zondag, januari 20, 2008

Op zoek naar een nieuwe president - South Carolina en Nevada

Er werden gisteren voorverkiezingen gehouden in Nevada en South Carolina bij de Republikeinen en Nevada bij de Democraten. En de winnaars zijn Romney, McCain en Clinton. De overwinningen in de kleine staat Nevada geven een indicatie, vooral bij de Democraten, maar blijven in het geheel toch nog steeds onbeduidend. De overwinning van John McCain in South Carolina daarentegen is wel een belangrijke overwinning en zorgt ervoor dat hij steeds meer frontrunner wordt bij de Republikeinen. Kijken we ondertussen naar de tussenstand qua vertegenwoordigers voor de Nationale Conventies, dan zien we dat Obama en Romney nog steeds aan de leiding liggen.

Het beloofde een spannende strijd te worden tussen McCain en Huckabee in South Carolina. De staat is diepgelovig en er werden dan ook veel stemmen verwacht voor dominee Huckabee. En hij kreeg ook een groot deel van de gelovige stemmen binnen, maar minder dan verwacht. Er werd verwacht dat hij tot 60% van de gelovige stemmen zou kunnen binnenhalen, maar exit-polls wijzen eerder op zo’n 40 à 45%. Bovendien werd er ook gevraagd wie het meeste kans zou maken om in november te winnen en daar haalde hij amper 23% tegenover 43% voor John McCain. Op de vraag wie het meeste verandering zou kunnen brengen, scoorde hij dan weer beter in South Carolina. 29% van de ondervraagden geloofden in Huckabee. John McCain deed het amper 1 procentje beter. En uit de rest van de exit-polls zou je kunnen afleiden dat Huckabee de voorverkiezing zou winnen, maar het werd dus toch John McCain die met 33% van de stemmen het iets beter deed dan Huckabee, die 30% haalde. Voor John McCain is het meteen een sprong vooruit in zijn weg naar Washington. Hij heeft terug een belangrijke staat op zak en wat belangrijker is, een zuidelijke, diep-gelovige staat. Het feit dat hij daar kan winnen, zal hem waarschijnlijk een hart onder de riem zijn voor de andere verkiezingen in de zuidelijke staten. Als hij op de golven van deze belangrijke overwinning kan blijven rusten tot na Tsunami Tuesday, dan zit hij enorm goed om de presidentiële nominatie in de wacht te slepen. Maar het is nu afwachten of Giuliani Florida kan binnenhalen volgende week en de strijd terug in een andere richting kan duwen.

In de kleinere staat Nevada werd een caucus gehouden en daar won Mitt Romney bij de Republikeinen. Door de belangrijke overwinning van McCain in South Carolina komt dit nieuws wat op de achtergrond. Nochtans won Romney deze voorverkiezing heel makkelijk en kwam de tegenstand weinig aan bod. Hij scoort dan ook enorm goed in de entrance polls. En bovendien blijft hij ruim aan kop in de voorlopige tussenstand qua vertegenwoordigers. Maar tot nu toe zijn natuurlijk de grote kleppers nog niet geweest en kan hij snel op achtervolgen zijn aangewezen. Volgende week is de grote staat Florida aan de beurt en dan kunnen de kaarten helemaal anders liggen. Bij de Democraten was het dan weer uitkijken naar de strijd Clinton-Obama. Clinton won overtuigend met 51% van de stemmen tegenover 46% voor Obama, maar door het ingewikkelde systeem van verdeling van vertegenwoordigers krijgt Obama er 13 en Clinton maar 12. Het is dus een morele overwinning voor Clinton, maar Obama pakt wel de belangrijkste punten. Maar toch moet het kamp van Obama zich ook wat zorgen beginnen te maken. Hij won in Iowa nog overtuigend de vrouwenstem, maar sinds dan is Clinton de grootste slokop in deze doelgroep. Daarnaast lukt het hem ook niet om de Latino-stem te krijgen en dit ondanks de steun van een Latino vakbondsleider. De entrance polls laten zien dat Clinton 64% van de Latino’s achter zich kreeg, terwijl Obama amper 26% kreeg. De strijd tussen Latino’s en zwarten in Amerika zal daar zeker een rol bij spelen. Opsteker voor het Obamakamp is dan weer de overtuigende steun die hij krijgt van de zwarte bevolking. Maar liefst 83% van deze doelgroep stemde voor hem en amper 14% op Clinton. Komende zaterdag staat South Carolina op het spel met een belangrijk aandeel van de zwarte bevolking en dan maakt dat hij kans maakt om die staat voor zich te winnen. Tenslotte valt het ook nogmaals op hoeveel stemmen Obama krijgt van de mensen die zich als onafhankelijke lieten registreren. Hij krijgt maar liefst 47% van die stemmen achter zijn naam, terwijl Clinton het moet stellen met 33%. Blijkbaar lukt het hem dus beter om nieuw volk voor de partij aan te trekken. Zou dit ook een belangrijk gegeven kunnen vormen voor de feitelijke presidentiële verkiezingen?

Labels: ,

1 Comments:

Blogger pierre du coin said...

In Nevada is een heel belangrijke mormoonse gemeenschap. Dus op zich wel logisch dat Romney, die zelf ook mormoon is, hier goed scoorde.

7:06 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home