maandag, januari 14, 2008

Op zoek naar een nieuwe president - Nieuwe polls

De voorverkiezingen van Iowa en New Hampshire hebben de nationale polls flink door elkaar geschud. Vandaag maakte The Washington Post & ABC hun nieuwe nationale poll bekend en die zien er heel anders uit dan een maand geleden. Bij de Democraten blijft Hillary Clinton aan de leiding, maar haar voorsprong is weggesmolten als sneeuw voor de zon. Volgens de poll moet ze maar liefst 11% inleveren ten opzichte van vorige maand en komt ze nu uit op 42%. Barack Obama profiteert dan weer ten volle van de hype die er rond zijn figuur is gecreƫerd en stijgt spectaculair met 14 procentpunten naar 37%. John Edwards blijft ongeveer gelijk in de nationale poll en stijgt 1 procentpunt naar 11%. Bij de Republikeinen is het deelnemersveld nog grondiger door elkaar geschud. Vorige maand stond Giuliani nog op de eerste plaats in de poll, maar hij koos ervoor om Iowa en New Hampshire links te laten liggen. Die techniek loonde niet, want hij kreeg geen media-aandacht en dat vertaalt zich in deze poll door een verlies met 10% naar 15%. Hij zakt hiermee naar een vierde plaats. Grote winnaar uit de poll is New Hampshire-winnaar John McCain. Hij stijgt maar liefst 16 procentpunten en komt nu uit op een eerste plaats met 28%, waarbij hij Huckabee en Romney op een afstandje zet.

Ook andere kranten en instanties hebben hun poll bekend gemaakt. Dat relativeert echter de poll van The Washington Post & ABC bij de Democraten. Volgens de andere polls ligt Clinton nog ruim op kop, al is het verschil in de befaamde Rasmussenpoll ook slechts 4% en staat ze volgens de poll van USA Today/Gallup op gelijke hoogte met Obama. In de poll van The New York Times & CBS News ligt ze daarentegen nog 15% voor op Obama. Gemiddeld maakt dit ze momenteel uitkomt op 40,8% van de Democratische stemmen tegenover 33,4% voor Obama. In vergelijking met vorige maand slinkt ook hier haar voorsprong geleidelijk en haalt Obama haar langzaamaan in. Hij heeft tijd tot 5 februari om dit waar te maken wanneer het Tsunami Tuesday is. Bij de Republikeinen wordt echter het beeld van de poll van The Washington Post bevestigd. Giuliani is compleet weggeveegd in de nationale polls en strandt nu op 14,8% van de stemmen. In geen enkele van de toonaangevende polls kan hij de eerste plaats nog bemachtigen. Die eerste plaats gaat grotendeels naar McCain. Hij komt nu gemiddeld uit op een 27,4% van de stemmen. Tweede plaats in de nationale polls gaat naar Iowa-winnaar Huckabee, maar die volgt ondertussen wel al op 7%.

Laten we dus even vanuit gaan dat het nog gaat tussen Clinton en Obama en dat John McCain de nominatie behaalt bij de Republikeinen. Dan is het handig om eens te kijken wat de polls vertellen als dit de eindstrijd wordt voor het presidentschap. En dan komen we tot de verrassende conclusie dat de Democraten helemaal niet zeker kunnen zijn van een overwinning en dat ze zelfs op achtervolgen zijn aangewezen. In de strijd tussen McCain en Clinton haalt McCain voorlopig 48,3% van de stemmen binnen in de gemiddelde polls tegenover 43,00% voor Clinton. 11,3% blijft evenwel onbeslist, maar we mogen er toch vanuit gaan dat dit nog een spannende strijd gaat opleveren. En het kan nog erger voor Clinton, want in de Rasmussenpoll ligt McCain maar liefst 11% voor op haar. Haalt Barack Obama de Democratische nominatie en komt hij uit tegenover John McCain, dan blijft McCain de favoriet van de Amerikanen. Alleen is het verschil hier ontzettend klein. Uit het gemiddelde van de polls blijkt dat McCain 45,3% van de stemmen krijgt tegenover 44,8% voor Obama. Hier zijn wel iets meer onbesliste kiezers, namelijk 12,7%. Lichten we er terug de Rasmussenpoll uit, dan haalt McCain 46% van de stemmen tegenover 43% voor Obama. Verrassend genoeg is het de Democratische kandidaat John Edwards die in de polls voorlopig wel vooruitloopt op John McCain. Komen beide blanke heren tegenover elkaar uit, dan zou Edwards 46,7% van de stemmen halen en McCain 43%. In de Rasmussenpoll is het verschil nog groter met 46% voor Edwards en slechts 39% voor McCain.

Ik leid uit deze cijfers toch uit dat Amerika het nog steeds moeilijk heeft om een vrouw of een zwarte tot president te kiezen. Maar vooral Hillary Clinton heeft het als vrouw zijnde heel moeilijk. Want komt zij tegenover de andere Republikeinse kandidaten uit, dan haalt zij het wel, maar de voorsprong is telkens maar heel miniem. De Amerikanen kiezen dan nog liever voor een zwarte man. Want komt Barack Obama uit tegenover een andere Republikeinse kandidaat dan McCain, dan haalt hij het wel vlot van hun en ligt hij maar liefst 10% voor op hun. We kunnen de vergelijking eens doen. Giuliani lag een hele tijd op kop bij de Republikeinen. Haalt hij de nominatie en komt hij uit tegenover Clinton, dan zou vandaag 47,2% van de Amerikanen kiezen voor Clinton en 44,8% voor Giuliani. Komt Giuliani echter uit tegenover Obama, dan haalt hij maar 40,2% van de stemmen meer, terwijl Obama 50,2% van de stemmen halen. En ook bij de andere head-to-head polls tussen Clinton/Obama en Republikeinen zien we hetzelfde.

Maar het belangrijkste feit is dus dat de Republikeinen in John McCain een echte comeback-kid hebben gevonden. Hij zakte na de zomer compleet weg in de peilingen, maar neemt nu terug de leiding in handen. En hij lijkt voorlopig de enigste te zijn die Clinton en Obama het vuur aan de schenen kan leggen en het presidentschap bij de Republikeinen kan houden. Bij de Democraten kunnen ze dan weer niet echt op twee oren slapen. Vooral Hillary Clinton krijgt het in de polls zwaar te verduren. Haar voorsprong slinkt zienderogen op Obama en als ze de nominatie toch binnenhaalt, dan zal ze zich drie keer zo hard moeten bewijzen en dan nog is het presidentschap niet binnen handbereik. Het worden nog spannende maanden in Amerika. Morgen staat alvast Michigan op het programma. Bij de Democraten is dit enkel bijkomstig, omdat er na een conflict tussen de staat en de partijtop beslist werd dat het resultaat niet zal meespelen bij het bepalen van de nominatie. Obama en Edwards trokken zich dan ook terug uit de race in deze staat. Bij de Republikeinen belooft het nog een spannende strijd te worden tussen Romney en McCain. Maar die laatste heeft de wind in de zeilen in de polls en dus mogen we gokken op een overwinning voor hem. Woensdag weten we meer.

Labels: ,