vrijdag, december 14, 2007

Bryan Adams klopt Queen

Vandaag is het ondenkbare gebeurd. 15 jaar lang stond Queen met Bohemian Rhapsody op 1 in Donna's top aller tijden, maar vandaag stootte Bryan Adams met Summer of '69 hen van de troon. Velen zullen blij zijn dat er eindelijk eens iemand anders op 1 staat, maar zelf hoor ik daar niet bij. Bohemian Rhapsody staat bij nu ook wel niet op 1, maar behoort wel tot mijn favorieten aller tijden. Maar Summer of '69 ben ik zo beu gehoord dat ik niet vind dat dit een nummer 1 waardig is. Maar ja, men heeft nu gestemd en het is nu zo.

De vraag is natuurlijk of dit nu een einde is van een tijdperk. Kan Queen volgend jaar terug de nummer 1 bereiken of is hun heerschappij nu toch over? Het eerste geval is perfect mogelijk. Onze bovenburen organiseren ook jaarlijks een top 2000 en daar staat Queen traditioneel ook altijd op 1. Behalve in 2005 wanneer men plots massaal voor Boudewijn De Groot koos. Maar dit werd het jaar nadien terug gecorrigeerd en Queen stond terug op 1. Het tweede geval is natuurlijk ook perfect mogelijk. In dat geval is het echt het einde van een tijdperk. En dan duidt dit ook op het feit dat een nieuwe generatie aan de macht is gekomen in de top 2000.

Voor de rest vond ik dit om verschillende redenen een minder jaar qua top. Ten eerste omdat de top niet meer plaatsvond tussen kerst en nieuwjaar, waar het toch thuishoorde. Ten tweede vond ik ook de presentatie minder goed met presentatieduo's die eerder zaten mee te kwelen met de liedjes en die liedjes al na een minuutje of zo moesten afbreken wegens tijdsgebrek. Een beetje zichzelf respecterende top probeert op zijn minst om de platen zoveel mogelijk te laten horen. Tenslotte ben ik ook niet echt tevreden over wat men allemaal in de top 100 heeft gestemd. Stan Van Samang op 13?! Komaan zeg, serieus overdreven. Mika 3x in de top 50?! Ik vind Mika ook geweldig én de artiest van 2007, maar 3x in de top 50 is misschien toch een beetje teveel eer. Geen Beatles in de top 100?! Als er nu één groep is die in een top 100 aller tijden thuis hoort, zijn het toch wel de Beatles. Mijn voorstel zou dan ook zijn om de lijst van volgend jaar minder te laten vervuilen en twee lijsten te organiseren. Eén met een top 100 van het afgelopen jaar en een top 2000 aller tijden waarbij er niet gestemd kan worden op de hits van het afgelopen jaar. Dat zou dan veel van die toestanden vermijden waarbij men een single belachelijk hoog stemt in het ene jaar en dan het jaar erop enorm naar beneden duikt om twee jaar later amper de top 2000 nog te halen. Maar ja, blijkbaar heeft een groot deel van het stemmend publiek daar minder moeite mee.

Labels:

1 Comments:

Blogger pierre du coin said...

Ook bij de top 100 allertijden komt het voor dat een heel recent nummer de lijst binnenduikt. Meestal is er van die nummers het volgende jaar ook niets meer terug te vinden. Maar ondertussen erger ik mij daar ook aan.

8:04 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home