zaterdag, maart 04, 2006

Bush vs Katrina

De regering Bush raakte deze week nogmaals in zijn eigen leugens verstrikt, iets wat ze de laatste tijd wel meer doet en nu ik erover nadenk, heeft ze dat niet altijd al gedaan? De orkaan Katrina heeft niet alleen New Orleans verwoest, het blijft ook maar continu het imago van president Bush en zijn regering verwoesten. Deze week lekte namelijk uit dat de president reeds de dag voor dat Katrina New Orleans onder water zou zetten op de hoogte werd gebracht door het hoofd van federale rampenbestrijdingsdienst FEMA. Michael Brown waarschuwde Bush via een videoconferentie dat Katrina wel eens een zware orkaan zou worden en dat hij vreesde dat dan de dammen rond New Orleans het niet lang zouden uithouden tegen al dat geweld. Bush, die ondertussen op vakantie was, garandeerde hem dat hij de bevoegde instanties op de hoogte zou brengen zodat deze het nodige konden doen.

Het resultaat is ondertussen gekend. Orkaan Katrina bereikte New Orleans, de dammen begaven het en zette gans de stad onder water en zorgde dat heel wat mensen hun huis verloren. De regering Bush leek de eerste dagen na de ramp wel een aanval van monddoodheid te hebben, maar de druk van de publieke opinie werd echter te groot. Het duurde vier dagen voor Bush het rampgebied bezocht en dan beweerde hij dat niemand kon voorzien dat de dammen het niet zouden uithouden. Ondertussen liet hij ook de kritiek op het federale rampenbestrijdingsdienst FEMA aanzwellen, wat uiteindelijk de kop van Michael Brown kostte. Zes maanden na de doortocht van Katrina duikt de video van de conferentie echter op en kan Katrina alsnog een bijkomend slachtoffer maken, namelijk de populariteit van de president en zijn regering.

Na de oorlog in Irak, de leugens rond de massavernietigingswapens, het opzettelijk laten lekken van namen van spionnen, de mishandelingen in Abu Graib en Guantanamo Bay, de manipulatie van de media en het volk, ... is dit de zoveelste blunder van de regering Bush. Het is helaas ook nogmaals het zoveelste bewijs van hoe de regering Bush helemaal geen oog heeft voor de arme bevolking. New Orleans was niet alleen een corrupte stad en de bluesstad, het was ook een stad met een arme bevolking. Een stad dus zonder een politieke doelgroep voor de regering Bush. Bovendien ook een stad met een overwegend zwarte bevolking, wat Kanye West de uitspraak "George Bush geeft niks om zwarten" uitlokte. En waarschijnlijk zal hij niet zo ver naast de waarheid zitten. George Bush zal waarschijnlijk te druk bezig zijn geweest op zijn Texaanse ranch om enkele energiebaronnen gunstig te stemmen in plaats van oog te hebben voor de arme man op de straat.

Het is triest om zulke dingen te blijven horen. Het is triest om te merken hoe de regering de Amerikaanse bevolking alweer maanden heeft voorgelogen. Het is triest om te moeten constateren dat alle kritiek via de media onder druk van de regering wordt geweerd, waardoor ook de bevolking verder voor den domme wordt gehouden. Het is triest om te moeten merken dat daar alweer de arme bevolking het slachtoffer is van geworden. En het is nog triester dat deze regering de wereld wilt overheersen. Wordt het daarom dan ook niet hoogtijd dat er iets gebeurt en dat Amerika en de wereld verlost wordt van Bush en zijn hele regering? Mag daarom orkaan Katrina nog één keer in alle hevigheid een paar slachtoffers maken? Ik denk het wel.