dinsdag, juni 27, 2006

Terug op 3 juli

Ik heb een nieuwe computer, hij is geïnstalleerd, alles werkt terug, dus dat betekent dat jullie weer mogen vrezen dat uw nederige blogger het net de komende maanden terug gaat teisteren met postjes! Maar omdat mijn goede vriendin Sabine beloofd heeft dat het de komende dagen weer schitterend weer gaat worden, stel ik mijn terugkeer uit tot na het weekend. Tenzij het volgende week ook nog mooi weer zou zijn, dan kan het misschien nog een beetje langer duren. Tot dan!

Top 10 - 25 juni 2006

1. Nelly Furtado: Maneater
2. The Source feat. Candi Staton: You got the love
3. Gnarls Barkley: Crazy
4. Juanes: La camisa negra
5. Sergio Mendes feat. Black Eyed Peas: Mas que nada
6. Kanye West: Touch the sky
7. Lordi: Hard Rock Hallelujah
8. Keane: Is it any wonder?
9. Ne-Yo: So Sick
10. Brahim: I am what I am

dinsdag, juni 20, 2006

Top 10 - 18 juni 2006

1. The Source feat. Candi Station: You got the love
2. Nelly Furtado: Maneater
3. Kanye West: Touch the sky
4. Gnarls Barkley: Crazy
5. Juanes: La camisa negra
6. Ne-Yo: So sick
7. Sergio Mendes feat. Black Eyed Peas: Mas qua nada
8. Brahim: I am what I am
9. Lordi: Hard Rock Hallelujah
10. Keane: Is it any wonder?

donderdag, juni 15, 2006

Oud nieuws

Voor de die-hard kern van Joeri-fans is dit oud nieuws, maar de onwetenden gun ik hun het nieuws ook: het tweede album voor Joeri Fransen zou in oktober gereleased worden. Wat het wordt, is nog een raadsel, maar er komt binnenkort een nieuwe single die hopelijk representatief gaat zijn voor de rest van het album.

Klein woordje van kritiek: het behoud van de liedjes uit True Lies en de covers uit Idool tijdens de optredens. En ik die dacht dat Joeri de dingen anders ging aanpakken?

woensdag, juni 14, 2006

Pauze

In afwachting van een nieuwe computer neem ik een paar dagen pauze met deze blog. En hopelijk mag het ondertussen weer ontzettend goed weer worden. Have fun everybody!!!!

maandag, juni 12, 2006

Top 10 - 11 juni 2006

1. Kanye West: Touch the sky
2. The Source feat. Candi Staton: You got the love
3. Ne-Yo: So sick
4. Nelly Furtado: Maneater
5. Juanes: La camisa negra
6. Gnarls Barkley: Crazy
7. Lordi: Hard Rock Hallelujah
8. Coldplay: The hardest part
9. Sergio Mendes feat. Black Eyed Peas: Mas que nada
10. Kubb: Wicked soul

vrijdag, juni 09, 2006

Examentijd

Jaja, het is goed weer en dat heeft maar één reden: het is examentijd. Omdat de studenten nog niet genoeg zweten bij het zien van de examenleerstof die ze moeten verwerkt krijgen, doet de natuur er traditioneel nog een schepje bovenop. Om de studenten toch te helpen deze zware periode door te komen een paar handige tips:

1. Een uurtje studeren en een kwartiertje pauze is nog steeds de beste methode. I know from experience.
2. Begin altijd te studeren met een gemakkelijk stuk, kwestie van opwarming.
3. Begin het examen ook altijd met een gemakkelijke vraag in plaats van meteen de moeilijkste vragen op te lossen. Hier is het vooral kwestie van zelfvertrouwen kweken.
4. Begin ook tijdig met te studeren. Wie om 1 uur ‘s middags begint, kan een moeilijker stuk makkelijker opvangen en kan meer ontspannen studeren dan iemand die pas om 5 uur ‘s avonds begint.
5. Eet licht en ga tijdig slapen. Wie slaapt, geeft de hersenen de tijd om de informatie te verwerken. Slapen is dus ook studeren, al doe je het hier onbewust.
6. Koop een metalen lat en schrijf met potlood daar die ene moeilijke formule of definitie op. Schrijf die meteen over op uw kladpapier, maak uw vinger nat en wrijf over de metalen lat. U houdt er een minder propere vinger aan over, maar die vuile vinger kan u wel punten opleveren.
7. Wie het nog vuiler wil doen, kan altijd een formule op een papieren zakdoekje schrijven. Na het overschrijven snuit je dan de papieren zakdoek lekker vol. Zorg er wel voor dat je genoeg snot in uw neus heb zitten en dat de inkt geen sporen achterlaat op uw neus.
8. Geef eerlijk toe wanneer je een antwoord niet kent. Maar vertel er meteen iets achter wat je wel kent. En benadruk dat je die kennis veel belangrijker vindt dan die vraag van de leerkracht die je totaal naast de kwestie vindt. Maak hem duidelijk dat hij moet leren wat essentiële leerstof is en wat niet en dat hij beter een beetje levenslessen zou meegeven. Dreig er ook meteen bij dat je bij de minister van Onderwijs een mail zult sturen om deze wanpraktijken van de leerkracht in kwestie aan te klagen.
9. Verzin een eigen verzonnen taal. Je schrijft de vragen over op uw klad en steekt deze in je zak. Je schrijft op het examenblad maar wat gebrabbel in uw eigen verzonnen taal en schrijft er in grote letters op dat de leraar de vertaling van uw eigen taal altijd kan opvragen en vermeld uw e-mailadres. Wanneer hij u dan e-mailt, kan je hem de correcte antwoorden geven door het kladblad. Let op, niet alle leraars nemen deze methode. Alleen te gebruiken bij de dommeriken dus.
10. Maak een complimentje over die mooie puist, die compleet uit de mode broek of de bril met bokaalglazen van de leraar tijdens een examen mondeling en doe dit met een verleidelijke blik. Werkt deze methode niet, grijp meteen naar de extreme middelen: geef uw leraar een natte tongzoen. De leerkracht in kwestie zal zo uit zijn lood geslagen zijn dat je hem kan helpen bij het noteren van de punten in zijn boekje. Let wel op, uit eigen ervaring weet ik dat leerkrachten vaak uit hun bek stinken, hun tanden niet poetsen ‘s morgens en dat de kans op een bacteriële mondinfectie de dag nadien groot is.
11. Pas de vorige tip niet toe bij een knappe leerkracht. Daar moet je heel ongeïnteresseerd naar kijken en luisteren. Iedereen weet dat knappe mensen er niet tegen kunnen om genegeerd te worden en dat men alles doet om maar de aandacht te trekken. Dus ook de meest gemakkelijke vragen stellen of u met plezier een 10 op 10 te geven. Alles voor die ene seconde aandacht die ze krijgen.
12. Ook tijdens een schriftelijk examen kan u complimenten maken. U kan dat rechtstreeks doen door op het einde van elk antwoord een compliment te geven als “gij bent echt een lekker stuk, ik vind u de beste leerkracht ooit, ik heb al gezegd dat ik u echt de BESTE leerkracht vind, ...” Of u kan dit doen via de Da Vinci Code-techniek. Via deze methode kan u allerlei codes in uw antwoorden laten slepen. U kan bijvoorbeeld in uw antwoord sommige letters in drukletters noteren. Samen vormen die dan een compliment als Leerkracht X, I love you. Of doe hetzelfde door uw antwoord zodanig te schrijven dat de beginletters van elk woord die boodschap vormen. U moet wel één ding onthouden: leerkrachten behoren tot het dommere mensenras (waarom moeten ze anders elk jaar hetzelfde zeggen?), dus je zal op uw examenblad moeten noteren dat uw antwoorden een geheime code bevatten en geef ook een deel van de codesleutel mee.
13. Gebruik humor op een examen. Geef expres eens een compleet idioot antwoord dat je nadien wel hersteld. Bij een schriftelijk examen mag je dit antwoord dus niet te grondig schrappen, het moet nog leesbaar blijven. Geheim van deze truc? Lachen brengt een chemisch proces op gang in de hersenen die ervoor zorgen dat de leerkracht de dingen positiever ziet en dus in een betere stemming is om punten te geven. Voor de zuurpruimen onder de leerkrachten, en dat zijn er nogal wat, is het ook altijd veilig om hen een koekje te geven waarin valium of XTC in is verwerkt. Er wel voor zorgen dat als de drugpolitie hierachter komt, alle sporen naar u zijn verdwenen.
14. Spreek met de klas samen af dat wanneer een examen te moeilijk is jullie in hongerstaking gaan en dat jullie weigeren het klaslokaal te verlaten vooraleer er een makkelijk examen wordt opgesteld. Zorg er ook voor dat de media aanwezig is en dat er iemand zogezegd flauwvalt. Klaag meteen ook het wanbeleid van het bestuur aan voor de televisie, maak de dingen nog erger en zeg vooral dat je als ouder gek moet zijn om u kind op deze school te laten afzien. Een gijzeling is ook te overwegen, maar daar komen jullie vooral in een slecht daglicht te staan en niet de school. En dat moet ten alle tijde vermeden worden.
15. Je kan natuurlijk ook stoppen met deze post te lezen en terug achter de studieboeken te gaan zitten. En als je de eerste vijf tips onthoudt, zal het wel lukken en zal je glansrijk slagen. De overige tips zijn iets risicovoller. Laat mij toch weten wat het resultaat ervan is wanneer je ze uitprobeert.

VEEL SUCCES DUS VOOR ALLE STUDENTEN TIJDENS DEZE EXAMENPERIODE!!!

donderdag, juni 08, 2006

Het leven van een symbolische euro

Iedereen zal het eergisteren wel gehoord hebben. In Kortrijk is een juwelier vrijgesproken omdat hij een overvaller heeft doodgeschoten. De rechter achtte dat de juwelier in een moment van oncontroleerbare drang vertoefde en dus niet bij volle bewustzijn was toen hij de overvaller doodschoot. Vrijspraak dus, maar de juwelier moet de familie van de overvaller wel een symbolische euro betalen. We weten dus voortaan hoeveel een mensenleven in het criminele wereldje waard is.

Vele mensen zullen het weerom maar eens normaal vinden natuurlijk dat een juwelier zijn verkoopswaar beschermt, zelfs gewapend. “En dat daarbij de overvaller gedood werd? Tja, dat is zijn verdiende loon hé. Ze zouden ze allemaal moeten afknallen.” Wel die mensen zal ik dus weer in de haren gaan strijken, want ik vind niet dat zulke dingen zomaar kunnen en dat dit de normaalste zaak van de wereld gaat worden. Ik ben nog steeds een tegenstander van het oog om oog en tand om tand principe. Vooral als er dodelijke slachtoffers vallen, ongeacht aan welke kant.

Ik ga hier nu niet gaan sympathiseren met de overvaller hé en een pleidooi houden dat iedereen zomaar gewapende overvallen mag houden. Wat de overvaller op het moment van de overval aan het doen was, is streng af te keuren. Het is inderdaad zijn recht niet om andermans eigendom te gaan stelen en het is nog erger wanneer dit met geweld of gewapend gebeurd. En ja, ik ben nog nooit overvallen geweest. Dus waarschijnlijk weet ik ook niet wat er op zo’n moment door je hoofd heengaat en dat eerdere overvallen voor trauma’s kunnen zorgen. Dus ja, er kunnen verzachtende omstandigheden zijn voor de juwelier. Maar dat betekent nog steeds niet dat ik zijn handelingen kan goedkeuren. Noch van de overvaller, noch van de juwelier.

Moest de juwelier dan bestraft worden? Ik weet dat de publieke opinie een beetje is dat zij niet kunnen verstaan dat een juwelier bestraft wordt omdat hij op een overvaller schiet en dat hij zelfs nog zou moeten betalen aan de overvaller, terwijl de overvaller voor de overval er zelf met een lichte straf vanaf komt. En die redenering kan ik volgen en kan ik perfect begrijpen. Het is inderdaad heel frustrerend om te merken hoe snel sommige criminelen terug hun gang kunnen gaan omdat ze niet vervolgd worden, de gevangenissen vol zitten, .... Het wijst erop dat er op vlak van veiligheid en justitie nog ontzettend veel werk is en nog veel problemen om een oplossing vragen. Maar ik behoed mij toch een beetje voor het geval dat men als burger het recht in eigen handen mag nemen.

Een overval brengt inderdaad niet alleen materiële schade mee (schade aan winkel, gestolen goederen, ...), maar ook psychologische schade, die wel eens heel groot kan zijn. Alleen is de materiële schade nog steeds herstelbaar of vergoedbaar. De psychologische schade kan voor levenslange trauma’s zorgen en daarvoor alleen al zou de dader van een overval streng moeten bestraft worden. Maar in de kern kan die psychologische schade nog hersteld worden. Maar het ontnemen van een mensenleven? Dat is onherstelbaar. En daarom heb ik het nog altijd zo moeilijk met het feit dat men zou mogen schieten op overvallers. Ik vind dan ook dat de vrijspraak van gisteren geen aanleiding mag zijn om nu aan winkeliers een signaal te geven dat zij zich gewapend mogen gaan beschermen en zomaar op overvallers mogen schieten. Grijpen naar een wapen moet nog steeds het laatste middel zijn en zou alleen maar gebruikt mogen worden in geval van wettelijke zelfverdediging.

Tenslotte nog even over dat vonnis. Waardoor ik zelf wel een beetje geschrokken ben, is dus die symbolische euro. Sorry, maar dat vind ik toch wel een beetje misplaatst in het hele vonnis. Dat de juwelier is vrijgesproken, daar zal de rechter wel zijn redenen voor hebben gehad. Maar moest dat echt met die euro voor de nabestaanden? Zij hebben al een dierbare hebben moeten afstaan. Het is niet omdat het een crimineel was dat hij niet kon liefhebben of dat hij geen liefde kreeg. En nu worden ze nog eens geconfronteerd met het feit dat zijn leven in feite maar een euro waard was. Ik weet niet wat de rest daar van denkt, maar ik vind dat dit mij toch maar een wrange smaak bezorgt.

dinsdag, juni 06, 2006

Dag des duivels

‘En het [beest uit de aarde] maakt, dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft. Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, berekene het getal van het beest, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderd zesenzestig.' (Openb. 13:16-18)
Vandaag is het 06-06-06 of dus het getal van het beest. Wie is het beest? Was het Hitler? Is het de streepjescode? Is het David Hasselhoff? Of is het misschien de Paus? Of Bill Gates? Wie het getal 666 intikt op Google komt de vreemdste theorieën tegen over dit symbolische betekenis van dit getal. Check it out! En vooral, neem alles met een grove korrel zout.

maandag, juni 05, 2006

Media morgen

Gisteren was het op één de slotshow van de grote mediaweek, waarin men aandacht besteedde aan de toekomst van de media. Een mooi opzet natuurlijk, maar de bedoeling zal wel zijn geweest om het budget hiervoor vrij te krijgen bij de huidige besprekingen van de beheersovereenkomst. Desalniettemin was de week en de slotshow niet helemaal oninteressant. Want wat zijn die nieuwe mogelijkheden en wat verwachten we zelf van die mogelijkheden?

Daarvoor organiseerde men gisteren een kleine vragenlijst die uw mediaprofiel zou bepalen. De test van gisterenavond heeft uitgewezen dat ikzelf in de categorie Dromen & ontspanning en Prikkels & avontuur val. Concreet houdt dat in dat ik televisie gebruik om te ontsnappen aan de realiteit van de dag en dat ik zonder enige moeite meeleef als er bijvoorbeeld iemand sterft in een serie. Maar aan de andere kant zou ik steeds op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en nieuwe dingen en bekijk ik programma’s die de geest stimuleren zoals De Parelvissers of waar avontuur centraal staat zoals Expeditie Robinson. Volgens het profiel zou ik ook een eigen weblog hebben en breng ik redelijk wat tijd door op het internet.

Het resultaat van de test komt dus redelijk overeen met hoe ik bijvoorbeeld naar televisie kijk. Ik geef toe dat ik in feite mij heel makkelijk kan inleven in een film of serie en dat ik bijvoorbeeld het dan ook erg vind als een favoriet personage sterft. En het feit dat ik televisie gebruik om even uit de realiteit te zijn, is zeker ook een feit. Niets is zaliger dan na een vermoeiende dag de televisie aan te zetten en gewoon de problemen even te vergeten en u te laten meeslepen door een goede film of serie. De prikkels & avontuur zijn ook wel voor een deel van mij van toepassing. Zo kijk ik toch graag naar grensverleggende series als Lost, De Parelvissers, Six feet under, ... Een beetje series die niet zo traditioneel zijn, maar die ook een inspanning vragen van de kijker. Programma’s als Expeditie Robinson en Peking Express zie ik ook wel graag, maar ik hou niet zo van hun huidige trend om alles in het extreme te gaan trekken. Bijvoorbeeld bij Expeditie Robinson. Het moet elk jaar nog spectaculairder dan het jaar daarvoor en de kandidaten moeten nog meer afzien dat het niet meer lang gaat duren of daar gaat iemand neervallen van de uitputting.

Maar de grote mediaweek was wel wat meer dan wat is mijn profiel. De week was ook een aanleiding om zelf eens gaan na te denken hoe je met de nieuwe media omgaat en wat je er zelf van verwacht. Kijk ik naar mezelf dan vind ik de evolutie van de media wel een goede zaak zolang het de kerntaak van dat medium maar beter maakt. Ik bedoel daarmee dat ik bijvoorbeeld een paar functies van het digitaal televisiekijken een hele verbetering vindt, terwijl ik aan de andere kant bijvoorbeeld de combinatie van chatten en televisiekijken via hetzelfde toestel eerder een belasting vind dan een meerwaarde. Ik vind dat chatten iets is wat voor een computer moet blijven. Daar heb je geen televisietoestel voor nodig. Idem voor het lezen van uw e-mail. Het wordt allemaal mooi voorgesteld van je kijkt naar het journaal en ondertussen lees je uw mails van die dag. Handig? Bwa, ik weet het toch zo niet. Uw mails lezen via de computer is al goed zoals het nu is, uitgezonderd de spam en de virussen. Maar mails lezen via uw televisietoestel zorgt er niet voor dat het ineens gebruiksvriendelijker is of vlotter gaat.

Wat dan wel weer een verbetering en voor meer gebruiksgemak kan zorgen, is bijvoorbeeld het aanbod Net gemist. Je hebt een aflevering van een programma gemist, maar je kan het in de loop van de week wel terugbekijken wanneer het u uitkomt. Bovendien gedaan met het programmeren van die video- of DVD-recorder en dan een stuk missen omdat men te laat is begonnen of het per ongeluk wissen van uw trouwvideo. Dat is een meerwaarde aan het televisiekijken waar ik het nut van inzie en waar ik gebruik van zou maken. Ook bijvoorbeeld die Flexview-optie. Iedereen kent dat wel, je bent aan het kijken naar een programma en net als het spannend is, wordt er aan de deur gebeld. Als je dan met een simpele druk op een knop de uitzending kan pauzeren en na die zoveelste steunkaart gekocht te hebben terug kan inschakelen zonder maar een minuut te hebben gemist, dan zorgt dat voor een meerwaarde. Of je bent net te laat voor een programma en terwijl het programma nog loopt, kan je toch de uitzending al “terugzien” van in het begin. Dat zijn evoluties die ik steun en waar ik zelf gebruik van zou maken.

Al die nieuwe mediamogelijkheden roepen toch ook wel een paar vragen bij mij op. Ten eerste is de grote vraag of het grote publiek al die nieuwe dingen wel wil. Een paar bijkomende dingen wel, maar bijvoorbeeld zelf de camerastand kunnen kiezen tijdens een sportwedstrijd. Goh, ik vermoed dat leuk gaat zijn voor een paar keer, maar dat men nadien die keuze nog hoogst uitzonderlijk gaat gebruiken en dat men gewoon zoals nu naar sportwedstrijden wil kijken. Zelfde met het feit dat men bijkomende informatie zou kunnen opvragen over sporters, de omgeving, de wedstrijd, ... Als je luistert naar de sportcommentaar hoor je vaak al die informatie ook, dus ook hier zal van die functie ook maar hoogst uitzonderlijk van gebruik gemaakt worden. Ik denk dat er op dit ogenblik niet veel mensen zijn die in feite zelf de televisie willen maken die ze willen zien, maar dat ze nog altijd naar afgewerkte producten willen zien. Een andere vraag die ik me bij de nieuwe media stel is het feit of er geen achteruitgang qua informatievergaring gaat optreden. In de toekomst zou het mogelijk zijn om zelf uw journaal samen te stellen aan de hand van een aantal kernwoorden van thema’s die u interesseren. Al de rest wordt geskipt. Dan krijg je misschien voor u een heel interessant journaal, maar als je dan alleen kiest voor binnenlands nieuws, zorgt dat dan niet voor een versterking van de desinteresse voor het buitenland. Let op, dat kan je nu ook al doen, bijvoorbeeld op de nieuwssite vrtnieuws.net. Daar kan je ook klikken op de items die u interesseren en dan enkel die video’s bekijken. Maar er is nog een verschil als jij die keuze zelf maakt uit het aanbod of als een computer dat automatisch nu voor u doet. Nu zijn er ook items die mij niet interesseren, maar door de titel en de korte inhoud weet ik wel nog steeds iets van het item. Als de digitale televisie dat automatisch doet, dan blijf je toch onwetend? Gaat dat niet zorgen voor nog meer egoïsme, ongenuanceerd denken, een koudere samenleving?

En al die evoluties, goed en wel, maar willen we wel eigen programmasamensteller spelen? Nu kijkt iedereen zondagavond naar Eurosong, Pappenheimers, Flikken, e.d. en de dag nadien kan je daar dan over meespreken. Is die verbondenheid niet sterker dan de evolutie? We willen toch nog altijd alles live en als eerste zien. De evolutie kan een paar dingen makkelijker maken, zoals Flexview of Net Gemist, maar zullen vele opties niet gewoon overbodige opties worden? Misschien niet voor de jongere generatie die nu nog in de wieg ligt, maar voor de huidige generaties zal toch nog altijd het klassieke televisiekijken blijven primeren. Willen die trouwens daar wel geld voor betalen? En worden er vele mogelijkheden ons eigenlijk niet gewoonweg opgedrongen? Kijk maar naar Amerika, waar men vanaf 2009 zou stoppen met analoge kabeldistributie en men volledig zou overschakelen op digitale televisie. Waar blijft dan die vrijheid die je als kijker zogezegd in de toekomst gaat krijgen?

De evolutie in de media is zeker en vast een feit. De vraag blijft dus of we wel zo gelukkig moeten zijn met die evolutie? De evolutie zal voor meer gebruikersgemak zorgen en voor een paar interessante functies, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. En daar mogen we ook niet blind voor zijn. Televisiekijken zal dus nog een vermoeiende bezigheid worden in de toekomst.

zondag, juni 04, 2006

Top 10 - 4 juni 2006

1. Kanye West: Touch the sky
2. Ne-Yo: So Sick
3. Juanes: La camisa negra
4. Lordi: Hard Rock Hallelujah
5. The Source feat. Candi Staton: You got the love
6. Coldplay: The hardest part
7. Gnarls Barkley: Crazy
8. Kubb: Wicked Soul
9. Sean Paul: Temperature
10. Black Eyed Peas: Pump it

zaterdag, juni 03, 2006

Het Vlaamse popsyndroom

Sinds gisteren ligt er een nieuw Belgisch product in uw platenwinkel, namelijk de eersteling van Udo die U-Turn werd gedoopt. Verwacht u hier nu niet aan een bespreking van de cd, want ik heb hem helemaal nog niet in huis gehaald. Ik vermoed dat een fan als Anouk mij nu gaat aanraden om hem zeker te gaan kopen, maar voorlopig ben ik nog niet overtuigd van zijn muziek. Dat de jongen een mooie stem heeft en ook een aardige noot kan zingen, is mij ondertussen wel al opgevallen, maar hij heeft nog niet de juiste singles mee. En blijkbaar is dat toch ook een beetje een algemene trend die ik lees bij enkele recensies over die eerste plaat van hem.

Wat mij direct opviel bij die besprekingen is het feit dat de eerste cd van Udo ook een heel breed gamma aan genres bestrijkt. En wanneer ik zoiets lees, weet ik vaak hoe laat het is. Namelijk dat de platenmaatschappij terug het brede publiek wil bespelen en dat er terug voor ieder wat wils op de cd moest komen te staan. Waar men echter geen rekening mee houdt, is dat deze vaak toegepaste methode de laatste jaren niet echt succesvol is gebleken omdat de cd zo toch een beetje tussen twee stoelen in valt. Het is vlees noch vis. Of dit ook het geval is voor Udo’s cd weet ik dus nog niet, maar in de recensies komt toch dat beeld een beetje naar voren.

Nu dit is niet alleen een probleem waarmee Udo’s cd mee kampt. Kijken we naar enkele albums van andere talentenjachtkandidaten komen we hetzelfde beeld tegen: Natalia, Joeri Fransen, Sandrine, .... Allemaal hebben zij een cd op de markt uitgebracht waarvan er een verscheidenheid aan genres aan bod kwamen. Blijkbaar hebben ze bij de platenmaatschappij, in dit geval Sony-BMG, nog altijd het gedacht dat een Vlaamse popcd niet te eng mag zijn en dat er een paar liedjes voor de jongere generatie moeten opstaan, een paar liedjes waarmee men meer de oudere generatie wil overtuigen, een paar liedjes om de artiest in kwestie tevreden te stellen, een paar liedjes die commercieel moeten zijn, .... Het lijkt er vaak op dat men de doelgroep zo groot mogelijk wil houden en dat men elk apart groepje binnen die grote doelgroep een deel van de koek wil gunnen. Op papier klinkt dat een vrij logische manier om veel cd’s te kopen, maar in werkelijkheid is dat niet altijd het geval.

Het werkt dan ook vaak niet, dat groot aanbod aan genres. Neem nu de cd van Sandrine. Deze cd, die ik wel in huis heb, heeft ook onder dat probleem te lijden. Er moest een Destiny’s Child’ke opkomen, er moest een vlotte commerciële popsong opkomen, er moest een funky song opkomen, er moest een ballade opkomen, ... maar uiteindelijk weet het geheel u niet te laten meeslepen. Je valt van het ene genre in het andere zonder dat je de artiest Sandrine echt kan doorgronden. Had men een paar van die flauwe Vlaamse arrangementen weggelaten en volop de kaart gekozen van het soulelement dan had men een schitterende plaat kunnen maken waarmee Sandrine echt die internationale carrière kan bewerkstelligen die ze zo vaak wordt toegedicht. De cd is zeker niet slecht, net als de cd van Udo niet slecht gaat zijn, maar het mist door die oppervlakkigheid de extra toets om een zware indruk achter te laten.

Men moet dus een beetje van dat Vlaams popsyndroom van af. Men moet niet meer gaan voor het brede publiek, maar men moet ook in de popwereld zich richten tot een bepaalde doelgroep. Men moet een beetje af van het idee dat een popalbum rijk aan verscheidenheid moet tonen. Met verscheidenheid is niets mis, maar je moet doorheen het album toch horen dat de artiest een eigen stempel heeft kunnen drukken en je moet uiteindelijk toch ook het album een beetje in één woord kunnen definiëren. En op die manier kan je dan een doelgroep aanspreken en een fanbasis opbouwen. De verscheidenheid zorgt er immers vaak voor dat het brede publiek het ene liedje wel goed vindt, maar het andere dan weer niet, waardoor ze niet zo snel geneigd gaan zijn om het album aan te schaffen. Het zijn de uitzonderingen die erin slagen om met een heel gevarieerd album toch een groot publiek te overtuigen (denk maar aan Clouseau). De grote meerderheid van vlot verkopende albums zijn albums die onder 1 noemer te catalogiseren zijn, al kan men het genre in meerdere richtingen verkennen.

Het succes van een artiest hangt natuurlijk van meerdere factoren af, maar ik denk dat een sterk album een sterke motor blijft voor een succesvolle carrière. En bij deze wil ik dus Udo veel succes wensen met zijn eerste cd en wens ik de fans van Udo er veel genot van.

vrijdag, juni 02, 2006

Verlengd weekend

Zondag is het Pinksteren en dat betekent dat het maandag Pinkstermaandag is. Tja, het zou maar een beetje belachelijk zijn om de twee om te draaien hé. Maar het betekent natuurlijk dat het een verlengd weekend is voor de meeste en dat we maandag van een extra dagje rust kunnen genieten. En eerst werd dit nog aangekondigd als een verlengd weekend met mooi weer, nu zijn de vooruitzichten ineens al een pak minder en zouden we met veel geluk alleen nog kunnen genieten van een zonnige zaterdagmiddag.

Het is jammer natuurlijk van dat mooie weer, maar aan de andere kant zou ik er toch niet veel van hebben kunnen genieten, want ja hoor, hij is er weer. Is it a plane? Nooooo! Is it a flower? Noooooo! It’s de nieuwe belastingsgids personenbelasting. Jawel, hij is deze week op het werk aangekomen en dat betekent dat het dit weekend een weekendje lezen gaat worden en notities maken van wat er allemaal nieuw is. Dat kan natuurlijk in de zon, maar dan heb ik altijd het gevoel dat gans de buurt op mijn vingeren zit te zien. En dat kan ik dus niet verdragen hé. Dat is ook altijd de reden geweest waarom ik vroeger niet graag buiten studeerde. Niet alleen omwille van de hogere afleidingsfactor, maar ook omdat iedereen u dan ziet studeren.

Maar soit. Het wordt dus een weekend ondergedompeld worden in belastingcodes, aftrekbare uitgaven, intresten van woonleningen, PWA-cheques, levensverzekeringspremies, fiscale tips, .... Niet meteen mijn meest favoriete bezigheid voor een verlengd weekend, maar het moet nu eenmaal. Want de belastingaangifte is nogmaals veranderd en er zijn weer een pak nieuwe regels en maatregelen bijgekomen. Het wordt nu het derde jaar op rij dat ik voor mijn beroepsbezigheid de aangiftes zal moeten invullen en voor een derde jaar op rij is er weer van alles verandert. En dat wordt op den duur wel frustrerend. Je bent afgestudeerd en hebt een hele rits dingen moeten leren en het jaar nadien moet je al een deel overboord kieperen omdat het niet meer van toepassing is, terwijl er dan weer een groter deel aan boord moet worden gehesen omdat het nieuwe maatregelen zijn. En het jaar nadien van hetzelfde laken een broek.

Nu ik vermoed dat de minister van financiën, ons Didierke, ook wel van een verlengd weekend kan genieten. Maar ik vind dat de minister zijn verlengd weekend ook eens mag opgeven zoals ik ga doen. En waarom? Om er eens voor te zorgen dat hij nu maatregelen gaat treffen qua belastingen en dan bepaalt dat deze maatregelen voor de komende 5 jaar blijven gelden en dat er niets wordt aan verandert. Zodat ik geen verlengde weekenden meer moet opofferen om belastinggidsen te lezen. Bovendien is het ook goed voor het milieu. Nu moeten er elk jaar duizenden bomen omgehakt worden om zo nieuwe belastinggidsen te kunnen drukken. Bedenk maar eens hoeveel bomen we kunnen redden als wij de belastingregels voor de komende paar jaar vastleggen en bepalen dat ze vastgeroest moeten blijven. En ook voor de gezondheid van de minister is dit goed nieuws. Moet hij niet weken lopen stressen om nieuwe regels te bedenken en nieuwe systemen te bedenken, de ingewikkeldste eerst. En laten we nog een stapje verder gaan. Vermits hij dan toch minder te doen heeft, als hij al veel te doen heeft natuurlijk, kan hij ook zijn loon afstaan en gebruiken om een echte belastingvermindering tot stand te brengen. Is dat geen idee, Didier Reynders?

Bon, wat ik dus wou zeggen is dat het verlengde weekend niet echt een verlengd weekend is voor mij. En ik vrees dat ik niet de enige zal zijn. Ik denk daarbij spontaan aan de vele studenten die dit weekend boven hun studieboeken moeten kruipen om te gaan studeren. Ocharme, de sukkelaars. Maar ze kunnen zich troosten met het feit dat daarna de vakantie lonkt. Ikzelf moet mezelf troosten met het feit dat ik voor het lezen van de belastinggids toch nog financieel vergoed wordt. Toch wens ik iedereen een prettig verlengd weekend toe! Behalve misschien aan Didier Reynders en die doorslechte leerkrachten die weer de moeilijkste examens gaan opstellen. Zij mogen zich dit weekend eens bezinnen over hun handelingen en de gevolgen ervan!

donderdag, juni 01, 2006

Marilyn Monroe

Norma Jean Baker (1 juni 1926 - 5 augustus 1962)