiehandel vond dit maar al te gemakkelijk en zeker omdat zoveel caissières wel kinderen tegenhouden. Dus werd de schuld maar bij de Vlaamse minister van welzijn gelegd en die, u raadt het nooit, schoof de zwartepiet door naar de federale regering. Kortom, iedereen heeft mogen zeggen dat zij er niets aan kunnen doen en van oplossingen kwam er niet veel in huis. De tweede discussie was redelijk gezegd een beschamende bedoening. Gaia maakte zijn rapport over de dierenparken bekend en vond dat een welbepaald dierenpark best zijn deuren moest sluiten. Volt vond dit David tegen Goliath en nodigde de partijen uit. Als kijker leek het alsof Volt het zou opnemen voor David, de dierenparkhouder in kwestie, maar moest raar genoeg toezien hoe men zijn kar keerde en ineens ging samenspannen met Goliath. Want David had al een opmerking gekregen om zijn park tijdig aan te passen en op de deadline was dit nog niet gebeurd. Kortom, de dierenparkhouder werd nog eens extra beschuldigd. U zal maar David wezen in het Volt-decor. Even knetterde de uitzending toch. Joke Van De Velde werd gevraagd om een dagje mee te lopen in een rusthuis en ontdekte daar dat er geen tijd is om mensen deftig te wassen, dat het eten in hun mond gepropt moet worden en dat men geen praatje kan slaan met de mensen. Waarop Kobe Ilsen aan de Vlaamse minister van welzijn vroeg of hij zijn oude dag in zo’n rusthuis zag doorbrengen. Heel even ging de voltmeter naar 1000 volt. Helaas ontweek de minister de vraag en zakte de meter terug naar 5 volt.
Nog op één op woensdagavond is er de nieuwste HLZHI-telg, namelijk de Dokters van morgen, waarin we een paar studenten geneeskunde volgen. Na het zien van de eerste aflevering vroeg ik me toch af of we ons geen zorgen hoeven te maken. Zo zagen we Tom, een vijfdejaarsstudent die eveneens praeses is van de faculteitskring Medica. Hij ronselde nieuwe leden onder de eerstejaarsstudenten en nodigde hen meteen uit op de eerste fuif van het academiejaar. En op die eerste fuif vloeide de alcohol zeer rijkelijk dat het meteen een angstaanjagend beeld werd. Want heeft de dokter van morgen geen drankprobleem? Echt geruststellend is het niet om zoveel dokters in spe zoveel alcohol te zien drinken. Grappig was dan weer de doortocht van Servaas in het ziekenhuis. Servaas is een zesdejaars student en mag stage lopen in een ziekenhuis. Daarbij mocht hij voor de eerste keer een infuus steken. Meteen jaagde hij de patiënten schrik aan door te zeggen dat het de eerste keer was dat hij dit deed, maar dat ze geen twee keer pijn zouden moesten lijden, want als het niet lukt, stond er een professionele verpleegster klaar om het wel goed te doen. Je zag de arm van de patiënt al lichtjes terugkruipen. Hij probeerde de dokter in spe nog op andere gedachten te brengen dat hij niet het ideale speldenkussen is omdat hij dunne aderen heeft. Maar Servaas laat zich niet van zijn stuk brengen en probeert toch te prikken, prikt verkeerd en moet toegeven dat de patiënt inderdaad dunne aderen heeft. Ook bij een tweede patiënt wilde het maar niet lukken en we zagen in de eerste aflevering helemaal niet meer of het wel lukte, wat ons toch doet vrezen dat er nog vele slachtoffers volgden. Gelukkig stond tegenover deze klungelende zesdejaars de zelfverzekerde Wouter, ook zesdejaars, die zijn stage op de spoed mocht doorbrengen. En daar rustig en met vaste hand een hoofdwonde van een dronkaard verzorgde. Hij vond het zelfs leuk, want dronkaards hoeven minder verdoving en vertellen nog eens leuke verhalen. Als dat geen lokkertje is om meer studenten naar de richting geneeskunde te loodsen. Als patiënt hoop ik wel dat je de volgende dag geen stagiair tegenkwam.
Op donderdagavond stond Deadline geprogrammeerd, een serie die aangekondigd werd als de Nederlandse variant op 24. Nu ik weet niet welke marketingboy deze slogan heeft bedacht, maar die heeft ofwel nog nooit 24 gezien ofwel heeft die een heel ander programma gezien dan Deadline. Ik zou aan die marketingboy aanraden om de BBC-serie Spooks eens te bekijken en dan zou hij weten waar Deadline zijn mosterd heeft gehaald. Dat gezegd zijnde, vond ik het een teleurstellende eerste aflevering. De premisse van de eerste aflevering was nochtans uitstekend. Een bom ontploft in het Centraal Station en er wordt gedreigd om de komende week elke dag een bijkomende bom te laten ontploffen om 8 uur in de ochtendspits. Het is aan het geheime antiterreurteam van het ministerie van veiligheid om dit te verhinderen. Detail daarbij is dat de bom voor de ogen van één van de leden van dat team is ontploft en dat daarbij zijn minnares is omgekomen. Nu, dat lijkt mij stof genoeg om daar een intelligente reeks rond te bouwen, maar de makers hebben duidelijk problemen om de juiste toon van de serie te vinden. Het budget ontbreekt duidelijk om er een actieserie van te maken en tegelijkertijd ontbreekt het de schrijvers om een creatief script te schrijven. Daardoor mist de serie flair en tempo, die Spooks wel had, en bleken de personages vooral nog kartonnen dozen te zijn. Misschien ligt dit ook bij het feit dat Spooks koos voor jonge, frisse, coole gezichten, terwijl Deadline een oudgediende in een misplaatste rol zet. Maar een ander element wat Spooks zo goed maakte, was het feit dat men liet zien hoe zwaar het geheime leven weegt op het privé-leven van de hoofdpersonages. Als men die juiste toon weet te vinden en de serie wat meer schwung kan doen geven, vooral door intelligente scripts te schrijven, dan kan Deadline nog aardig uit de hoek komen. Maar de eerste aflevering was er alvast een die de mist in ging.
Als we Focus Knack mogen geloven, dan wordt Dexter de beste serie van het jaar. Met veel verwachtingen keek ik dan ook uit naar de eerste aflevering. Nu, of het ook echt de beste serie is, durf ik nog niet te zeggen, maar ik was toch aardig onder de indruk. Showtime heeft voor deze serie aardig gegrasduind in de HBO-stal en plukte naast Six Feet Under-ster Michael C. Hall ook enkele acteurs en actrices uit Oz om ze tot de vaste cast te rekenen. Meteen mag dit duidelijk zijn dat er op een hoog niveau geacteerd wordt. Maar natuurlijk draait alles rond seriemoordenaar Dexter. Een raar iemand. Overdag is hij een forensisch expert, gespecialiseerd in bloedspetters, terwijl hij ’s nachts er lustig op moordt. Geen gewone mensen. Neen, andere seriemoordenaars die door de mazen van het net zijn geglipt. En ook al voel je enige walging tegenover zijn praktijken waarbij hij mensen in stukken zaagt, toch voel je ook enige sympathie voor wat hij doet. Een beetje zoals Dr. Gregory House, wiens psychologische spelletjes mensafstotend is, maar toch voel je sympathie voor hem. Emotioneel zit Dexter ook complex in elkaar en heeft hij duidelijk last van het syndroom van Asperger. Zelf voelt hij geen emotie, maar faket hij de dingen en daar is hij heel goed in. Zo heeft hij ook een vriendin, maar is hij blij dat hij er geen seks mee hoeft te hebben (ze is namelijk verkracht geweest). In de komende afleveringen zal het ook duidelijk worden dat hij helemaal niet weet hoe te reageren op de onzekere emoties van zijn vriendin, net zoals een Asperger dat beleeft. Nu, misschien klinkt dit allemaal wat donker en ernstig, maar gelukkig wordt alles doorspekt met een grondige laag ironie en zwarte humor. Zo is Dexter helemaal geïntrigeerd door een moord waar er geen bloed aan te pas komt. Meteen zie je hem denken: waarom heb ik daar nog niet aan gedacht? Kortom, een aanrader. Enkel jammer dat dit op donderdagavond om 23 uur wordt uitgezonden op VT4, zodat een gewone werkmens als ik zal moeten wachten op de DVD-box om er verder van te kunnen genieten.
Vrijdagavond en zaterdagavond zijn voorlopig voor bijna alle zenders filmavonden. Vanaf volgende week kan je wel kijken naar het vierde seizoen van Desperate Housewives op Canvas en in oktober zou één de nieuwe muzikale talkshow van Peter Van De Veire op ons los laten.
Goed weggestopt in het programmaoverzicht is The Secret Diary of a call girl, te bekijken op Vitaya op zaterdagavond omstreeks 23uur en later in de week herhaald om 3 uur ’s nachts (u leest het goed!). Nu, de titel doet misschien hopen op een late night soft-erotisch programma en Vitaya zet er duidelijk een 16+-label op, maar het is allemaal toch heel braafjes. Er wordt veel gesuggereerd, helaas een beetje onhandig in deze moderne tijden, maar er viel in de eerste aflevering weinig te zien (qua naakt dan). Dat is ook helemaal de bedoeling niet van de show. Neen, de show wil een intelligente dramareeks zijn over een call girl. Het wil tonen hoe een call girl om moet gaan met haar dubbelleven, hoe ze moet liegen tegenover haar familie en vrienden, hoe eenzaam het beroep wel kan zijn en is zeker geen verheerlijking van het beroep. Toch slaagde de eerste aflevering daar nog niet in. We zien wel hoe Belle eerlijk tegenover haar beroep aankijkt en hoe ze met haar klanten omgaat, maar het ging toch nog vooral om een paar technische aspecten van het beroep. Zo kwam u te weten dat ze mannenparfum op haar deed, zodat de vrouw van haar klanten niets in de gaten zou hebben. Een gouden tip voor heel wat mannen met maîtresses. Daarnaast draaide de aflevering vooral rond het feit dat een klant maar niet opgewonden geraakte van haar. Wanneer ze van haar agent te horen krijgt dat de man geen luxedame wil, maar een gewoon buurmeisje zonder veel make-up en tralala, probeert ze het nog eens met de jongen. Dit maal wel met succes. En dat was het. Leuk, maar we hopen toch dat de serie die intelligente toets nog krijgt.
Tenslotte keek ik deze week ook nog naar Fans, het nieuwe zondagavondprogramma van Stany Crets en Peter Van Den Begin. Geen feelgood-programma als Debby & Nancy, maar een komische reeks rond drie groepen van fans. De twee dikke broers Ringo en Elvis die fan zijn van hun moeder, die op haar beurt weer fan is van iedereen. De tweede verhaallijn gaat over plastisch chirurg Renaat die hevige fan is van Leah Thys, Marianne uit Thuis, en daarbij niet nalaat zijn vrouw Beatrys psychologisch te verwaarlozen. En tenslotte zijn er nog de werkloze Luc en Koen die psychopathische fans zijn van hun buur Yves. Het programma is geen flauwe, voorgekauwde humor à la FC De Kampioenen, maar ligt meer in het verlengde van Het Geslacht De Pauw en In De Gloria. Dat maakt dat het niet voor iedereen toegankelijke humor is en dat het ook niet altijd duidelijk is of iets nu grappig is of gewoon pijnlijk. Ik denk dan ook dat dit programma niet echt zal scoren en de eerste reacties op De Standaard lagen al in die richting. Maar toch vond ik het de moeite waard om naar te kijken. Ringo, Elvis en zazawie zijn natuurlijk hilarisch, vooral de scène waarbij men de moeder niet meer omhoog in de rolstoel krijgt en de acteurs amper hun lach kunnen inhouden, maar het meest geïntrigeerd was ik door Renaat en Beatrijs. Omdat je bij dat koppel iets hebt van zo extreem zijn sommige fans. Die aan niets anders kunnen denken dan hun idool en dit ook projecteren op de rest van hun omgeving. Luc en Koen waren daarentegen iets te ver gezocht en ik heb het voorgevoel dat de humor daar snel kan opdrogen en er meer irritatie rond kan groeien. Het was kortom goed, maar het zit toch nog niet op het niveau van Het Geslacht De Pauw of In de gloria.
Ondertussen zijn de kijkcijfers bekend van de eerste week en winnaar is Witse met meer dan 1,4 miljoen kijkers. Ik weet dat de zelfmoordcijfers in Vlaanderen heel hoog liggen, maar als je dan ziet dat er zoveel mensen kijken naar een programma waarbij je snakt naar euthanasie, dan zijn die cijfers ineens heel verklaarbaar.
Labels: televisie