donderdag, maart 02, 2006

Wilt de verantwoordelijke nu opstappen ... of toch niet?

Ons klein landje slaat internationaal weer een mal gezicht. Enkele jaren lieten we nog "het monster van het land" lopen, nu kan de Turke terroriste Fehriye Erdal onder de ogen van de Staatsveiligheid ontsnappen. Ondertussen is het spelletje begonnen van wie nu de politieke verantwoordelijkheid hiervoor draagt, Patrick Dewael of Laurette Onkelinx? Beiden schuiven de piet naar mekaar door. De regeringspartijen zien niet in waarom één van beiden ontslag zou moeten nemen, CD&V stelt zich vragen bij de ontsnapping en het Vlaams Belang vraagt, zoals we gewoon zijn van hen, het ontslag van Onkelinx.

Bij de ontsnapping van Dutroux enkele jaren geleden hielden de ministers Stefaan De Clerck en Johan Vande Lanotte nog de eer aan zichzelf en namen al vlug ontslag. Vandaag lijken de ministers Dewael en Onkelinx niet geneigd om ontslag te nemen na dit ernstig incident. De vraag is natuurlijk of zij dit ook moeten doen? Moeten zij opstappen omdat er enkele mensen van de Staatsveiligheid zich hebben laten verschalken door Erdal? Op het eerste zicht heb ik de neiging om van neen te zeggen omdat zij natuurlijk Erdal niet persoonlijk hebben laten lopen. Het feit dat je als minister wordt gestraft omwille van de fout van een ander lijkt niet echt eerlijk te zijn. Maar aan de andere kant is het ook onvoorstelbaar dat een terroriste als Fehriye Erdal in een land als België onder de neus van Staatsveiligheid kan ontsnappen. Hoe kan zoiets in godsnaam nu gebeuren? En dan komen wij bij het feit dat er toch blijkbaar iets moet schelen aan de werking van de Staatsveiligheid en jusitie en klimmen we de trap op van wie hiervoor verantwoordelijk is. En politiek gezien is dat de minister. Als hij of zij er niet kan voor zorgen dat verdachten het land niet verlaten of onderduiken en dat de Staatsveiligheid zijn werk goed kan uitvoeren, dan is hij of zij in feite onbekwaam om een goede werking te garanderen. Het eerlijkste lijkt mij dan ook dat er zo snel mogelijk een onderzoek komt hoe de ontsnapping is kunnen gebeuren en hoe men het eventueel had kunnen voorkomen. En uit de resultaten van dat onafhankelijke onderzoek moet de minister dan zijn eigen conclusies trekken en zijn verantwoordelijkheid nemen.

Een correcte minister zou na zo'n blunder het onderzoek natuurlijk niet afwachten en uit eigen beweging ontslag nemen, ook al zou hij of zij geen schuld treffen bij de ontsnapping. Alleen zitten we hier in België natuurlijk met de beruchte Paarse regering. De regering heeft de afgelopen jaren al serieus geblunderd en gefaald en altijd maar weer worden fouten onder de mat geveegd. Altijd worden de blunders geminimaliseerd of doet men alsof zijn neus bloedt. En ondertussen staat men maar te verkondigen hoe goed het met ons land gaat en hoe rooskleurig de toekomst wel is. Men denkt dat de mensen die façade blijven accepteren, dat de mensen niet zien dat het allemaal om machtsbehoud gaat. De regering wil het land niet correct besturen, ze wil vooral het land blijven besturen. Men staart zich blind op de slechte opiniepeilingen en merkt dat men gedwongen wordt om met elkaar te blijven samenwerken, wil men in de regering blijven. En zo zullen dus ook Patrick Dewael en Laurette Onkelinx geen ontslag nemen. Neen, men zal braafjes op de ministerpost blijven zitten en beloven dat er beterschap komt. En ondertussen hopen ze dat de storm snel gaat liggen door de blunders dood te zwijgen zodat het volk de blunders niet meer herinnert bij de volgende verkiezing. Alleen vergeet deze regering dat ze al te veel blunders heeft gemaakt om zomaar te doen vergeten en dat ze maar blijft blunderen. Een regering die zichzelf enige geloofwaardigheid wil toeëigenen had allang enkele keren ontslag genomen. Alleen is dit België en zitten we met een machtsgeile regering. Geen wonder dat ons land in de internationale statistieken steeds verder wegzakt.