Athene 2006: De liedjes - deel 2
België - Kate Ryan: Je t’adore
België is een oudgediende op het Songfestival, maar heeft al meer de onderkant van het klassement gezien dan ons lief is. De laatste jaren leeft er in Vlaanderen dan ook dat het tijd werd om hieraan iets te doen en kwam VRT met een nieuwe selectieronde Eurosong genoemd. Het werd een waar kijkcijferkanon, maar de resultaten vielen toch enigszins tegen. Vooral 2 jaar geleden toen Xandee al vroeg torenhoge favoriet was voor de eindoverwinning. En hetzelfde fenomeen zien we dit jaar toch ook terug bij Kate Ryan die met haar song Je t’adore nu toch ook al bovenaan vele polls staat. De song is op de eerste plaats dan natuurlijk ook een catchy song met een enorm hoog Eurosong-gehalte. Daarboven wordt de song nog eens begeleid door een gimmick in de choreografie, nl. de zwengelknie. Het geheel van sound en dans moet een goede combinatie vormen om ons landje naar de finale te loodsen en daar nog liefst in de top 10 te geraken. Maar we moeten nog niet te vroeg victorie kraaien. Kate Ryan is inderdaad een internationale ster en dat zal in haar voordeel spelen. Er wordt eindelijk ook eens promotietournee georganiseerd doorheen Europa wat voor nog meer bekendheid moet zorgen. Maar het verleden leert ons ook dat de Europese kijkers zijn weg niet vindt naar ons land wanneer het op aan komt om te stemmen. Een soortgelijk Eurosong-typisch nummer in de halve finale en gegarandeerd dat men voor het andere land kiest dan ons land. We mogen dus met Kate Ryan hoop hebben op een goed resultaat, maar laten we niet té enthousiast worden. Twee jaar geleden waren we al enorm teleurgesteld door het resultaat van Xandee en er zijn tekenen dat het terug die weg op gaat. Laten we dus voor het ogenblik nog maar wat bescheiden blijven.
Bosnië-Herzegovina - Hari Mata Hari: Layla
Bosnië-Herzegovina nam voor de eerste keer deel aan het grote Songfestival in 1993 en sindsdien is het uitgegroeid tot een middenmoter qua resultaten. Vorig jaar viel het resultaat van Feminnem enigszins tegen en hierdoor moet het land dit jaar terug in de halve finale starten. Om zich dit jaar te verzekeren van een goed resultaat heeft men gekozen voor één van land’s beste performers, nl. Hari Mata Hari, de Nachtegaal van Sarajevo bijgenaamd. Het liedje Layla werd geschreven door Fahrudin Pecikoza en Dejan Ivanoviae en gecomponeerd door Zeljko Joksimoviae, die nog voor Servië & Montenegro deelnam in 2004. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de song in het verlengde ligt van Lane Moje, het nummer van Zeljko en dat één van de allermooiste liedjes op het Eurosongfestival van de laatste jaren is. Layla is een heel etnisch getint liedje dat zo’n mooie sfeer weet op te roepen dat je drie minuten geboeid zit te luisteren. Het wordt in het Bosnisch gezongen, maar je krijgt wel een idee wat de boodschap van het lied is zonder dat je de precieze woorden verstaat (het gaat over een verloren liefde, Layla genoemd). De opbouw van het liedje is zeer gestaag zonder een echt refrein te hebben, maar het werkt naar een climax, een dramatische kreet op het einde. Dit lied zal volgens mij zonder veel problemen de halve finale weten te overleven en zal ook makkelijk een plaats in de top 10, misschien wel top 5 in de finale behalen. Dit wordt dus ongetwijfeld één van de kanshebbers op de eindoverwinning en is nu al één van mijn favorieten.
Bulgarije - Mariana Popova: Let me cry
Bulgarije neemt pas voor een tweede keer mee en hoopt nu een beter resultaat te hebben dan zijn gemiste start. De groep Kaffee kwam met Lorraine, nochtans geen slechte inzending, niet ver in de halve finale en dus moet het land nu herkansen in die halve finale. Alle hoop is nu gericht op de knappe 27-jarige Mariana Popova en haar liedje Let me cry, geschreven door Elina Gavrilova en gecomponeerd door Dani Milev. Maar of die hoop wel terecht is, daar heb ik toch mijn vragen bij. Het nummer heeft net als al die andere Oost-Europese inzendingen wel een etnische toets, maar in dit liedje is het spoor een beetje bijster. De song weet niet goed of het de poprichting in wil of juist naar de zigeunerrichting. Hierdoor kent het nummer een paar sfeerwisselingen die het geheel geen goed doen. Bovendien komt er nog eens een psychedelisch middenstuk in het nummer voor wat wel eens voor hoofdpijn zou kunnen zorgen. En dit gecombineerd met de pathos die er doorheen het lied is geweven, zorgt dit niet voor de meest geslaagde combinatie. Tenslotte breekt het nummer toch ook nogal vrij abrupt af en had men het beter, al men dan toch kiest voor pathos, om het naar een dramatisch einde toe te laten gaan. Nu slaagt Bulgarije helaas de bal mis en mag het al een verrassing heten als dit lied naar de finale kan doorstoten.
Kroatie - Severina: Moja Stikla (“My high heel”)
Net als Bosnië-Herzegovina nam Kroatië voor een eerste keer deel aan het Songfestival in 1993. Na een twee teleurstellende resultaten is Kroatië één van de landen die het laatste jaren redelijk goed doet op het Songfestival, met vaak een resultaat rond de tiende plaats. Vorig jaar wist Boris feat. Lado met een vierde plaats knap de finale te halen, maar daar strandde het op een elfde plaats. Normaal gezien moest het land daarom terug starten in de halve finale, maar door het terugtrekken van Servië-Montenegro mag Kroatië nu in extremis toch nog starten in de finale. En dat doet men met Severina en haar nummer Moja Stikla, geschreven door Boris Novkovic en Goran Bregovic. Severina is één van lands populairste zangeressen en mocht in het verleden al het themalied zingen voor haar land voor de Wereldbeker voetbal ‘98 in Frankrijk. Het heeft toen niet geholpen om haar land de wereldbeker te bezorgen en ik heb zo het vermoeden dat ze er dit jaar ook niet zal in slagen om haar land met dit liedje aan de overwinning in Athene te helpen. Het nummer baadt dan ook in de kinderlijkheid en het is dan ook maar best dat het in het Kroatisch gezongen wordt zodat je niet weet wat voor kindertekst er achter schuilt. Maar dat hoor je wel aan het refrein dat Ruslana’s gewijs nogal veel oj da da oj da da oj da da is. Het nummer probeert over te blijven met de lijerica, het typisch Kroatische instrument, maar het zorgt alleen maar voor meer irritatie. Daarenboven slaagt men er niet in het nummer een goede en heldere structuur mee te geven, waardoor je al na een minuut hoopt dat men er snel een eind aan maakt. Kroatië zal de steun terug hard nodig hebben van de omliggende landen om dit naar de top 10 te loodsen.
Cyprus - Annette Artani: Why angels cry
Cyprus is twintiger in het Songfestivalmidden en kende over de jaren heen een heel wisselend resultaat. En ook zij hebben al een Xandee-gevoel achter de rug toen in 1999 Marlain torenhoge favoriet was bij de bookmakers én op het internet, maar op de avond zelf amper een 22e plek behaalde. Vorig jaar dacht men dan weer met een Sakis Rouvas-kloon te scoren, maar Europa lustte het niet en Cyprus moet dus starten in de halve finale. Daarin mag de wel heel knappe Annette Artani de eer van Cyprus verdedigen met het liedje Why angels cry, een nummer van Petros Yannaki die ook al de inzending van 1986 schreef, maar die toen amper 20e eindigde. Niet meteen een geruststellende gedachte dus. En toch. Men heeft goed gekeken naar de succesformule van Chiara vorig jaar die Malta vlekkeloos naar de finale loodste. Je mag U dus verwachten aan een ballade met een Disney-tintje aan. Verder doet de song U ook even wanen dat de Cypriotische Mariah Carey aan het zingen is, want wat een stembereik dat Annette Artani heeft. Ze bespeelt de toonladders op dezelfde manier dat Mariah ze bespeelt. Dat zal ervoor zorgen dat je hiermee fans en tegenstanders gaat krijgen. Het nummer wordt dus een beetje een risico en het zal een dubbeltje op zijn kant worden om naar de finale door te stoten. Maar als er niet al te veel ballades zijn en vermits er toch een beetje een wereldvrede-boodschap in het nummer zit, kan dit wel scoren op het festival. Maar zelf ben ik er niet meteen door overdonderd.
Kate Ryan maakt na deze vier deelnames nog altijd een goede kans op een goed resultaat, maar voor de overwinning én mijn persoonlijke favoriet tip ik toch op Bosnië-Herzegovina die met het sfeervolle nummer Layla voor een kippenvelmoment kan zorgen tijdens de halve finale en twee dagen later ook tijdens de finale. De voorbije jaren scoorde deze muziek al zeer zwaar op het festival en terecht, dus het zou me verbazen mocht het dit jaar niet doen met dit lied, ook al blijf ik Lane moje wel nog een stuk beter vinden. Maar van de andere kandidaten hoeft Kate Ryan in principe weinig concurrentie te verwachten.
Meer info over de deelnemers en hun liedjes: www.eurovision.tv
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home