Mijn top 100 aller tijden - nr. 1-10
1. John Lennon - Imagine
Het is moeilijk om een favoriet nummer aller tijden te kiezen, want net als iedereen heb ik er meerdere. Maar waarom kies ik dan toch voor Imagine van John Lennon? Ten eerste voor de eenvoud die het lied uitstraalt. Het is geen overproducete plaat met drums, gitaren, synthesizersgeweld en massa’s productionele trucs. Neen, het is een heel oprechte en pure plaat. Ten tweede kies ik ook voor dit lied omwille van de boodschap van het lied. Het beschrijft de hoop van een betere wereld, een vredelievende wereld. Het is heel idealistisch, maar het leunt perfect aan bij mijn denken. Misschien zijn we beter af zonder landen, religies, bezit, … zodat we elkaar het leven niet zuur moeten maken en met elkaar in conflict moeten treden. Het lied zou trouwens aanleiding geven tot het fictieve land Nutopia, dat John Lennon en Yoko One bedachten op 1 april. In dit land zouden de bewoners leven volgens de richtlijnen van het lied en iedereen kon ervan bewoner worden door het simpele feit dat men het land erkende. Later zou John Lennon heel wat kritiek krijgen omwille van het feit dat hij zingt “magine no possessions”, maar tegerlijktijd toch multimiljardair was en woonde in een mooie villa. Bij de release van de single kreeg het lied anders maar weinig kritiek. Volgens John kwam dit omdat het lied met een zeemzoet laagje overdekt is, waardoor mensen minder de neiging hadden om het te beschuldigen van een communistisch manifest. De credits voor deze song staan enkel op naam van John Lennon, maar later bleek dat ook Yoko Ono bijdroeg tot het lied. Zo kan men de basis van het lied terugvinden in haar boek Grapefruit uit 1965 waarin ze vertelt over haar kinderjaren in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook strofes van een lied dat John Lennon reeds schreef in 1963 zouden aan de basis hebben gelegen van Imagine. Voor mij is dit dus mijn favoriete hit aller tijden.
2. Beatles – Hey Jude
Wie mijn top 100 de afgelopen dagen een beetje gevolgd heeft, zal hebben gemerkt dat er veel Beatles-platen in mijn top staan. Het was moeilijk om een favoriet nummer van de groep kiezen, omdat ze zoveel goede songs hebben gemaakt, maar Hey Jude komt er toch telkens weer uit als favoriete plaat van de groep. Ten eerste vind ik het een magistrale plaat met een fantastisch einde. Maar het is ook een troostende en hoopvolle plaat. Paul McCartney schreef dit nummer namelijk voor Julian Lennon toen zijn ouders gingen scheiden en heette dan ook origineel Hey Jules. Na de echtscheiding van John Lennon bezocht Paul diens ex-vrouw Cynthia Powell en hun zoontje Julian. Hij kwam eens kijken hoe het met hun nu nog ging en zag dat Julian toch leed onder de scheiding. Op weg naar huis bedacht Paul de song om Julian te troosten. In een later stadium veranderde hij de titel Hey Jules naar Hey Jude omwille van het feit dat dit beter bekte en ook meer country en western klonk. Door deze wijziging zou Julian Lennon pas twintig jaar later beseffen dat de song over hem ging. Bij het opnemen van de single miste Ringo Starr bijna zijn deel. Hij moest dringend naar het toilet en verliet de opnamestudio zonder dat de anderen het merkten. Deze begonnen de song op te nemen en net enkele momenten voor de drums moesten beginnen te spelen, kwam Ringo Starr nog gauw de opnamestudio terug binnen. Bij het opnemen van de single sloop er ook een foutje in. Zo hoor je op een bepaald moment John Lennon “Fucking Hell” roepen. Het viel echter niemand op bij het mixen van de single en nog steeds staat deze uitroep op de single. Je moet je dan ook echt concentreren om dit te horen. Ook met deze kleine fout ging de single vlotjes over de toonbank en het zou één van de grootste commerciële successen van The Beatles worden met een geraamde verkoop van 8 miljoen exemplaren. Het slaagde er helaas niet in om zijn Grammy-nominatie te verzilveren, maar ik denk dat de tijd bewezen heeft dat dit een ware klassieker is.
3. Dire Straits – Sultans of swing
De bandnaam Dire Straits is een verwijzing naar de slechte financiële situatie waarin de bandleden bij het oprichten van de band in verzeild waren geraakt. Ze hoopten met hun muziek uit die penibele situatie te geraken en namen Sultans of swing op als demo. Deze demo geraakte op de tafel van Radio London die het nummer begon te spelen. Het werd kort daarna opgepikt door platenfirma Phonogram die het nummer releaseden. Toch werd het niet meteen een groot succes. Het kwam echter wel in handen van een assistente van Warner Bros. Records die haar bazen kon overtuigen om de groep toch te tekenen. Men bracht Sultans of Swing terug uit en nu werd het wel een groot succes in zowel de UK als Amerika en vormde dit het beginpunt van een succesvolle carrière voor de band. Het was een single die meteen opviel in een periode waarin de disco aan populariteit verloor en de punk zijn opmars maakte en met zijn tekst die deed denken aan Bob Dylan. Het vertelt namelijk het verhaal van een groep arbeiders die samen een jazz-band vormen en die enkel hun muziek willen spelen in een klein Londense club zonder dat ze zich aantrekken hoe populair ze wel zijn. Maar het nummer valt natuurlijk op door het begenadigde gitaarspel van Mark Knopfler. De gitaarsolo van hem werd opgenomen in de beste gitaarsolo’s ooit door het vakblad Guitar World. En het is ook dat gitaarwerk maakt dat ik zo verslaafd ben aan dit zalige nummer. Ik word gewoonweg altijd goedgezind van deze plaat en ik vind dit een plaat die zeer knap in elkaar zit qua compositie. Voor mij een echt pareltje van een tijdloze klasse.
4. Deep Purple – Child in time
Een ware klassieker in de lijsten der klassiekers. Het is dan ook een nummer dat anders nooit gespeeld wordt op de radio, behalve in die tijdloze lijsten, top 2000’en en tops der klassiekers. En ondanks dat het zo weinig gedraaid wordt, is het toch uitgegroeid tot één van mijn favoriete platen aller tijden. Omwille van de grandeur die het nummer uitstraalt. De band is voortgesproten uit de groep Roundabout. Het idee achter deze band was dat de verschillende leden in en uit de band konden stappen zoals een muzikale draaimolen. In 1968 kreeg de groep een definitieve line-up met Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans en Ian Paice en doopten ze de naam van de groep om in Deep Purple. Inspiratie voor de bandnaam vonden ze bij het gelijknamige nummer van Peter De Rose, één van de favoriete liedjes van de oma van Ritchie Blackmore die de band steeds vroeg om dit nummer te spelen. Toch zou het principe van Roundabout in hun geschiedenis blijven spelen, want de band veranderde vaak van samenstelling, kende een split van 8 jaar en heeft er al twee reunies opzitten. Uit hun succesalbum Deep Purple in rock komt deze 10 minuten en 17 seconden lange song. De inspiratie voor deze song vonden ze in de riff die gebruikt werd in het nummer Bombay Calling van de groep It’s a beautiful day. Tekstueel vonden ze dan weer inspiratie in de Koude Oorlog die er toen heerste en daardoor zou het lied ook het anthem worden van de Oost-Europese ondergrondse bewegingen in de jaren ’80. De single duurt dus meer dan 10 minuten maar eigenlijk komt het erop neer dat men het nummer begint met een magistraal mooie intro om dan de spanning dreigender op te bouwen naar een magnifieke climax om dan abrupt te einden en de hele opbouw van het nummer nog eens opnieuw te beginnen. En het is die knappe gitaarriff en de mooie, dreigende opbouw van het nummer dat dit nummer een ware klassieker maakt.
5. Marvin Gaye – What’s going on?
Een mijlpaal in de geschiedenis van de pop- en soulmuziek was het conceptalbum What’s going on van Marvin Gaye uit 1971. Het conceptalbum vertelt het verhaal van een Vietnamveteraan die terugkeert naar Amerika en er niets anders dan onrechtvaardigheid en haat ziet. De liedjes gaan dan ook over de oorlog in Vietnam, corruptie, overmatig drugsgebruik en armoede. Het album werd door Marvin Gaye zelf geproducet en de negen liedjes op het album vloeien mateloos in elkaar zodat het lijkt alsof het hele album één lange song is. Met het album met zijn introperspectieve teksten maakte Marvin Gaye een echte prachtplaat die perfect de geest van die tijd weerspiegelt. Toch is het idee van het album pas ontstaan na het succes van deze hit. Het nummer werd geschreven door Al Cleveland en Renaldo Benson. Zij haalden er Marvin Gaye bij om de plaat te producen. Marvin zat toen net in een zware depressie na het overlijden van zijn muzikale partner Tammi Terrell en dacht er ernstig over na om definitief te stoppen met het maken van muziek. Hij wilde de song dan ook aan The Originals geven, maar Al en Renaldo overtuigden hem toch om het nummer zelf op te nemen. Met de single gingen ze naar Motown-baas Berry Gordon, maar die weigerde de single uit te geven omdat deze te politiek getint was en te oncommercieel was. Toch bond hij in toen Marvin Gaye ermee dreigde om echt te stoppen, maar Berry dacht dat het een flop ging worden. De tijd gaf hem echter ongelijk, want What’s going on werd bij de release Motown’s snelst verkopende single op dat ogenblik. Berry Gondon veranderde ineens van mening en drong er bij Marvin Gaye een volwaardig album rond de single te maken. Het resultaat is dus dé belangrijkste plaat van Marvin Gaye geworden en staat wereldwijd in de top 10 van beste albums aller tijden. De song zelf vind ik een prachtige mengeling van soul en jazz met een tekst die vandaag de dag nog altijd actueel is en voor mij is het de mooiste single van mijn favoriete zanger aller tijden.
6. Beatles – Let it be
Eind jaren ’60 begonnen de spanningen binnen The Beatles op te lopen. John Lennon zat meer bij Yoko One en sleurde haar, vaak tegen de zin van de rest van de band, mee de opnamestudio in. Daar laat hij zich dan ook opvallen door zijn desinteresse voor het nieuwe werk, zelfs niet voor zijn eigen geschreven nummers. Ringo Starr was het ook al beu en bleef al vaker uit de opnamestudio waardoor Paul McCartney vaak achter de drums plaatsnam. En ook George Harrison was het beu om nog langer Beatle te zijn en niet de appreciatie te krijgen voor zijn eigen werk en inbreng en steeds door de anderen genegeerd te worden. Paul McCartney probeerde de band tevergeefs bij elkaar te houden om terug te gaan touren en werd verweten te dominant te worden. Door de stress, vermoeidheid en overmatig drugsgebruik begon Paul terug over zijn moeder Mary McCartney te dromen en via zijn dromen verzekerde zij haar zoon dat alles goed ging komen. Het werd meteen de inspiratiebron voor deze single. Het zou ook één van de enigste opnames zijn van The Beatles waarop Linda McCartney als backing vocal te horen is. De single versie werd geproducet door George Martin, maar de opnames kwamen in handen terecht van Phil Spector voor het Let it be-album. Dit niet echt naar de zin van Paul McCartney (zie ook The long and winding road). Toch blijft Let it be één van de prachtigste songs van The Beatles.
7. U2 – With or without you
Midden jaren’80 was U2 eerder populairder als live-band dan als platenartiest. Veel had te maken met hun anthemsound die natuurlijk perfect paste in stadiums. Met The Joshua Tree in 1987 werden ze ook omarmd als platenartiest en proefden ze van het megasucces. Inspiratie voor het album, wat door de meesten als hun magnus opus wordt beschouwd, vonden ze in hun vriendschap met Bob Dylan, Van Morrison en Keith Richards. Die drongen er bij de band op aan om terug te keren naar de roots van de rock en overtuigden Bono om zijn talent als songschrijver meer te ontplooien. Voor de songs wilde de band ook afstappen van de experimentele toer die ze opgingen bij hun voorganger The unforgettable fire. Ze wilden een ruigere sound brengen, maar dan met songs die de normale structuur van een song volgen. Ruiger kan je de eerste single With or without you natuurlijk niet noemen, maar het is wel een van de band’s meest emotionele songs. De inspiratie voor het lied vond Bono in het album Climate of Hunter van Scott Walker. Het werd meteen ook de eerste single van U2 die op CD verscheen en ook meteen de eerste nummer 1-hit die ze in Amerika scoorden. Het is dan natuurlijk ook één van hun prachtigste nummers. De gitaarriff op het einde werd trouwens door The Edge bedacht die de trieste song toch een happy end wou geven. Maar het maakt het nummer alleen nog maar prachtiger. Dit is U2 op zijn best.
8. Led Zeppelin – Stairway to heaven
Nog zo een nummer dat eigenlijk veel te weinig gespeeld wordt en enkel en alleen maar in de eindejaarslijstjes lijkt gespeeld te worden is Stairway to heaven van Led Zeppelin. De band, bestaande uit Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham, is één van de eerste heavy metal bands ter wereld en ook één van de populairste met meer dan 300 miljoen albums verkocht, waarvan bijna 110 miljoen alleen al in Amerika. De band is ook de enigste band ooit wiens albums allemaal de top 10 van de Billboard bereikten. De populairste song van de band, en ook het meest gedraaide nummer op de Amerikaanse radio, is ongetwijfeld Stairway to heaven. Eigenlijk heel opmerkelijk, omdat het nummer enkel verscheen op het album Led Zeppelin IV en nooit als single werd uitgebracht. De titel en de tekst bevatten heel wat mythologische en bijbelse verwijzingen, maar is voornamelijk een cynische tekst over een vrouw die alles krijgt wat ze maar wilt zonder er maar iets in de plaats te moeten doen. Tot grote ergernis van de band werd de single echter ook van satanisme verdacht. Wanneer je de volgende zinnen uit het lied achterstevoren zou afspelen, "If there's a bustle in your hedgerow Don't be alarmed now It's just a spring clean for the May Queen Yes there are two paths you can go by but in the long run There's still time to change the road you're on.", zou je de volgende zin krijgen: "Oh here's to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He'll give those with him 666. There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan." De platenfirma en de band zou hierover steeds zeggen dat de platen maar op één manier moeten gespeeld worden en dat is voorwaarts. En gelijk hebben ze natuurlijk, want wie haalt het in zijn hoofd om platen achterstevoren te beginnen afspelen en daar dan nog teksten proberen te deducteren. En dan nog vooral als het zo’n magistrale song is als Stairway to heaven. Een heerlijk lied dat naar een knappe climax toewerkt en vooral één en al tijdloosheid uitstraalt.
9. Bill Withers – Ain’t no sunshine
Ik denk dat ik het hier al eens geschreven heb, zelfs meermaals, maar ik ben echt verliefd op de stem van Bill Withers. Die prachtige soulstem die zoveel warmte uitstraalt. Het is dan ook jammer dat hij sinds midden jaren ’80 opgehouden is met zingen. Bill is zelf de jongste van een gezin van negen en komt uit de kleine mijnstad Slab Fork, West Virgenia. Zijn vader stierf toen hij dertien jaar oud was en op zijn zeventiende ging hij in het leger. Het is daar dat hij zich begon te interesseren in muziek. Wanneer hij het leger dan ook verlaat, verhuist hij naar Los Angeles om een muziekcarrière uit de grond te stampen. Hij werkte in een fabriek die toiletten voor Boeings maakte overdag en ’s nachts probeerde hij zoveel mogelijk op te treden in de juke joints. Hij ging ondertussen ook met demo’s in de hand op zoek naar een platenfirma die in hem wou investeren. Na meer dan twee jaar sleuren met zijn demo’s wou Clarence Avant van Sussex Records hem een platencontract aanbieden. Het zou meer dan een half jaar duren voor het eerste album klaar was. Ondertussen bleef Bill verder werken in de Boeingfabriek omdat hij weinig vertrouwen had in de muziekindustry en vond dat hij nog steeds een groentje was. Als eerste single werd Ain’t no sunshine gekozen en het nummer werd meteen een groot succes. Het nummer is een kort nummer, maar Bill Withers wou aanvankelijk eerst nog meer tekst schrijven voor het gedeelte waarin hij 26 keer “I know” zingt. De andere muzikanten vonden echter dat hij het zo moest laten en wie was Bill om dat tegen te spreken? Ondertussen is het nummer één van de meest gecoverde nummers met versies van Michael Jackson, Van Morrison, Al Green, Joe Cocker, Sting, Maroon 5, Paul McCartney, …. Het is dan natuurlijk ook één van de mooiste platen ooit gemaakt. Een knappe soulsong waarin de stem van Bill Withers enorm goed tot zijn recht komt.
10. Eagles – Hotel California
The Eagles zijn één van Amerika’s populairste bands, wiens Greatest Hits-album 1971-1975 het best verkopende album ooit is in Amerika en nog steeds gaat het album wekelijks over de toonbank. De band ontstond in 1971 als backing band voor Linda Rondstadt en bestond uit Glenn Frey, Bernie Leadon, Randy Meisner en Don Henley. Ruzies en ego’s die clashten zorgden er echter ervoor dat de band in de loop van de jaren’70 wel eens van samenstelling zou veranderen en begin jaren ’80 ook zouden leiden tot de split van de band. In 1994 kwam de band echter terug bij elkaar en dit jaar verscheen na 28 jaar van ruzies en meningsverschillen nog eens een album van de band. Hun grootste succes blijft echter deze Hotel California. Deze rocksong werd geschreven door Don Henley, Glenn Frey en Don Felder en vertelt het griezelige verhaal van een vermoeide toerist die terecht komt in een aanvankelijk aantrekkelijk hotel, maar dan uiteindelijk ontdekt dat het hotel een ware nachtmerrie is waaruit hij niet uitgeraakt. De tekst zou een metafoor kunnen zijn voor het verheerlijken van het genot en het zelfvernietigende van de Hollywoodse muziekindustrie. Het gevoel van succes en weelde wordt voorgesteld als een mooi hotel dat u in het begin zeer warm verwelkomt, maar het is enkel een uiterlijke vertoon want de bewoners ervan raken verstrikt in hun eigen zelfdestructieve handelingen. Anderen denken dan weer dat het nummer een metafoor is voor drugsgebruik en nog anderen dichten het nummer dan weer satanische kwaliteiten toe. Zo zou de zin “in the middle of the night, just hear them say” achterstevoren gespeeld “Satan, he hears this, he made me believe” worden. De band heeft altijd die satanische en occulte eigenschappen ontkend. Wat er ook van aan is, ik vind dit een prachtige rocksong die heel goed in elkaar zit en gedurende die 7 minuten nooit verveeld.
Het is moeilijk om een favoriet nummer aller tijden te kiezen, want net als iedereen heb ik er meerdere. Maar waarom kies ik dan toch voor Imagine van John Lennon? Ten eerste voor de eenvoud die het lied uitstraalt. Het is geen overproducete plaat met drums, gitaren, synthesizersgeweld en massa’s productionele trucs. Neen, het is een heel oprechte en pure plaat. Ten tweede kies ik ook voor dit lied omwille van de boodschap van het lied. Het beschrijft de hoop van een betere wereld, een vredelievende wereld. Het is heel idealistisch, maar het leunt perfect aan bij mijn denken. Misschien zijn we beter af zonder landen, religies, bezit, … zodat we elkaar het leven niet zuur moeten maken en met elkaar in conflict moeten treden. Het lied zou trouwens aanleiding geven tot het fictieve land Nutopia, dat John Lennon en Yoko One bedachten op 1 april. In dit land zouden de bewoners leven volgens de richtlijnen van het lied en iedereen kon ervan bewoner worden door het simpele feit dat men het land erkende. Later zou John Lennon heel wat kritiek krijgen omwille van het feit dat hij zingt “magine no possessions”, maar tegerlijktijd toch multimiljardair was en woonde in een mooie villa. Bij de release van de single kreeg het lied anders maar weinig kritiek. Volgens John kwam dit omdat het lied met een zeemzoet laagje overdekt is, waardoor mensen minder de neiging hadden om het te beschuldigen van een communistisch manifest. De credits voor deze song staan enkel op naam van John Lennon, maar later bleek dat ook Yoko Ono bijdroeg tot het lied. Zo kan men de basis van het lied terugvinden in haar boek Grapefruit uit 1965 waarin ze vertelt over haar kinderjaren in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook strofes van een lied dat John Lennon reeds schreef in 1963 zouden aan de basis hebben gelegen van Imagine. Voor mij is dit dus mijn favoriete hit aller tijden.
2. Beatles – Hey Jude
Wie mijn top 100 de afgelopen dagen een beetje gevolgd heeft, zal hebben gemerkt dat er veel Beatles-platen in mijn top staan. Het was moeilijk om een favoriet nummer van de groep kiezen, omdat ze zoveel goede songs hebben gemaakt, maar Hey Jude komt er toch telkens weer uit als favoriete plaat van de groep. Ten eerste vind ik het een magistrale plaat met een fantastisch einde. Maar het is ook een troostende en hoopvolle plaat. Paul McCartney schreef dit nummer namelijk voor Julian Lennon toen zijn ouders gingen scheiden en heette dan ook origineel Hey Jules. Na de echtscheiding van John Lennon bezocht Paul diens ex-vrouw Cynthia Powell en hun zoontje Julian. Hij kwam eens kijken hoe het met hun nu nog ging en zag dat Julian toch leed onder de scheiding. Op weg naar huis bedacht Paul de song om Julian te troosten. In een later stadium veranderde hij de titel Hey Jules naar Hey Jude omwille van het feit dat dit beter bekte en ook meer country en western klonk. Door deze wijziging zou Julian Lennon pas twintig jaar later beseffen dat de song over hem ging. Bij het opnemen van de single miste Ringo Starr bijna zijn deel. Hij moest dringend naar het toilet en verliet de opnamestudio zonder dat de anderen het merkten. Deze begonnen de song op te nemen en net enkele momenten voor de drums moesten beginnen te spelen, kwam Ringo Starr nog gauw de opnamestudio terug binnen. Bij het opnemen van de single sloop er ook een foutje in. Zo hoor je op een bepaald moment John Lennon “Fucking Hell” roepen. Het viel echter niemand op bij het mixen van de single en nog steeds staat deze uitroep op de single. Je moet je dan ook echt concentreren om dit te horen. Ook met deze kleine fout ging de single vlotjes over de toonbank en het zou één van de grootste commerciële successen van The Beatles worden met een geraamde verkoop van 8 miljoen exemplaren. Het slaagde er helaas niet in om zijn Grammy-nominatie te verzilveren, maar ik denk dat de tijd bewezen heeft dat dit een ware klassieker is.
3. Dire Straits – Sultans of swing
De bandnaam Dire Straits is een verwijzing naar de slechte financiële situatie waarin de bandleden bij het oprichten van de band in verzeild waren geraakt. Ze hoopten met hun muziek uit die penibele situatie te geraken en namen Sultans of swing op als demo. Deze demo geraakte op de tafel van Radio London die het nummer begon te spelen. Het werd kort daarna opgepikt door platenfirma Phonogram die het nummer releaseden. Toch werd het niet meteen een groot succes. Het kwam echter wel in handen van een assistente van Warner Bros. Records die haar bazen kon overtuigen om de groep toch te tekenen. Men bracht Sultans of Swing terug uit en nu werd het wel een groot succes in zowel de UK als Amerika en vormde dit het beginpunt van een succesvolle carrière voor de band. Het was een single die meteen opviel in een periode waarin de disco aan populariteit verloor en de punk zijn opmars maakte en met zijn tekst die deed denken aan Bob Dylan. Het vertelt namelijk het verhaal van een groep arbeiders die samen een jazz-band vormen en die enkel hun muziek willen spelen in een klein Londense club zonder dat ze zich aantrekken hoe populair ze wel zijn. Maar het nummer valt natuurlijk op door het begenadigde gitaarspel van Mark Knopfler. De gitaarsolo van hem werd opgenomen in de beste gitaarsolo’s ooit door het vakblad Guitar World. En het is ook dat gitaarwerk maakt dat ik zo verslaafd ben aan dit zalige nummer. Ik word gewoonweg altijd goedgezind van deze plaat en ik vind dit een plaat die zeer knap in elkaar zit qua compositie. Voor mij een echt pareltje van een tijdloze klasse.
4. Deep Purple – Child in time
Een ware klassieker in de lijsten der klassiekers. Het is dan ook een nummer dat anders nooit gespeeld wordt op de radio, behalve in die tijdloze lijsten, top 2000’en en tops der klassiekers. En ondanks dat het zo weinig gedraaid wordt, is het toch uitgegroeid tot één van mijn favoriete platen aller tijden. Omwille van de grandeur die het nummer uitstraalt. De band is voortgesproten uit de groep Roundabout. Het idee achter deze band was dat de verschillende leden in en uit de band konden stappen zoals een muzikale draaimolen. In 1968 kreeg de groep een definitieve line-up met Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans en Ian Paice en doopten ze de naam van de groep om in Deep Purple. Inspiratie voor de bandnaam vonden ze bij het gelijknamige nummer van Peter De Rose, één van de favoriete liedjes van de oma van Ritchie Blackmore die de band steeds vroeg om dit nummer te spelen. Toch zou het principe van Roundabout in hun geschiedenis blijven spelen, want de band veranderde vaak van samenstelling, kende een split van 8 jaar en heeft er al twee reunies opzitten. Uit hun succesalbum Deep Purple in rock komt deze 10 minuten en 17 seconden lange song. De inspiratie voor deze song vonden ze in de riff die gebruikt werd in het nummer Bombay Calling van de groep It’s a beautiful day. Tekstueel vonden ze dan weer inspiratie in de Koude Oorlog die er toen heerste en daardoor zou het lied ook het anthem worden van de Oost-Europese ondergrondse bewegingen in de jaren ’80. De single duurt dus meer dan 10 minuten maar eigenlijk komt het erop neer dat men het nummer begint met een magistraal mooie intro om dan de spanning dreigender op te bouwen naar een magnifieke climax om dan abrupt te einden en de hele opbouw van het nummer nog eens opnieuw te beginnen. En het is die knappe gitaarriff en de mooie, dreigende opbouw van het nummer dat dit nummer een ware klassieker maakt.
5. Marvin Gaye – What’s going on?
Een mijlpaal in de geschiedenis van de pop- en soulmuziek was het conceptalbum What’s going on van Marvin Gaye uit 1971. Het conceptalbum vertelt het verhaal van een Vietnamveteraan die terugkeert naar Amerika en er niets anders dan onrechtvaardigheid en haat ziet. De liedjes gaan dan ook over de oorlog in Vietnam, corruptie, overmatig drugsgebruik en armoede. Het album werd door Marvin Gaye zelf geproducet en de negen liedjes op het album vloeien mateloos in elkaar zodat het lijkt alsof het hele album één lange song is. Met het album met zijn introperspectieve teksten maakte Marvin Gaye een echte prachtplaat die perfect de geest van die tijd weerspiegelt. Toch is het idee van het album pas ontstaan na het succes van deze hit. Het nummer werd geschreven door Al Cleveland en Renaldo Benson. Zij haalden er Marvin Gaye bij om de plaat te producen. Marvin zat toen net in een zware depressie na het overlijden van zijn muzikale partner Tammi Terrell en dacht er ernstig over na om definitief te stoppen met het maken van muziek. Hij wilde de song dan ook aan The Originals geven, maar Al en Renaldo overtuigden hem toch om het nummer zelf op te nemen. Met de single gingen ze naar Motown-baas Berry Gordon, maar die weigerde de single uit te geven omdat deze te politiek getint was en te oncommercieel was. Toch bond hij in toen Marvin Gaye ermee dreigde om echt te stoppen, maar Berry dacht dat het een flop ging worden. De tijd gaf hem echter ongelijk, want What’s going on werd bij de release Motown’s snelst verkopende single op dat ogenblik. Berry Gondon veranderde ineens van mening en drong er bij Marvin Gaye een volwaardig album rond de single te maken. Het resultaat is dus dé belangrijkste plaat van Marvin Gaye geworden en staat wereldwijd in de top 10 van beste albums aller tijden. De song zelf vind ik een prachtige mengeling van soul en jazz met een tekst die vandaag de dag nog altijd actueel is en voor mij is het de mooiste single van mijn favoriete zanger aller tijden.
6. Beatles – Let it be
Eind jaren ’60 begonnen de spanningen binnen The Beatles op te lopen. John Lennon zat meer bij Yoko One en sleurde haar, vaak tegen de zin van de rest van de band, mee de opnamestudio in. Daar laat hij zich dan ook opvallen door zijn desinteresse voor het nieuwe werk, zelfs niet voor zijn eigen geschreven nummers. Ringo Starr was het ook al beu en bleef al vaker uit de opnamestudio waardoor Paul McCartney vaak achter de drums plaatsnam. En ook George Harrison was het beu om nog langer Beatle te zijn en niet de appreciatie te krijgen voor zijn eigen werk en inbreng en steeds door de anderen genegeerd te worden. Paul McCartney probeerde de band tevergeefs bij elkaar te houden om terug te gaan touren en werd verweten te dominant te worden. Door de stress, vermoeidheid en overmatig drugsgebruik begon Paul terug over zijn moeder Mary McCartney te dromen en via zijn dromen verzekerde zij haar zoon dat alles goed ging komen. Het werd meteen de inspiratiebron voor deze single. Het zou ook één van de enigste opnames zijn van The Beatles waarop Linda McCartney als backing vocal te horen is. De single versie werd geproducet door George Martin, maar de opnames kwamen in handen terecht van Phil Spector voor het Let it be-album. Dit niet echt naar de zin van Paul McCartney (zie ook The long and winding road). Toch blijft Let it be één van de prachtigste songs van The Beatles.
7. U2 – With or without you
Midden jaren’80 was U2 eerder populairder als live-band dan als platenartiest. Veel had te maken met hun anthemsound die natuurlijk perfect paste in stadiums. Met The Joshua Tree in 1987 werden ze ook omarmd als platenartiest en proefden ze van het megasucces. Inspiratie voor het album, wat door de meesten als hun magnus opus wordt beschouwd, vonden ze in hun vriendschap met Bob Dylan, Van Morrison en Keith Richards. Die drongen er bij de band op aan om terug te keren naar de roots van de rock en overtuigden Bono om zijn talent als songschrijver meer te ontplooien. Voor de songs wilde de band ook afstappen van de experimentele toer die ze opgingen bij hun voorganger The unforgettable fire. Ze wilden een ruigere sound brengen, maar dan met songs die de normale structuur van een song volgen. Ruiger kan je de eerste single With or without you natuurlijk niet noemen, maar het is wel een van de band’s meest emotionele songs. De inspiratie voor het lied vond Bono in het album Climate of Hunter van Scott Walker. Het werd meteen ook de eerste single van U2 die op CD verscheen en ook meteen de eerste nummer 1-hit die ze in Amerika scoorden. Het is dan natuurlijk ook één van hun prachtigste nummers. De gitaarriff op het einde werd trouwens door The Edge bedacht die de trieste song toch een happy end wou geven. Maar het maakt het nummer alleen nog maar prachtiger. Dit is U2 op zijn best.
8. Led Zeppelin – Stairway to heaven
Nog zo een nummer dat eigenlijk veel te weinig gespeeld wordt en enkel en alleen maar in de eindejaarslijstjes lijkt gespeeld te worden is Stairway to heaven van Led Zeppelin. De band, bestaande uit Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham, is één van de eerste heavy metal bands ter wereld en ook één van de populairste met meer dan 300 miljoen albums verkocht, waarvan bijna 110 miljoen alleen al in Amerika. De band is ook de enigste band ooit wiens albums allemaal de top 10 van de Billboard bereikten. De populairste song van de band, en ook het meest gedraaide nummer op de Amerikaanse radio, is ongetwijfeld Stairway to heaven. Eigenlijk heel opmerkelijk, omdat het nummer enkel verscheen op het album Led Zeppelin IV en nooit als single werd uitgebracht. De titel en de tekst bevatten heel wat mythologische en bijbelse verwijzingen, maar is voornamelijk een cynische tekst over een vrouw die alles krijgt wat ze maar wilt zonder er maar iets in de plaats te moeten doen. Tot grote ergernis van de band werd de single echter ook van satanisme verdacht. Wanneer je de volgende zinnen uit het lied achterstevoren zou afspelen, "If there's a bustle in your hedgerow Don't be alarmed now It's just a spring clean for the May Queen Yes there are two paths you can go by but in the long run There's still time to change the road you're on.", zou je de volgende zin krijgen: "Oh here's to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He'll give those with him 666. There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan." De platenfirma en de band zou hierover steeds zeggen dat de platen maar op één manier moeten gespeeld worden en dat is voorwaarts. En gelijk hebben ze natuurlijk, want wie haalt het in zijn hoofd om platen achterstevoren te beginnen afspelen en daar dan nog teksten proberen te deducteren. En dan nog vooral als het zo’n magistrale song is als Stairway to heaven. Een heerlijk lied dat naar een knappe climax toewerkt en vooral één en al tijdloosheid uitstraalt.
9. Bill Withers – Ain’t no sunshine
Ik denk dat ik het hier al eens geschreven heb, zelfs meermaals, maar ik ben echt verliefd op de stem van Bill Withers. Die prachtige soulstem die zoveel warmte uitstraalt. Het is dan ook jammer dat hij sinds midden jaren ’80 opgehouden is met zingen. Bill is zelf de jongste van een gezin van negen en komt uit de kleine mijnstad Slab Fork, West Virgenia. Zijn vader stierf toen hij dertien jaar oud was en op zijn zeventiende ging hij in het leger. Het is daar dat hij zich begon te interesseren in muziek. Wanneer hij het leger dan ook verlaat, verhuist hij naar Los Angeles om een muziekcarrière uit de grond te stampen. Hij werkte in een fabriek die toiletten voor Boeings maakte overdag en ’s nachts probeerde hij zoveel mogelijk op te treden in de juke joints. Hij ging ondertussen ook met demo’s in de hand op zoek naar een platenfirma die in hem wou investeren. Na meer dan twee jaar sleuren met zijn demo’s wou Clarence Avant van Sussex Records hem een platencontract aanbieden. Het zou meer dan een half jaar duren voor het eerste album klaar was. Ondertussen bleef Bill verder werken in de Boeingfabriek omdat hij weinig vertrouwen had in de muziekindustry en vond dat hij nog steeds een groentje was. Als eerste single werd Ain’t no sunshine gekozen en het nummer werd meteen een groot succes. Het nummer is een kort nummer, maar Bill Withers wou aanvankelijk eerst nog meer tekst schrijven voor het gedeelte waarin hij 26 keer “I know” zingt. De andere muzikanten vonden echter dat hij het zo moest laten en wie was Bill om dat tegen te spreken? Ondertussen is het nummer één van de meest gecoverde nummers met versies van Michael Jackson, Van Morrison, Al Green, Joe Cocker, Sting, Maroon 5, Paul McCartney, …. Het is dan natuurlijk ook één van de mooiste platen ooit gemaakt. Een knappe soulsong waarin de stem van Bill Withers enorm goed tot zijn recht komt.
10. Eagles – Hotel California
The Eagles zijn één van Amerika’s populairste bands, wiens Greatest Hits-album 1971-1975 het best verkopende album ooit is in Amerika en nog steeds gaat het album wekelijks over de toonbank. De band ontstond in 1971 als backing band voor Linda Rondstadt en bestond uit Glenn Frey, Bernie Leadon, Randy Meisner en Don Henley. Ruzies en ego’s die clashten zorgden er echter ervoor dat de band in de loop van de jaren’70 wel eens van samenstelling zou veranderen en begin jaren ’80 ook zouden leiden tot de split van de band. In 1994 kwam de band echter terug bij elkaar en dit jaar verscheen na 28 jaar van ruzies en meningsverschillen nog eens een album van de band. Hun grootste succes blijft echter deze Hotel California. Deze rocksong werd geschreven door Don Henley, Glenn Frey en Don Felder en vertelt het griezelige verhaal van een vermoeide toerist die terecht komt in een aanvankelijk aantrekkelijk hotel, maar dan uiteindelijk ontdekt dat het hotel een ware nachtmerrie is waaruit hij niet uitgeraakt. De tekst zou een metafoor kunnen zijn voor het verheerlijken van het genot en het zelfvernietigende van de Hollywoodse muziekindustrie. Het gevoel van succes en weelde wordt voorgesteld als een mooi hotel dat u in het begin zeer warm verwelkomt, maar het is enkel een uiterlijke vertoon want de bewoners ervan raken verstrikt in hun eigen zelfdestructieve handelingen. Anderen denken dan weer dat het nummer een metafoor is voor drugsgebruik en nog anderen dichten het nummer dan weer satanische kwaliteiten toe. Zo zou de zin “in the middle of the night, just hear them say” achterstevoren gespeeld “Satan, he hears this, he made me believe” worden. De band heeft altijd die satanische en occulte eigenschappen ontkend. Wat er ook van aan is, ik vind dit een prachtige rocksong die heel goed in elkaar zit en gedurende die 7 minuten nooit verveeld.
Labels: top 100