zaterdag, september 13, 2008

Wendy's hetze

Eerst was het voer voor het roddelcircuit en kranten als Het Laatste Nieuws. Maar sinds er een definitieve klacht is ingediend tegen de Persgroep hebben ook de “serieuze” media er zich mee bezig gehouden. De zaak Wendy Van Wanten versus Dag Allemaal. De Morgen, De Standaard, Terzake, zelfs Knack hebben deze week aandacht besteed aan Wendy Van Wanten. Want het proces krijgt ineens een maatschappelijke kwestie, namelijk hoe ver mogen de paparazzi-bladen gaan in hun praktijken om nieuws te brengen over bekende Vlamingen?

Zelf vind ik dat het mes aan alle kanten snijdt. Zo vind ik het jammer dat Wendy Van Wanten als centraal punt in de discussie is terechtgekomen, want ik vind dit niet meteen het beste voorbeeld. Ik ga haar geen mediageile del noemen zoals De Morgen deed, maar ze is er zeker niet vies van. Anders loop je niet met je liefdesleven te koop in een televisieprogramma en later nog eens met je privé-leven in een serie als Wendy & Verwanten. Ze heeft de problemen die ze heeft met Dag Allemaal ook voor een deel zelf veroorzaakt. Aan de andere kant vind ik dan weer dat ze gelijk heeft dat ze inderdaad het slachtoffer is geworden van een media-oorlog tussen Dag Allemaal en Story. Dag Allemaal heeft een paar keer de deur tegen de neus gekregen. Eerst toen Wendy geen vervolg wou op Wendy & Verwanten. Daarna nog eens toen Wendy de babyfoto’s exclusief aan Story verkocht. En ik geloof echt wel dat dit kwaad bloed heeft gezet bij Dag Allemaal en dat ze een heksenjacht op haar hebben gelanceerd. Bovendien vind ik ook dat haar advocaat gelijk heeft wanneer die stelt dat het niet is omdat je aan een blad een deel van je privé-leven laat tonen dat dit blad automatisch volledige toegang krijgt tot je volledige privé-leven. Er blijft nog altijd een grens.

Maar laten we Wendy even buiten beeld, dan is er nog altijd een onaangenaam beeld van de werkwijze van de bladen. Tom Boonen vertelde ooit in De Laatste Show over de praktijken van Dag Allemaal. Zijn vriendin was gebeten door een hond tijdens een bezoekje aan een vriendin en de dag nadien werd de hele buurt uitgehoord door een reporter van Dag Allemaal om de sappige details te weten te komen. Komaan, dit voor iets banaals als een beet door een hond. Alsof dit iets is dat je hele levensopvatting overhoop haalt. Er is ook het verhaal van Ann Van Elsen die relatieproblemen had met Tim De Pril. Dag Allemaal chanteerde Ann Van Elsen om een exclusief interview te geven of men zou hun versie van de feiten geven. Ann gaf toe, maar enkele kranten waren Dag Allemaal voor. Resultaat: Dag Allemaal hangt de weken nadien alle vuile was buiten. Hierop weigert Ann Van Elsen om nog langer met Dag Allemaal te praten. Maar dit jaar ging ze trouwen en Dag Allemaal kon dit niet laten liggen. Hoofdredactrice Ilse Beyers greep in en belde Ann’s werkgever VT4 om een einde aan haar boycot te maken. Ondertussen laat ze systematisch negatieve berichten over VT4 los, waardoor de VT4-directie zich wel genoodzaakt voelt om Ann Van Elsen op het matje te roepen. En zo zijn er waarschijnlijk nog tientallen verhalen over onfrisse praktijken bij de boekskes.

Deze praktijken gebeuren natuurlijk niet allemaal bij Dag Allemaal alleen, Story en consoorten kunnen er ook iets van om BV’s onder druk te zetten om hun verhaal exclusief bij hen te vertellen of in het kraken van BV’s (denk maar aan de keiharde hetze tegen Ignace Crombé in Story, die nog verder gaat dan Dag Allemaal). Maar ik denk dat als je ziet naar de hoofdredactrice van Dag Allemaal, Ilse Beyers, dan verwondert het je toch niet. Gewoon op foto is dat al een ijskoude überbitch die over lijken gaat om haar blad meer te doen verkopen. Het is duidelijk iemand die de grenzen van het fatsoen telkens weer een beetje verder wilt leggen zodat we langzaamaan naar buitenlandse toestanden evolueren. Nu, ik denk dat we zover nog niet zijn. Ik denk nog altijd dat er een zekere fatsoen bestaat en ondanks heel wat chantage, dreigingen en negatieve berichten hebben we nog geen Britney-toestanden. Maar de grens is er met de komst van Ilse Beyers wel een stuk opgeschoven en nu met de nieuwe verhitte concurrentiestrijd tussen Dag Allemaal en Story schuift ze nog eens een stuk op. Een uitspraak van een rechter kan misschien bepalen waar de grens ergens ligt.

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Tjonge jonge, wat zijn sommige mensen toch slecht ingelicht. Het succes van Dag Allemaal en haar hoofdredactrice steekt duidelijk zeer veel ogen uit. De praktijken van een Story, waar de ene fout na de andere wordt geschreven, zijn met niks anders vergelijkbaar. Maar dat passeert, omdat het boekske zo klein is.

7:42 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home