dinsdag, februari 26, 2008

Donna zakt verder weg

Het was toch weer even schrikken toen ik de luistercijfers van golf 15 las. Donna terug gezakt van 13% naar 12,2%, terwijl Q-music status quo blijft op 17,6%. Dit zijn geen goede cijfers, maar ergens had ik het toch ook wel verwacht. Ten eerste omdat die eerste fase van de vernieuwing, toen David en Dave hun eigen stekje kregen, toch maar iets halfslachtigs was. Je investeerde in de ochtend en de avond, maar voor de rest blijft alles bij het oude. Alhoewel, ik vond dat in die tussenperiode tussen de eerste en de tweede fase van de vernieuwingsoperatie Donna maar futloos overkwam. Het was wachten op die tweede fase en dat hoorde je ook echt aan de programma’s en de muziek. Het was zo routineus, zo ongeïnspireerd, bij momenten zo saai dat het niet echt een plezier was om er naar te luisteren en het weinig verschil maakte of je nu een cd of je mp3-speler opzette of Donna. Het bood gewoon geen meerwaarde. En ik denk dat daar toch weer een deel van de luisteraars heeft op afgehaakt.

Dan kwam de tweede fase van de vernieuwingsoperatie er en het werd voorgesteld als een echte vernieuwing, maar we moeten daar eerlijk over zijn. Zoveel vernieuwing bracht dit niet teweeg. OK, het programmaschema werd grondig door elkaar gehaald en er kwamen een paar sterke programma’s in de plaats, maar de nieuwe sound kwam er niet. Het was toch nog teveel de oude Donna in een nieuwe verpakking. OK, er werd nu al eens wat meer classics gedraaid, alleen waren het vaak dezelfde die tot vervelens toe werden gespeeld. Maar het overheersende gevoel was toch dat er aan de sound niet veel veranderd is. En die sound blijft toch nog in de lijn van Q-Music liggen, al zijn er zeker een paar verschilletjes op te merken. Alleen vind ik niet dat men in die Q-vijver moet blijven vissen. We moeten eerlijk erkennen dat Q-Music in zijn genre een sterke zender is. Het heeft een ijzersterk ochtendblok en ze hebben de echte spraakmakende acties. Ik denk dat Donna daar gewoon niet tegenop kan. En daarom ook dat ik vind dat Donna terug een eigen profiel moet aanmaken. Probeer geen Q-Music te zijn, maar een zender met een eigen identiteit. Een zender die terug spraakmakend kan zijn. Die een voortrekker kan zijn in het maken van hits. Nu merk ik nog teveel dat er beetje gewacht wordt met bepaalde singles hoe ze in de Ultratop doen of hoe ze het op de andere zenders doen. Nemen we bijvoorbeeld Dreamers and renegades van Milow. Hoe lang heeft het niet geduurd voor het eindelijk in een normale rotatie in de playlist werd opgenomen? Hetzelfde met I kill her van Soko. Het is ook pas sinds vorige week dat het echt eens voorbij komt op de radio en dat ook terwijl het al in de top 3 van de Ultratop stond.

Daarnaast moet men ook terug een eigen identiteit trachten op te bouwen op basis van een uitgebreidere playlist. Ik blijf er bij dat er een gat is in de driehoek Radio 2 – Studio Brussel – Q-Music en dat Donna de meest geschikte zender is om in dat gat te duiken. Combineer de hits van vandaag met de hits van gisteren en de hits van morgen en houdt de blik wijd open. Beperk je niet tot hokjesdenken en enkel de commerciële muziek, maar laat de luisteraars proeven van allerlei muzikale hapjes van verschillende soorten. Je moet de luisteraar prikkelen. En vergeet die enquêtes waarbij men onderzoekt wanneer men wat wil horen. Die kunnen een beeld geven, maar mogen de playlist niet gijzelen. Idem met Rate the hits. Het is niet omdat een panel zegt dat een nieuwe single op basis van 15 seconden te beluisteren niet zo goed is dat het daarom geen goede single is. Als jullie ervan uitgaan dat het wel een goede single is die radiovriendelijk is, moeten jullie de luisteraars laten wennen aan die single. En ondervraag dan na een paar weken terug via Rate the hits de mening van het panel. Het is al een paar keer voorgekomen dat ik een liedje via die 15 seconden niet zo goed vond bij Rate the hits, maar dat ik er wel ben beginnen van te houden toen ik het een paar keer volledig heb gehoord.

Kijk, de luistercijfers zijn niet goed en Donna blijft in de negatieve spiraal zitten. Het is volgens mij nu het moment om te breken met het commerciële hitzendertje van weleer, maar te kiezen voor een heel nieuw imago. Een moderne hitzender met een brede blik op de wereld, die een echt eigen imago heeft, qua presenteren (wat jullie nu al zeer goed doen) en qua sound, en die terug een voortrekker is in het maken van hits of het respecteren van vroegere of tegenwoordige hits. Natuurlijk moet het feel good blijven, maar het luisteren van de radio moet terug een meerwaarde betekenen.

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hey
Ik deel je mening wel ergens hoor. Er mag idd meer variatie zitten in de muziek van Donna. Vroeger (de fun,de hits periode) was donna dé pionier van de mix tussen hedendaagse muziek en classics.
De goeie stuurmannen verlieten het schip en boekten succes bij de vmma, wat ze nu nog altijd doen aan golf 15 te zien.
"Make my day" was meer puberradio vond ik, er was geen plaats voor hits van vroeger in programma's zoals bvb hitclub weekend terwijl dat nu in donna soiree wel het geval is!
Toch is mijn hart altijd bij donna gebleven. ook nu bij feel it, love it!
Ik volg donna al 11 jaar en heb niet de intentie om mijn oren op een andere zender te zetten. tis net zoals in een huwelijk "in goeie en slechte tijden"
we zullen wel zien wat de volgende luistercijfers zeggen. Pas dan kunnen we een echte balans maken wat de vernieuwingspolitiek van donna heeft opgebracht...
davyvdw0606@hotmail.com
blog op de donna site: donnafansinds1997
groeten
Van de Walle Davy - Moerbeke

11:42 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home