maandag, januari 08, 2007

Klimaatperikels

Weet u nog welk seizoen het tegenwoordig is? Het zou winter moeten zijn, maar echt winterweer kunnen we het toch niet echt noemen. Het is meer herfstweer met regen en hoge windsnelheden. En dat in januari! Maar ja, als je dan bedenkt dat het in oktober en begin november nog bijna zomerweer was, hoeft het weer van vandaag toch niet te verbazen. Volgens mij zit het klimaat gewoon een seizoen achter en gaan wij binnenkort ofwel de data van de seizoenen moeten verschuiven naar latere data of gewoon een nieuwe definitie moeten geven aan de seizoenen. Het zou mij ook niet verbazen mochten we ons in april en mei nog aan heuse sneeuwstormen verwachten en met een bloeiend skiseizoen in de Ardennen en Hoge Venen. Tegenwoordig is alles mogelijk met het klimaat. Er is echt geen touw meer aan vast te knopen.

Waar er ook geen touw meer aan te knopen is, is hoe het nu zit met dat broeikaseffect. Volgens de ene zorgt het broeikaseffect nu voor de klimaatswijziging, volgens de andere bestaat het broeikaseffect niet eens. En als het dan al bestaat, is het nog niet eens zeker of het al dan niet schadelijke gevolgen heeft. En of het nu zorgt voor het afsmelten van de poolkappen of niet en of dit niet gewoon een slingerbeweging van het klimaat is. Maar men weet het als wetenschapper blijkbaar ook niet meer, want vorig jaar riepen ze nog dat er ons een nieuwe ijstijd stond te wachten. OK, kan er mij nu iemand zeggen wat er allemaal echt aan de hand is. En wat ik nu nog moet geloven en wat niet. Want ik weet het echt niet meer hoor.

Dat er tegenwoordig het ene temperatuursrecord na het andere sneuvelt, is inderdaad heel eigenaardig. Maar dat gaat telkens over een dagrecord. Het feit dat het morgen 14 graden wordt, waardoor het record van in de jaren ’30 van 13,7 graden sneuvelt, bewijst toch dat het in de jaren ’30 ook al eens zo warm is geweest op 9 januari. Dus zo spectaculair is dat nu ook weer niet. Het is inderdaad een stuk eigenaardiger dat de warmte een hele tijd blijft duren, maar is dat daarom meteen onheilspellend? Ik weet het niet. Miljoenen jaren geleden waren er ijstijden, waarna de temperatuur van de aarde ook terug de hoogte in ging. Misschien zitten we gewoon in een natuurlijke periode waarin het warmer wordt en wordt het binnen enkele (tientallen) jaren terug een beetje kouder. Ik ben geen weer- of klimaatdeskundige. Ik denk er maar op los, maar soms denk ik dat de deskundigen dat ook doen, maar dan in de media, en dat ze het zelf ook niet weten.

Maar ondertussen jagen ze iedereen wel schrik aan en duiken er doembeelden van hevigere orkanen, woestijnvorming, hoger zeepeil, … op. En dan komen ze met argumenten op de proppen die door anderen worden tegengesproken. En die zeggen dan dat we ons met zijn allen zorgen voor niets aan het maken zijn. Dat men hetzelfde verhaal ook in de jaren ’70 heeft gehoord met zijn doembeelden van vervuilende rivieren, lucht, bodem die ervoor gingen zorgen dat West-Europa tegen 2000 niet meer zou bestaan. Maar West-Europa bestaat nog steeds. Ik weet op den duur niet meer wat te geloven. Dat het klimaat opwarmt, geloof ik wel. Maar wat is daar nu precies de oorzaak voor? Dat weet ik niet. Is het de mens of gewoon de natuur zelf? Ik denk dat het ook geen kwaad kan om inderdaad meer aandacht te hebben voor het milieu en het klimaat en om maatregelen te nemen, maar als de opwarming veroorzaakt wordt door de natuur vraag ik me af of we er dan wel iets kunnen tegen doen? Soms wou ik dat er geen televisie, kranten, internet, e.d. bestonden. Dan kon je nog naïef door het leven stappen en werd je niet overstelpt met al die verwarrende en tegenstrijdige informatie. En dan genoot je morgen gewoon van het feit dat je geen superdikke trui moest aandoen zonder dat je u allerlei vragen moest te stellen.

Labels: , ,