woensdag, januari 07, 2009

Uitkijken naar TV op DVD 2009

Focus Knack kijkt traditioneel in het eerste nummer van het jaar naar wat we allemaal mogen uitkijken tijdens dat nieuwe jaar. Zo ook voor de televisieseries op DVD. En ik moet zeggen dat ik nog nooit bedrogen ben uitgekomen met het advies van Stefaan Werbrouck, dus volgende DVD’s staan ook op mijn verlanglijstje.

1. Studio 60 on the sunset strip (verwacht in maart)

De bedenker en schrijver van de eerste vier seizoenen van The West Wing komt op de proppen met een nieuwe TV-serie die ditmaal een blik achter de schermen werpt van een (fictief) live sketchshow op de (fictieve) zender NBS (National Broadcasting System), wat meteen doet denken aan die andere show, Saturday Night Live van NBC. Er werd enorm veel verwacht van deze serie op het internet en wie The West Wing kent (en vooral de eerste seizoenen) weet waarom. Toch werd het niet echt een succes. De show opende met 13,4 miljoen kijkers, maar na aflevering 5 was dit cijfer al gehalveerd. De serie werd dan ook na 1 seizoen reeds afgevoerd. Toch betekent dit niet dat het om een slechte show zou gaan. De gemiddelde appreciatie bij de TV-critics bedroeg 75 op 100, terwijl het cijfer bij Metacritics stijgt tot 8,2 op 10, al biedt de eerlijkheid mij wel te zeggen dat Entertainment Weekend de show betitelde tot slechtste serie van 2006.


2. Flight of the conchords (verwacht in april)

HBO is een paar van zijn vlaggenschepen kwijt zoals The Wire, The Sopranos of Six Feet Under, maar dat betekent niet dat je hun overige series nu links moet laten liggen. HBO blijft een kwaliteitsmerk en Flight of the conchords bewijst dit opnieuw. De serie gaat over een het gelijknamige Nieuw-Zeelandse folkduo die op zoek gaan naar roem en succes in New York. The Flight of the Conchords is een echt bestaande groep, gevormd door Jermaine Clement en Bret McKenzie, De serie past het systeem van Het Geslacht De Pauw toe en is een gefictionaliseerd versie van hun eigen leven met een manager (een bediende van het Nieuw-Zeelandse consulaat die vooral inefficiënt blijkt te zijn), hun enige fan die meteen ook hun stalkster wordt en hun beste vriend die hun advies geeft over Amerikaanse vrouwen en de Amerikaanse cultuur. Het is vooral uitkijken naar de vele muzikale parodieën die de show bevat.


3. In Treatment (verwacht in april)

En terug een serie uit de huidige HBO-stal is In Treatment, met de bekende acteur Gabriel Byrne in de hoofdrol; de zoveelste filmacteur die de filmset inruilt voor de kleine TV-studio. De serie is gebaseerd op het Israëlische Betipul en gaat over een psychotherapeut, Dr. Paul Weston, en zijn wekelijkse afspraak met zijn patiënten. Op maandag komt Laura langs, een anesthesiste die verliefd is op de getrouwde Paul. Op dinsdag komt Alex, een gevechtspiloot die getraumatiseerd is door een recente missie. Op woensdag komt de aan zelfmoord denkende turnster Sophie langs die Olympische dromen koestert. Donderdag is er dan weer een relatiesessie met Amy en Jake. En tenslotte komt vrijdags Paul’s eigen therapeute en mentor Gina langs. De serie is gebaseerd op het five-night-a-week serial drama. Dat betekent dat de serie elke avond van de werkweek op de buis kwam en elke aflevering zoomt in op de respectievelijke sessie van die dag. Uiteindelijk volgen we 9 weken lang de sessies en in totaal telt het eerste seizoen 43 afleveringen van elk 30 minuten (Laura en Alex krijgen maar 8 sessies). De serie werd goed onthaald in de VS en de acteurs en actrices worden geroemd om hun acteerprestaties en HBO besliste dan ook om een tweede seizoen te bestellen.

4. Generation kill (eveneens april)

Eveneens in april beschikbaar en afkomstig van HBO is Generation Kill, van de makers van The Wire, David Simon en Ed Burns. Zij baseerden zich op het boek van Evan Wright die zijn ervaringen als “embedded reporter” tijdens de inval van Irak van het Amerikaanse leger in 2003 en meeschreef aan de serie. Het resultaat is een miniserie van 7 afleveringen waarin we het First Reconnaissance Battalion volgen, de elite-verkenningseenheid die als eerste Irak binnentrokken. Simon en Burns houden realisme hoog in het vaandel en dat is nu ook weer het geval, wat de serie brutaal en oncompromitterend maakt. Dit wordt ook nog eens versterkt door het feit dat intense scènes niet begeleid wordt door emotionele muziek of sentimentele cinematografie. Daarenboven is de cast zo uitgebreid dat het moeilijk volgen is wie nu wie is, wat maakt dat de oorlog niet overbodig wordt geromanticeerd. Toch is de serie aan de andere kant ook verrassend bedeesd. Het behoudt een waardigheid tegenover de mariniers, ook al zijn ze oneerbiedig, grof en schaamteloos bij hun inval. Toch doet dit niets af aan de kwaliteiten van de serie.


5. Mad men (verwacht komende zomer)

Mad Men is een bejubelde serie die ondertussen reeds 2 Golden Globes en 6 Emmy’s won, waaronder de Emmy voor Beste Dramaserie. Mad Men speelt zich af op het New Yorkse (fictief) reclamebureau Sterling Cooper op Madison Avenue in de jaren ’60. We volgen het leven van creatief directeur Don Draper en de personen in zijn omgeving, op en buiten het reclamebureau. De show zoomt ook in op de veranderde maatschappelijke wereld van de jaren ’60. De serie is van de hand van Matthew Weiner, één van de scenaristen van HBO-serie The Sopranos, al toonde de zender wel geen interesse in de serie. Het belandde uiteindelijk op kabelmaatschappij AMC. De serie werd ontzettend geprezen door bijna alle kranten, omwille van zijn visuele stijl, maar ook omwille van het thema. De show schippert perfect tussen nostalgie en politieke correctheid. Want de wereld van de jaren ’60 is er een van drinken, roken, een wereld waar vrouwen en niet-blanken nog minderwaardig worden geacht.


Bronnen: Focus Knack, Wikepedia, New York Times

Labels: ,