Steracteur, Sterartiest is begonnen aan een tweede jaargang en dat schept toch enige verwachtingen. Want de eerste editie werd glansrijk gewonnen door Stan Van Samang, die sinds dan de grote favoriet van Vlaanderen is geworden en nu de ene gouden plaat na de andere award in de wacht sleept. Het is dus duidelijk geworden dat Steracteur, Sterartiest een springplank is geworden om een muzikale carrière uit te bouwen. In deze eerste aflevering maakten we kennis met de 13 acteurs en actrices die maar graag in de voetsporen van Stan willen treden en misschien hopen op hun eigen carrière. Natuurlijk is het nog te vroeg om al zeker te zijn van eindoverwinningen, maar de eerste aflevering maakte duidelijk dat er toch een paar grote kanshebbers zijn.
Wat echter een minpunt van de show blijft, ook in deze tweede editie, is de onderbelichting van de goede doelen waarvoor de acteurs en actrices zingen. Het opzet van de show is en blijft toch dat deze mensen zingen om zo geld in te zamelen voor hun zelf gekozen goed doel. De winnaar wordt tenslotte ook niet beloond met een platencontract, maar zijn of haar zelf gekozen goede doel wordt beloond met 25.000 euro. Dus waarom blijven de goede doelen in de shows dan enkel maar een voetnoot. Waarom maakt men in de show ook geen plaats om de goede doelen voor te stellen en de deelnemers te laten uitleggen waarom ze voor dit goede doel hebben gekozen? Uiteindelijk hebben de mensen toch ook recht om te weten waar hun geld precies naartoe gaat en kan dat misschien ook juist een stimulans betekenen om juist wel eens mee te doen aan die sms-oproepen.
Terug naar de show zelf. Deze werd geopend door
Daisy Thijs, die we zouden moeten kennen als Daisy van Thuis. Dat zij als eerste moest aantreden in de show zal wel geen toeval zijn geweest. Daisy heeft namelijk best al wat zangervaring van haar vele musicalwerk. Daardoor nam één een veilige keuze om de show niet in mineur te moeten beginnen. Want van zo iemand met al die ervaring verwacht je natuurlijk dat ze de zenuwen onder controle kan houden, de juiste noten kan zingen en er staat op het podium. En aan al die criteria voldeed zij perfect in haar versie van
It’s raining men van
The Weather Girls. Het was goed gezongen en ze stond met beide voeten stevig op het podium waarover ze Tina Turner’s-gewijs zweefde. En toch kon zij mij niet helemaal overtuigen en dat lag voornamelijk aan haar stem. Op bepaalde momenten klonk die zo diep dat het wel leek alsof een travestiet het nummer aan het zingen was, zonder daarbij onrespectvol te willen klinken. Er waren dus positieve elementen aan haar performance, maar ik miste de grote vonk om mij fan te maken. Toch neemt dit niet weg dat ze een sterke opener was en dat ze tot de betere kandidaten behoort.
Bart De Pauw keek enorm uit naar de prestatie van
Johan Terryn. Zou die wel kunnen zingen, vroeg hij zich af. Hij zou het gauw genoeg ontdekken in Johan’s versie van
When the lady smiles van
Golden Earring. En ja hoor, als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat Johan wel kan zingen. Natuurlijk is hij niet de grootste zanger ter wereld, maar hij kwam aardig weg met dit nummer. Toch miste ik iets rauw in de performance om het echt volledig te laten rocken, maar dat lag ongetwijfeld aan de zenuwen voor de eerste show. Ik zie toch potentieel in Johan om nog een paar rondes verder te geraken. Het wordt, denk ik wel, vooral afwachten wat de songkeuzes gaan worden. Ik denk niet dat Johan alles aan kan en dat hij met een moeilijk nummer wel eens door de mand kan vallen. Tenzij hij toch nog verborgen talenten heeft die in deze eerste show nog niet naar boven zijn gekomen. Maar alles bij elkaar genomen was deze eerste keer een goede keer.
Achter het masker van Mega Mindy zit iemand met een kort coupeke die luistert naar de naam
Free Souffriau. Het is altijd een beetje afwachten met die Studio 100-idolen. Kan ze wel echt goed zingen? En dat mocht ze bewijzen in het leuke
Don’t stop me now van
Queen. En ja hoor, ik was toch een beetje onder de indruk dat Free zo goed kan zingen. Het was misschien een tikkeltje te braaf en klassiek gezongen, maar ze heeft alvast bewezen dat ze veel meer in haar mars heeft dan kinderliedjes te zingen. Qua performance bleef het wel nog een beetje statisch en daar kan ze in de komende weken zeker aan werken. Maar ik denk dat ze met deze performance voor de komende weken hoge verwachtingen heeft geschept en zich meteen naar de hogere regionen van de kanshebbers op de finale heeft gekatapulteerd. Een uitstekende zangperformance dus die weliswaar wat meer showperformance mocht hebben.
En we blijven met de volgende kandidaat,
Kobe Van Herwegen, in de Ketnet-sfeer. Kobe zong de afgelopen jaren voor de kinderen in de Ketnetband, maar gaf daar laatst de brui aan. Blijkbaar kan Steracteur, Sterartiest een opstapje zijn om de muzikale hobby een nieuwe wending te geven. Daarvoor koos hij, in het geheel van de show ,voor het atypische
Mack the knife van
Bobby Darin. Maar wat een performance heeft Kobe gegeven! Uitstekend gezongen met veel swung en gemak, een zeer goede performance en podiumuitstraling, een paar zalige uithalen op het einde, …. Maar wat nog belangrijker is, is dat hij een zeer mooi stemtimbre heeft die perfect paste bij deze big band-nummers. Het is duidelijk dat we met Kobe iemand in huis hebben die het complete pakket omvat om het te maken in deze show en tot in de finale te geraken. Na deze eerste aflevering zeker één van mijn favorieten.
Cathérine Kools kwam vorig seizoen een paar keer supporteren voor haar buddy Stan Van Samang en van hem zal ze zeker de zin meegekregen hebben om het ook eens te wagen in deze show. Als nummer koos ze voor
Bette Davis Eyes van
Kim Carnes. En als ik eerlijk moet zijn, ik werd niet echt warm van haar performance. Ik was niet echt onder de indruk van haar zangkwaliteiten of van haar stem. Ik vond het geheel ook nog een beetje aarzelend en soms had ik de indruk dat ze meer tempo in het nummer wilde leggen dan dat de bedoeling was en dat ze daardoor met de rem op zong. Ik heb dan ook het gevoel dat Cathérine een bloem was die probeerde open te bloeien, maar daar nog niet in slaagde. Daardoor bleef het nu een beetje ondermaats vond ik. Misschien dat de zenuwen tegen de volgende keer zijn weggeëbd en dat de bloem toch open bloeit.
In de vorige reeks zaten een paar onbekende gezichten en dat was niet altijd een voordeel om stemmen te kunnen ronselen. Je hebt als kandidaat dan een achterstand die je enkel maar kan inhalen door elke week je best te doen en goed te zijn in wat je doet.
Hein Blondeel wist dus wat er hem te doen stond met
Stuck in the middle van
Stealer’s Wheel. Gelukkig voor hem bleek dit een zeer te pruimen performance te zijn. Zeer laid-back, goed gezongen, aardige performance. Waar Hein wel moet op letten, is het feit dat hij niet teveel zijn best wilt doen. Nu probeerde hij een aantal tonen te rekken en het nummer voller te doen klinken, maar dat was helemaal niet nodig. Maar met dank aan het zeer goede nummer wist hij mij hiermee te overtuigen. Het komt er alleen op aan om het niveau de komende weken vast te houden en zelfs, als Hein naar de finale wilt, om nog een stapje hoger te gaan.
Ik wil zoveel mogelijk de link met vorig jaar vermijden, maar met
Britt Van Der Borght kan ik niet anders dan terugdenken aan de fratsen van Steph Goossens. Britt koos voor het ongebruikelijke
Que sera sera van
Doris Day en maakte hiermee meteen duidelijk dat ze de kaart van de sfeer en de ambiance wil trekken in deze show en niet zozeer de kaart van de stem. En ja hoor, het werkte heel aanstekelijk. Zangtechnisch stelt Britt niet veel voor, maar ze weet dit te compenseren met haar enthousiasme dat je het haar vergeeft. Ook hier met dank aan het nummer en het is duidelijk dat Britt vooral met de foute muziek zal weten te scoren. En ze heeft daarbij nog een extra voordeel. Het is duidelijk dat het niveau hoger ligt dan vorig jaar en meer kandidaten het serieuzer opnemen, waardoor de knipoog en de humor van Britt een welgekomen verademing vormen in de show. Het kan haar op deze manier heel ver brengen in de show, wat een goede zaak zal zijn voor haar goede doel Autistem.
Je hebt van die knappe snoeten van posterboys waarbij je weet dat ze veel tienermeisjes aan het sms’en kan krijgen, maar waarbij je als muziekliefhebber jezelf afvraagt of ze ook kunnen zingen. Dat gevoel had ik bij
Mattias Van de Vijver. Hij maakte een gewaagde keuze met
Sadness van
Stash, wat mij nog meer nieuwsgieriger maakte. Maar het werd een afknapper van formaat. Wat een raar geluid produceerde hij in het begin. Het deed toch eventjes pijn aan mijn oren. Nadien ebde dat effect een beetje weg, maar het was niet echt schitterend te noemen. Ook veel te eentonig gezongen waardoor dit een martelgang werd. Ik vraag me af of Mattias wel in de juiste show terecht is gekomen. Waarschijnlijk kan hij wel een beetje toon houden, maar een zanger is veel meer dan dat. Voor mij een buis en een zware tweede zit. Ik hoop dat de komende weken toch enige beterschap in zicht gaat zijn, anders zal deze krabsla mij blijven oprispen.
Je hebt natuurlijk ook van die vrouwelijke knappe snoeten die vele mannenhoofden op hol doen slaan, al zullen die dan aan andere dingen denken dan aan het sms’en voor het lieve snoetje. En daar vraag je u dan bij af of ze wel iets meer kunnen dan alleen maar mooi te wezen. En bij
Eline De Munck is dit het geval. Ze is de jongste van de hoop, maar ze stond er wel met het meeste zelfvertrouwen en met de beste stem. Ze koos voor
You had me van
Joss Stone en bracht dit met zeer veel flair en presence. Hier stond iemand op het podium die het echt waard is om op een podium te staan. Ze heeft misschien niet de knappe stem die Joss Stone heeft, maar ze weet wel even flexibel om te gaan met haar stem en zong dan ook de pannen van het dak. Ik denk dat we met Eline iemand hebben die net als Kobe een compleet package kan aanbieden om tot in de finale te geraken.
Nog maar pas papa geworden, maar the show must go on en zo stond dus
Geert Hunaerts op het Steracteur, Sterartiest-podium om
Mistify van
INXS te zingen. Een fantastische song, vind ik zelf en misschien leg ik de lat daardoor een beetje hoger. Want ik vond de versie van Geert een beetje kracht missen. Ten eerste was er de zang. Die was niet op en top en hij balanceerde een beetje op de slappe koord van valse en correcte noten. Ten tweede was er de performance waarbij Geert zichzelf geen houding op het podium wist te geven, wat hem onzeker deed overkomen. En tenslotte miste ik het scherpe van de song in zijn performance. Het maakt dat het een zeer verdienstelijke poging was en er zit enig talent in Geert om het toch nog een paar afleveringen vol te houden, maar echt overtuigend was het allemaal niet.
Mark Tijsman was vooraf nog vol zelfvertrouwen, want hij zag zichzelf deze wedstrijd wel vlotjes winnen. Met zijn nodige zangervaringen, ook qua musicals, weet hij dat hij stevig in zijn zadel zit. En dat creëert ook hoge verwachtingen naar de kijker toe. En misschien waren de verwachtingen net iets te hoog om ons volledig te doen wegblazen met
Somethting beautiful van
Robbie Williams. Vocaal gezien was er weinig op aan te merken, maar het was meer het geheel er rond dat haperde. De bewegingen waren te houterig, de sfeer was stroef, er straalde geen energie uit, …. Kortom, ik denk dat Mark moet leren beseffen dat een sterartiest meer is dan alleen maar goed kunnen zingen. Er kunnen ontzettend veel mensen goed zingen, maar toch worden het allemaal geen artiesten. Sommigen wijten dit aan de X-factor. En qua X-factor scoorde Mark voorlopig nog ondermaats. En de vraag is of hij wel bereid gaat zijn om daar aan te werken. Het zal het verschil uitmaken tussen een top 5-plaats en een finaleplaats.
Viv Van Dingenen moeten we vooral kennen als Veronique uit Thuis die eerst krankzinnig was en zich daarna ontpopte tot de meest sympathieke verschijning. Hopelijk moet ze die fase ook niet doorgaan in Steracteur Sterartiest. Ze koos als eerste nummer van haar parcours voor
Luka van
Suzanne Vega. Een perfect nummertje om je muzikale kwaliteiten te tonen. Maar afgaande op het resultaat van Viv zijn die in haar geval niet echt hoogstaand te noemen. Er zaten redelijk wat valse noten in en ik had soms een beetje het gevoel dat ze meer aan het voordragen was dan aan het zingen. Dat maakte ook dat ik teveel een actrice op het podium zag staan en te weinig Viv die artiest is. Ik denk dan ook dat Viv zal moeten hopen op heel wat goodwill van de kijkers de komende weken wil ze een tijdje meedraaien. Want veel talent als artieste zit er niet echt in haar.
De laatste kandidaat van de avond was
Guillaume Devos, die we moeten kennen als Pierrot uit Familie. Hij koos voor het aanstekelijke
Dancing on the ceiling van
Lionel Richie en probeerde daarmee in de gunst te komen van de kijkers. En hij is daarin aardig gelukt, al zijn er enkele opmerkingen. Ik had een beetje een Timo Descamps-gevoel bij hem. Die was vorig jaar ook een spring-in-het-veld, maar dat werkte op den duur op mijn zenuwen. Gisteren was dit niet bij Guillaume het geval, maar ik merk wel op dat dit wel eens het geval kan zijn. Hij moet dus opletten dat hij niet aan overacting op het podium gaat doen. Maar zoals reeds gezegd, het was voor de rest een best aangename performance. Redelijk goed en vlot gezongen, het kwam goed over op het scherm, het bevatte de nodige energie, …. Het zijn allemaal zaken waarop hij de komende weken verder kan bouwen en misschien kan hij net als Timo het dan halen tot de top 3.
De conclusie van deze eerste show is alvast dat het niveau veel hoger ligt dan vorig jaar. Vorig jaar viel de groep al snel in twee gelijke groepen, namelijk de besten en de minder goeden. Dit jaar is de groep van goede mensen beduidend groter dan de minder goeden. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Er wordt minder vals gezongen, wat in een muziekwedstrijd mooi meegenomen is. Maar dat neemt ook een deel van de ongeremdheid van vorig jaar weg. De show is een stuk serieuzer geworden. Het hogere niveau maakt het bovendien ook voor de kijker een stuk moeilijker om te kiezen. Omdat zoveel kandidaten op hetzelfde niveau hangen met een klein groepje die achteraan bengelt en een klein groepje die vooraan het voortouw nemen. Maar dat maakt het aan de andere kant ook heel wat spannender en onvoorspelbaarder. Er kunnen wel eens verrassingen optreden qua voting.
Voor velen is de pijnbank van gisteren alvast een verrassing van formaat. Het was duidelijk dat Mattias Van de Vijver en Viv Van Dingenen de zwaksten van de avond waren, maar toch koos het stemmend publiek voor Cathérine Cools en Johan Terryn. Ik denk dat beiden net iets teveel in de middenmoot zaten om er echt uit te schieten. Mijn voorkeur van deze twee gaat uit naar Johan Terryn. Misschien omdat bij hem het verrassingseffect iets groter was en anderzijds ook omdat ik bij Cathérine iets minder overtuigd was. Mijn grote favorieten van de avond waren Kobe Van Herwegen en Eline De Munck. Op basis van deze eerste kennismaking vond ik bij hen het meeste potentieel terug om een sterartiest te worden.
De goede doelen van de mogelijke afvallers:Ik heb het al aangehaald. Ik vind dat de show iets meer aandacht mag besteden aan de goede doelen. En vermits zij het niet doen, doe ik het maar in de vorm van wekelijks de goede doelen van de afvallers toe te lichten. Je kan de hele week stemmen op de twee mogelijke afvallers en 10 eurocent van elke oproep gaat naar hun goede doel. Dat is trouwens ook zo bij het stemmen tijdens de show zelf.
Het goede doel van
Cathérine Cools is de
Vereniging voor bos in Vlaanderen. Deze vereniging is de enige milieuvereniging in Vlaanderen die zich specifiek bezighoudt met het bos. Ze brengen het belang van het bos in de aandacht door jaarlijks het week van het bos te organiseren. Daarnaast is de vereniging ook een aanspreekpunt voor iedereen die een bos wil aanplanten en beheren. Zo helpt men de verschillende gemeenten en provincies bij het maken van hun plannen om speelbossen, stadsbossen, … aan te leggen. De 25.000 euro die Cathérine kan winnen kan gebruikt worden voor 2 hectare bomen. Je kan de vereniging buiten de wedstrijd steunen door lid te worden van de organisatie. Dit doe je door 5, 15, 20 of 25 euro over te schrijven op rekeningnummer 448-3605351-56. Meer informatie vind je op
de website.
Het goede doel van
Johan Terryn is
Mobile School vzw. Deze organisatie zorgt ervoor dat ook straatkinderen onderwijs krijgen. Dit doet men aan de hand van rijdende schooltjes, wat niet meer inhoudt dan een soort box op wielen met allerlei krijtborden en uitschuifbare panelen vol educatieve spelletjes. Het is de bedoeling dat straathoekwerkers kinderen aanspreken en hen warm maken voor deze schooltjes. De vzw Mobile School helpt hierbij door de nodige boxen te leveren, maar ook door de straathoekwerkers op te leiden. Ondertussen rijden er al heel wat van die schooltjes rond in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De 25.000 euro zijn heel erg welkom omdat 1 zo’n schooltje 10.000 euro kost. Je kan de organisatie ook buiten de wedstrijd steunen door een gift te storten op het rekeningnummer 523-0802049-31 (vanaf 30 euro fiscaal attest) of door over te schakelen van GSM-operator naar Ello Mobile en daar te kiezen voor Mobile School als goed doel. Meer info vind je op
de website.
De liedjes voor volgende week:Daisy: Like the way I do van Melissa Etheridge
Johan: Bad day van Daniel Powter
Free: I will always love you van Whitney Houston
Kobe: Mambo n°5 van Lou Bega
Cathérine Kools: I'm like a bird van Nelly Furtado
Hein: They stood up for love van Live
Britt: Can't take my eyes off of you van Boys town gang
Mattias: Anja van Gorki
Eline: I say a little prayer van Dionne Warwick
Geert: The Passenger van Iggy Pop
Mark: Ik leef niet meer voor jou van Marco Borsato
Viv: Brass in pocket van The Pretenders
Guillaume: Thunder in my heart van Leo Sayer