Steracteur, Sterartiest - show 4
Maar ook het programma mag naar een tweede fase komen. Het presentatieduo blijft fantastisch en grappig, maar aan andere elementen in de wedstrijd mag nu wel gesleuteld worden. Bijvoorbeeld de vakjury. Kijk, de mindere zijn er nu uit, men mag nu wat minder vriendelijk worden, maar het moet vooral goede onderbouwde kritieken zijn. Men mag stilaan strenger zijn, zonder streng te zijn om streng te zijn. Het probleem is een beetje dat de vakjury maar weinig bijdraagt tot het programma en het wordt tijd dat daar verandering in komt. Er is een vakjury omdat zo’n programma een vakjury vereist, maar voorlopig blijft het daar ook bij. Men mag dus ook als vakjury een tandje bijsteken in plaats van maar deel uit te maken van het decor. En wordt het ook niet stilaan tijd dat men meer tijd spendeert aan de goede doelen. In plaats van tijdens de stemming een grappig filmpje te maken (die wel geslaagd zijn, daar niet van) zou men beter een voorstellingsfilmpje maken van de goede doelen, bijvoorbeeld van de afvaller of gewoon willekeurig. Het geld van de televoters gaat naar een goed doel. Als kijker heb je dan ook recht om te weten waar een deel van je geld naartoe gaat.
Maar laten we teruggaan naar de vierde aflevering. Dat An Swartenbroeckx geen sterartiest is, bleek de afgelopen weken. Een overdosis aan ongezonde zenuwen, een hoop valse noten, een bange blik in de ogen, een gebrek om het publiek te begeesteren, … wrongen haar de nek om. Op het einde van de aflevering zagen we haar echter Que sera, sera zingen (An heeft duidelijk een voorkeur voor ouderwetse, klassieke liedjes. Ze begint er niet alleen echt oud uit te zien, ze is het blijkbaar ook.) en dat was een An die we wilden zien en horen. Er zat dus wel degelijk iets in haar, maar dat heeft ze nooit laten zien. Een verdiende exit dus in de wedstrijd, al was deze op geen enkel moment onvoorspelbaar. Cara Van Der Auwera had de voorbije weken al laten zien dat ze een paar treden hoger stond dan An en het was maar niet meer dan logisch dat zij doorging.
Cara Van Der Auwera werd echter meteen weer voor de leeuwen gegooid met La complainte pour Sainte Catherine van Kate & Anna McGarrigle. Waar men deze single weer heeft opgevist, is mij eerlijk gezegd onduidelijk. Er scheelt soms toch iets met die muziekkeuze. Kortom, ik vind dit een verschrikkelijk nummer. Maar het gaat erom wat Cara ermee bakt. En eerlijk gezegd, ik werd er koud en warm van. Natuurlijk werd een groot deel van de performance verpest door een haperende microfoon. Maar met wat er wel door kwam, moet ik zeggen dat ik Geena Lisa ongelijk moet geven. Cara gaat geen bank vooruit, maar blijft naar mijn mening ter plaatse trappelen. Ze is een middelmatige zangeres en dat gevoel blijft hangen. Maar aan de andere kant maakt haar podiumpresence wel veel goed. Ze voelt zich goed op een podium, straalt op het podium en staat er ook met de nodige klasse. En met dat talent kan je een mindere zangprestatie verdoezelen, al zal Cara dan nog meer moeten entertainen en het publiek bespelen. Ze overtuigt dus nog niet genoeg en geheid staat ze volgende week of binnen twee weken terug bij de mogelijke afvallers.
Werner Desmedt is toch maar een raar diertje als je de filmpjes ziet. Hij lijkt nonchalant te staan tegenover de wedstrijd en wil duidelijk niet veel kwijt over zijn performances en de jurycommentaren voor de camera. Het liefst duikt hij weer de backstage in. Maar ik vermoed dat achter die nonchalante façade een onzeker persoon schuil gaat. En dat was ook gisteren weer te merken aan zijn performance van Gimme all your loving van ZZ Top. Hij durft helemaal niet voluit te gaan op het podium, zowel vocaal als qua performance. Let op, Werner is geen slechte zanger en zingt zeker niet toononvast, maar het blijft allemaal maar braafjes. In zo’n liedje mag het al eens wat rauwer, maar het lijkt erop dat hij bang is dit te doen in de vrees zo uit de bocht te gaan. Maar hé, dan ga je al misschien uit de bocht, maar je roept dan wel de sfeer op die het nummer verlangt. Ik denk dat Werner Desmedt wat meer uit zijn kot moet durven komen en dan wordt hij fantastisch. Op dat moment zal hij zich pas goed voelen in de wedstrijd en zal hij ook meer kunnen entertainen. Mocht hij dit deze week hebben gedaan, dan zou hij die nominatie zeker ontlopen hebben die hij nu aan zijn broek heeft.
De dieselmotor van Roel Vanderstukken sputterde vorige week serieus tegen. Tijd om een tandje bij te steken en dan is Elvis Presley met zijn Always on my mind niet meteen een geschenk omwille van de cultstatus van Elvis Presley. Maar Roel bracht het er goed vanaf. Het is duidelijk dat zijn stem en persoonlijkheid leent tot het croonen en dat zit hem als gegoten. Het was een zeer ingetogen, maar een oprechte en ontroerende versie van die Elvis-klassieker. Bovendien was het een goede zaak om de grimassen en de slappe pols in dit lied achterwege te laten. Kortom, Roel is back in the game. En toch. Ik had toch een beetje het gevoel dat Roel over het algemeen nog een stuk beter kan en nog een stuk meer kan beklijven. Het was mooi, maar op het einde van de aflevering was je het toch al voor een stuk vergeten en waren er anderen die in de ontroerende sector het een stuk beter deden. De finaleplaats wordt met de week onzekerder, maar die top vijf die hij voorspelde vorige week blijft wel een haalbare kaart.
Andrea Croonenberghs zal blij zijn dat ze de eerste fase van de afvallingskoers heeft weten te overleven, want mocht ze nu al gestruikeld zijn, zou het gezichtsverlies zijn geweest. Bovendien mocht ze deze week haar grote favoriet Torn van Natalie Imbruglia zingen wat zeker voor een extra motivatie zal gezorgd hebben. En voor een eigen interpretatie van de song. En daar haperde het een beetje. Het was uitstekend gezongen, maar het mocht iets verbetener. De vorige weken zagen we een strak kijkende Andrea en nu kon ze die kaart helemaal uitspelen, maar ze deed het niet. Daardoor beklijfde deze versie veel minder dan het origineel. Maar ze maakt dat eigenlijk goed omdat ze veel kwaliteiten van een sterartiest in deze wedstrijd heeft: klasse, een uitstekende stem, uitstraling, de nodige bekendheid, …. Het zit al een paar weken in de details bij Andrea en dat blijft deze week ook zo, maar ze draait nog altijd mee op het hoogste niveau in de wedstrijd.
Stan Van Samang viel vorige week van zijn sokkel als dé topfavoriet nadat hij uitgleed over Keane. Maar iedereen heeft recht op zijn minder moment in de wedstrijd en het was aan hem om deze week met Rockin’ in the free world van Neil Young te bewijzen dat vorige week slechts een accident de parcours was. En ja hoor, het was maar een accident de parcours want Stan imponeerde weer met deze song. Sterke performance, uitstekende rockzang, een lied dat hem volledig lag, … Ik denk stilaan dat er heel wat platenfirma’s aan het bekijken zijn wat ze Stan kunnen aanbieden en al druk in de weer zijn om een paar singles voor hem te zoeken. Stan is een sterartiest en ondanks dat de lat voor hem een pak hoger ligt dan anderen, gaat hij altijd over die lat. Een sterke kandidaat die zijn opmars naar de finale verder zet en de nodige indrukken achterlaat. Chapeau!
Maar er ligt een gevaarlijke kaper op de kust voor Stan en die heet Sofie Van Moll. Vorige week zette ze een ongelofelijke krachttoer neer dat moeilijk kon overtroffen worden met True Colors van Cyndi Laupers. Maar dat was buiten Sofie Van Moll gerekend. Ze kwam op, ze zong en ze overwon. Voor een tweede week op rij overtrof ze zichzelf en zette ze een prachtprestatie neer. Haar versie was ingetogen, ontroerend en heel sterk opgebouwd. En knap gezongen! Een performance zoals wereldartiesten het zouden doen. Kortom, er was weer niets op aan te merken deze week en ik moet er maar weinig woorden aan vuil maken, vind ik: Sofie Van Moll is dé sterartiest van deze wedstrijd! De finaleplaats kan haar alleen maar ontnomen worden door hetzelfde principe dat in de politiek geldt: vrouwen die vergeten op vrouwen te stemmen. Laat we hopen dat ze het nu (en komende zondag) niet vergeten.
Rob Teuwen kon gelukkig vorige week rekenen op de gratie van Grietje Vanderheijden en dat was ook nodig. Deze week moest hij zijn jeugdig enthousiasme leggen in Tainded Love van Soft Cell om de kijkers te overtuigen. Een klassieker, een fuifplaat, maar ook ééntje waar je moet bij opletten of je bent buiten adem. En dat hoorde ik gisteren toch een paar keer in Rob’s performance. Hij moest toch een paar keer naar adem happen. Maar over het algemeen vond ik zijn zang en performance wel een pak beter dan de vorige weken. Hij leek meer ontspannen en amuseerde zich meer op het podium. En hij gaf het nummer een enthousiasme dat zeker en vast bij het nummer paste. Kortom, het was een betere Rob die we deze week gezien hebben, maar de concurrentie met de andere is misschien net iets te hard. Misschien daarom dat hij ook deze week weer genomineerd werd. De kloof wordt te groot en wie op middelmatig niveau blijft trappelen, maakt het zichzelf moeilijk. Want je bent niet zo goed als de besten, maar je hebt het ook niet zo slecht gedaan dat mensen niet beseffen dat jij ook een extra duwtje in de rug kan verdienen.
Of misschien ligt het aan het feit dat de jonge meisjes eerder kiezen voor Timo Descamps. Deze andere jongeling sloeg vorige week de bal mis met Juanes en kreeg alweer een moeilijke opdracht voorgeschoteld, namelijk Lieve kleine piranha van Gorki. En laat me eerlijk wezen, hij sloeg deze week de bal toch weer mis. Het blijft nochtans een goede zanger, maar wederom krijgt hij een verkeerde song op zijn bord en weet hij niet de juiste sfeer te vatten. Hij zingt dit weer met veel enthousiasme en passie, maar het lied is iets meer hartverscheurend om zo blij gezind te brengen. Ik mis hierdoor een beetje persoonlijkheid op het podium en ik zie teveel een acteur die een sterartiest tracht te spelen zonder het echt te zijn. Nochtans denk ik dat Timo er aanleg zou voor kunnen hebben, maar dan moet hij zich ontdoen van die poses en meer zichzelf zijn. Misschien dat hij eens een ballade moet krijgen waar hij moet kunnen ontroeren en die meer van jezelf vraagt en vereist er gevoel en persoonlijke diepgang in te leggen. Om mij terug te kunnen overtuigen zal hij een tandje moeten bijsteken.
Met het wegvallen van An Swartenbroeckx in de wedstrijd wordt Lien Van De Kelder het nieuwe zorgenkindje. Nochtans deed ze het vorige week niet zo slecht en kreeg ze onterechte jurykritieken op haar performance van KT Tunstall. Gelukkig besefte ze zelf dat het lied haar goed lag en dat ze het goed deed. Deze week kreeg Lien een harde noot te kraken, White Flag van Dido. Terug keek ik met een bang hartje wat ze er van zou bakken en misschien daarom dat ik toch aangenaam verrast was. De zang is helemaal niet top, je merkt dat ze in de problemen komt van het moment dat het een beetje moeilijker wordt, maar het is al een pak beter dan de eerste twee shows. Bovendien zat het liedje haar wel als gegoten, veel meer dan Jennifer Lopez. Net als vorige week klopte het plaatje weer en dat zorgde zeker voor extra punten. Maar het kan niet verdoezelen dat Lien de zwakke schakel is in het geheel en dat een nominatie niet lang meer op zich mag laten wachten, wil men de geloofwaardigheid van het programma niet ondermijnen.
De laatste in de rij is meteen ook de grootste komiek van de bende, namelijk Steph Goossens. Hij weet dat hij niet kan zingen, doet ook geen moeite meer om dat te verdoezelen en probeert dan maar er het beste van te maken en zich te amuseren op het podium. Zo ook met Save the last dance for me van The Drifters. Met als resultaat dat de zang en het lied er helemaal niet toe deden. De nadruk lag op de act met het versieren van Marleen Merckx en er een dansje mee placeren, wat trouwens niet van een leien dakje verliep en voor hilarische toestanden zorgde. De entertainwaarde lag dus zo hoog dat je hem alweer de valse noten vergaf en bovendien zorgde de keuzemogelijkheid voor Heb je even voor mij van Frans Bauer dat iedereen natuurlijk Steph Goossens met deze song wil zien optreden. Steph is globaal gezien een vloek en een zegen voor de wedstrijd. Een vloek omdat hij de geloofwaardigheid als zangwedstrijd onderuit haalt, maar tegelijkertijd een zegen omdat hij iedereen een goed gevoel geeft. Maar als ik eerlijk ben mag Frans Bauer nu toch wel het mooie sluitstuk worden van zijn deelname.
Ook na deze week blijf ik volop supporteren voor Sofie Van Moll, al is Stan Van Samang zeker weer op gelijke hoogte terechtgekomen. Een finale tussen deze twee zou een mooi hoogtepunt van dit programma zijn waarbij het mij dan niet uitmaakt wie er wint. Andrea en Roel lijken op dit ogenblik te spelen voor die derde plek. De rest begint dan al een beetje achterop te hinken. Onderaan wordt de situatie kritiek voor Lien en Cara, die niet kunnen genieten van een charisma als die van Steph. De nominatie van Werner en Rob is in die zin misschien verrassend, maar ik denk dat het evengoed dus Lien en Cara konden geweest zijn. Van de twee heren gaat mijn meeste sympathie toch eerder uit naar Werner Desmedt, al deed Rob het deze week wel beter. Ik hoop echter wel dat de nominatie Werner doet beseffen dat hij meer uit zijn kot zal mogen komen, wil hij de kijker overtuigen en meer geld in het laatje brengen voor zijn goed doel.
De goede doelen van de mogelijke afvallers:
De komende week kan je bellen en sms’en om Werner en Rob in de wedstrijd te houden. Per oproep zal er 10 eurocent gaan naar het goede doel van de desbetreffende kandidaat. De telefoonnummers en sms-instructies vind u terug op de officiële site.
Het goede doel van Werner Desmedt is COMA België waar Werner peter en Leen Demaré meter is van de Limburgse afdeling. COMA is een begeleidingscentrum voor patiënten met een niet aangeboren hersenletsel of coma. De vereniging zorgt voor een aangepast en continue revalidatie van ex-comapatiënten met het oog op integratie. Daarenboven heeft COMA België ook een meldpunt opgericht waar patiënten terecht kunnen voor informatie en steun. Mocht Werner Desmedt de finale winnen dan komt de 25.000 EUR goed van pas om dit meldpunt in de toekomst te behouden en verder uit te bouwen.
Het goede doel van Rob is Make-A-Wish. Deze organisatie is ondertussen in heel Vlaanderen bekend als een organisatie die kinderen met een levensbedreigende ziekte de kans geeft om hun dromen te doen uitkomen. Die dromen variëren van een bekende persoon ontmoeten tot naar een speciale plaats reizen. Een veel voorkomende wens is trouwens F.C. De Kampioenen te ontmoeten. Hierdoor kwam Rob in contact met de organisatie en werkt hij graag mee om de droom te doen uitkomen. Mocht Rob toch nog de finale bereiken dan zou de organisatie met de finalepot van 25.000 EUR de droom van 10 kinderen kunnen doen uitkomen. U kan ook Make-A-Wish financieel steunen door een gift te storten op het rekeningnummer 409-3035101-15. Giften vanaf 30 euro geven recht op een fiscaal attest en u krijgt bovendien een jaar lang gratis de Wenskrant.
De liedjes voor volgende week:
De kijker mag elke week kiezen welke song zijn favoriete acteur of actrice de komende show moet zingen. Dit werd deze week de keuze van de kijker:
1. Cara: Sensualité van Axelle Red
2. Werner: Heartbreak Hotel van Elvis Presley
3. Roel: Hard to handle van Otis Redding
4. Andrea: Nothing compares 2 U van Sinéad O'Connor
5. Stan: Purple Rain van Prince
6. Sofie: Like a prayer van Madonna
7. Rob: Californication van Red Hot Chili Peppers
8. Timo: Fly me to the moon van Frank Sinatra
9. Lien: I wanna dance with somebody van Whitney Houston
10. Steph: Heb je even voor mij? van Frans Bauer