zaterdag, september 09, 2006

Steracteur, Sterartiest - show 1

13 acteurs en actrices die voor het goede doel gaan zingen. Wat gaat dat geven? Gisteren tijdens een eerste aflevering van Steracteur, Sterartiest bleek alvast dat er enkelen beter acteur blijven, anderen verbaasden dan weer en sommigen bleken na de eerste aflevering zelfs echt zangtalent te hebben. Het algemeen niveau was dus middelmatig met uitschuivers naar boven en onder. Een overzicht.

De spits werd afgebeten door Werner De Smedt, bij voorsprong één van de meest coole acteurs uit Vlaanderen. Ondanks zijn rockabilly-gehalte koos hij verrassend voor de disco-klassieker Relight my fire van Dan Hartman. Een echt zangverleden heeft Werner niet en hierdoor was het ook verbazend hoe goed hij het er vanaf bracht. Dan wel qua zang, want qua act viel hij tegen. De Arno-pose was helemaal niet geschikt bij het lied. Het mocht iets meer disco zijn qua uitwerking met bijhorende danspassen, maar zijn zang maakt dan weer veel goed. Want zoals reeds gezegd zorgde Werner voor een verrassing doordat hij zich vlot doorheen de song zong. Ok, hier en daar zal het wel niet zuiver zijn geweest, maar hij is iemand die alvast een goede basis heeft waarop men de komende weken kan verder bouwen en zo uiteindelijk nog ver kan eindigen in de wedstrijd.

Eén van de mooiste verschijningen die de acteurswereld de laatste jaren heeft voortgebracht, is zeker en vast Lien Van De Kelder. Of ze naast haar mooie zelve ook goed kan zingen, mocht ze bewijzen met het opzwepende Let’s get loud van Jennifer Lopez. Helaas viel ze een beetje door de mand. Haar zangkwaliteiten zijn duidelijk ondergeschikt aan haar acteerkwaliteiten en dat was gisteren toch wel te horen. Ze kwam amper boven het orkest uit en bovendien dan nog maar met een povere zangstem. Maar ze weet dat een act veel kan goedmaken, kijk maar naar Jennifer Lopez, Paris Hilton of Madonna. Ze maakte goed gebruik van het podium en flirtte met de camera en het publiek, maar het geheel kon toch niet verbergen dat ze tot de flauwere middenmoot behoort.

Rob Teuwen is de jongste van de bende en bekend als Billie uit F.C. De Kampioenen. Hij speelde al in heel wat musicals mee en zit momenteel in een rockgroepje Calmwood. Dus toch niet zo onervaren als anderen en dat liet hij merken met zijn versie van Basket Case van Greenday. De zang was meer dan aanvaardbaar, al sputterde hier en daar de uitspraak en leek het alsof een paar woorden werden ingeslikt. Maar wat echter een groter probleem bleek te zijn, was de houterige act. Het is punkrock en het mag er al wat heviger aan toe te gaan, maar Rob bleek net iets te braaf te zijn om voluit te gaan. Hierdoor miste de act de power om echt te gaan overtuigen, maar toch zie ik Rob nog ver komen in de wedstrijd als hij de komende weken zich iets meer kan ontspannen.

De actrice die naast haar acteerprestaties ook het meest bekend staat om haar zangprestaties is zeker en vast Cara Van Der Auwera, die weliswaar in Spring maar is gedegradeerd tot achtergrondzangeres, maar die toch het meeste te verliezen heeft met deze wedstrijd. Ze had dus een zware taak haar eer te verdedigen met Dag vreemde man van Ann Christy. De lat ligt dus iets hoger voor haar en je zou toch op zijn minst verwachten dat ze niet vals zou zingen, maar ze ging toch een paar keer uit de bocht. Het is duidelijk dat ze geen echte ervaring heeft als leadzangeres die het hele lied dient te dragen. Maar je hoort wel dat ze een degelijke zangervaring heeft gehad en wist bovendien ook al één van de weinige enige emotie in haar liedje te brengen. Ze behoort dus duidelijk tot de betere middenmoot van de kandidaten, maar van iemand die meezingt in de groep Spring en al voor grote publieken heeft gezongen, mogen we toch iets meer verwachten.

Wie dan helemaal niets te verliezen heeft in de wedstrijd en één van de meest verrassende kandidaten is Steph Goossens. Kijkers van Thuis kenden hem als de wel héél vals zingende zanger van de Zingende Loodgieters en dus lag de lat voor Steph laag. Hij koos raar genoeg voor Suspicious Minds van Elvis Presley, toch niet meteen de meest makkelijkste song. Laat mij er maar meteen geen doekjes rond winden, Steph is niet de meest begenadigde zanger van de hoop. Zijn stembereik reikt niet echt ver en hij balanceert voortdurend op de koord van toon houden en toon verliezen. Natuurlijk is hij een teddybeer en vermits niemand enig zangtalent vermoedde in Steph maakt dat hij de underdog van de wedstrijd is waarvoor je veel sympathie kan betuigen. Het maakt hem dus nog sympathieker als hij al is, maar wie eerlijk is, moet toegeven dat Steph onderaan het laddertje van de kandidaten staat en het dus niet zolang zal mogen uitzingen in de wedstrijd.

An Swartenbroeckx is één van de kandidaten waarvan het grote publiek weet dat ze al enige zangervaring had. Zo zong ze nog bij The Championettes, bracht ze een solo-album uit en tourde ze later nog met een muziekproductie doorheen Vlaanderen. Maar vermits de successen eerder beperkt waren, moet ook een teken aan de wand dat An niet meteen een topzangeres is. Met You’ve got a friend van Carole King kon ze echter het tegendeel bewijzen. Helaas sloeg ze met dit nummer de bal compleet mis. Ze was te gespannen, ze zong onzuiver, het was véél te braaf en het kon op geen enkel moment boeien. Eric Melaerts gaf als commentaar “huismoedertje zingt in de keuken” en dat vat de hele prestatie goed samen. An zal zeker onder de douche toon kunnen houden, maar zet haar op een groot podium en ze is te angstig om voluit te gaan. Een terechte nominatie voor eliminatie.

Stan Van Samang. Volgens mij kan dit niet anders dan een artiestennaam zijn. De grote onbekende voor mij in het hele rijtje vermits hij voornamelijk bekend is van Wittekerke, een VTM-serie die ik nog nooit gezien heb. Maar met Message in a bottle van The Police koos hij alvast voor één van de betere popnummers uit de jaren ’80. Over zijn performance kan ik kort zijn: WAUW! Echt waar, het was zeker het hoogtepunt van de ganse avond. Stevige stem waarmee hij niet naliet om stevig mee uit te pakken en zijn zangkwaliteiten tentoon te stellen zonder echt te overdrijven. Hij zong het nummer dan ook niet zoals we gewoon zijn van Sting, maar hij legde persoonlijke accenten in het nummer. Wat misschien wel een klein minpuntje bleek te zijn, is zijn mimiek en bewegingen op het podium. Hij wist zich af en toe niet echt de correcte pose aan te nemen. Niettemin was hij zeker dé ster van de avond en heel ironisch dat die ster de enige VTM-acteur is uit de ganse hoop.

Sofie Van Moll is één van de meest sympathieke verschijningen op televisie van de afgelopen jaren en staat ook bekend om enig zangtalent te bezitten. Zo nam ze 2 jaar geleden nog deel aan Eurosong met het rockpopnummer Kerosene, waar ze hele goede commentaren aan overhield. Voor de eerste aflevering van Steracteur, Sterartiest koos ze voor Ironic van Alanis Morissette. Het is een publiek geheim dat ik Alanis Morissette helemaal niet weet te appreciëren en dat haar stem en liedjes mijn haren ten berge doen rijzen van ergernis. En ook na de performance van Sofie ben ik nog steeds niet wild van Ironic, alhoewel ze het heel goed deed. Maar ik miste in het refrein de nodige power die het refrein nodig heeft. Maar voor het overige was het goed gezongen en ik denk dat ze met de juiste songkeuzes wel eens heel ver in de wedstrijd kan geraken, zelfs als de actrice die het het verst gaat brengen.

Van een ergerlijke Alanis naar een ergerlijke Karel. Het is maar een kleine stap in Steracteur, Sterartiest. U raadt het al, ik heb een beetje een hekel aan Karel Deruwe. Maar wie weet kon hij mij verrassen met zijn interpretatie van Laat me nu toch niet alleen van Johan Verminnen. En ik moet bekennen dat Karel toch wel enige aanleg heeft om correct te zingen. Alleen waren er teveel zaken aan de hele act waaraan ik me ergerde. De overdreven pathos, de vibrerende zang, de bewegingen, de gezichtsexpressie, …. Het stoorde mij allemaal een beetje, vermits het lied mij op deze manier niet bij het nekvlees greep zoals de versie van Johan Verminnen wel doet. Ik denk dat Karel het geheel iets te serieus heeft genomen en ook teveel vanuit zijn acteursblik om echt te kunnen ontroeren. De nominatie is dan ook wel op zijn plaats geweest.

In het rijtje van mij onbekende acteurs en actrices hoort ook Grietje Vanderheijden die blijkbaar een rol speelt in het mij eveneens onbekende En daarmee basta! van Ketnet. Maar als de onbekende Stan Van Samang mij weet te overtuigen, wie dan ook Grietje met haar versie van Denis Denis van Blondie. Positief was alvast dat ook zij een eigen interpretatie gaf van het nummer en niet koos voor een Blondie-imitatie. Alleen is daarmee ook het positieve van de avond gezegd. Want haar Lolita-interpretatie ging een beetje de mist in. Enerzijds doordat ze de act niet volledig doortrok doorheen het liedje en anderzijds door haar zwakke zangprestatie. Er klonken teveel valse noten door om de schade te kunnen beperken. Nu bleek dat ze in het groepje van de minderen hoort en dat ze de komende weken uit een ander vaatje zal moeten tappen om ver te kunnen doorstoten.

Nog zo’n onbekende voor mij is Roel Vanderstukken. In een vroeger leven nog VTM-ster bij Wittekerke, maar tegenwoordig de nieuwe motard in Flikken. Geen idee dus wat voor vlees er in de kuip terecht komt, maar daar zou na zijn interpretatie van Some kind of wonderful van Grand Funk Railroad wel verandering in komen. Want wat een performance! Zeer vlot en relaxed gezongen, een goede en stevige stem en een optreden met veel energie en plezier. Met dank aan het nummer dat Roel goed op het lijf leek geschreven te zijn. Het wordt dan ook uitkijken welke nummers het publiek de komende weken voor Roel kiest. De weg naar de finale ligt nu al open, maar het wordt afwachten of Roel even flexibel is in andere genres. Maar niettemin dus nu reeds een topfavoriet voor de eindoverwinning.

Met alle respect voor de andere kandidaten maar ik vermoed dat Andrea Croonenberghs de meest bekende naam van de hoop is. En ook iemand waarvan iedereen grote dingen verwacht omdat het algemeen bekend is dat Andrea al enige zangervaring heeft en op verschillende Flikkencd’s heeft meegezongen. Voor haar doop in Steracteur, Sterartiest koos ze voor I’ll stand by you van The Pretenders. En ze loste alle verwachtingen grotendeels in. Het was goed gezongen, het was met gevoel gezongen en ze stond stevig in haar schoenen op het podium. Minpunt aan de performance was haar mindere timing. Hier en daar leek het alsof ze iets te vlug begon terwijl ze op andere momenten even een inhaalbeweging moest doen. Kleine schoonheidsfoutjes, maar bij een topfavoriete vallen ze natuurlijk meer op. Het wordt dan ook afwachten of haar rol als topfavoriete haar niet de nek gaat omwringen.

De laatste in de rij is wederom een onbekende naam en gezicht voor mij. Timo Descamps is één van de jeugdige gezichten van Spring, maar heeft wel enige zangervaring. Zo is hij nog lid geweest van het Fine Fleur koor dat bekend is van Nights of The Proms. Voor zijn lied koos hij voor het in een talentenjacht onvermijdelijke Let me entertain you van Robbie Williams. Normalerwijze wordt dat liedje ook verkracht in die talentenjachten en meestal gebracht door de meest foute personen. Maar hé, Timo is één van die weinige uitzonderingen die wel weet overeind te blijven met deze song. De stem zat redelijk goed, de act was een pak beter uitgewerkt dan andere acts, de styling klopte en het geheel was entertainend. De onervarenheid maakt wel dat hij niet alle troeven weet uit te spelen die de song heeft om het publiek mee te krijgen en een Robbie Williams staat nog vele trappen hoger dan Timo, maar het was wel één van de betere optredens van de avond.

Bekijken we het geheel, dan kunnen we stellen dat Stan en Roel de grote favorieten zijn voor de finale en dat Timo, Sofie en Andrea op kleine afstand volgen. Zoals reeds gezegd zal ofwel An ofwel Karel de wedstrijd volgende week moeten verlaten. Basis op hun prestaties zou ik zeggen dat Karel een tweede kans verdiend omdat het een pak toonvaster was dan An. Maar An was zo gespannen dat ze misschien meer potentieel heeft om het de komende weken beter te doen. Dus mijn stem gaat uiteindelijk toch nog naar An.

De goede doelen van de mogelijke afvallers:

De komende week kan je bellen en sms’en om An en Karel in de wedstrijd te houden. Per oproep zal er 10 eurocent gaan naar het goede doel van de desbetreffende kandidaat. Dat is trouwens ook het geval bij het stemmen tijdens de show zelf. De nummers en meer info omtrent het stemmen vind u terug op de officiële site.

Het goede doel van An is de blindengeleidehondenschool in Genk. Deze school leidt honden op tot de perfecte assistent voor blinden in heel Vlaanderen. De opleiding van zo’n hond duurt echter drie jaar en kost een heel pak geld. Daarom draait de school volledig op vrijwilligers die zowel instaan voor de opvang als voor de opleiding van de honden. Maar natuurlijk moeten de kosten voor voeding, dierenarts, transport, materiaal, … gefinancieerd worden. De 10 eurocent is dan ook heel welkom en mocht An de finale winnen dan kan er met de hoofdprijs van 25.000 euro 10 honden gratis opgeleid worden. De blindengeleidehondenschool kan u ook steunen op het rekeningnummer 776-5959655-72. Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Het goede doel van Karel is Het Hartenhuis. Deze organisatie werd opgericht door de Nationale Stichting voor Onderzoek op het gebied van Kindercardiologie. Het blijkt namelijk dat 1 kind op de 100 wordt geboren met een hartafwijking. Het Hartenhuis heeft als doelstelling een algemene databank aan te leggen met gegevens van deze hartpatiëntjes om zo beter inzicht te krijgen in de problematiek van hartafwijkingen en ook de beperkingen en uitsluitingen waarmee patiënten worden geconfronteerd te verminderen. Het Hartenhuis kan u ook steunen met een gift op het rekeningnummer 068-2139905-15. Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

De liedjes voor volgende week:

De kijker mag elke week kiezen welke song zijn favoriete acteur of actrice de komende show moet zingen. Dit werd deze week de keuze van de kijker:

1. Werner: Pretty Woman van Roy Orbison
2. Lien: Can't fight the moonlight van LeAnn Rimes
3. Rob: Heaven van Bryan Adams
4. Cara: Ella elle a van France Gall
5. Steph: Je loog tegen mij van Drukwerk
6. An: Downtown van Petula Clark
7. Stan: Iris van Goo Goo Dolls
8. Sofie: Girl van Anouk
9. Karel: New York New York van Frank Sinatra
10. Grietje: Be my baby van Vanessa Paradis
11. Roel: Demasiado Corazón van Mink DeVille
12. Andrea: Sleeping satellite van Tasmin Archer
13. Timo: Breakfast at Tiffany's van Deep blue something