donderdag, januari 22, 2009

De Oscarfavorieten

Op 22 februari vindt de 81ste Oscaruitreiking plaats in het Samuel Goldwyn Theater in Los Angeles. Vandaag werden de nominaties bekendgemaakt en weten we dus wie er torenhoog favoriet is om een paar beeldjes binnen te halen.

De grootste slokop bij de nominaties is The Curious Case of Benjamin Button van regisseur David Fincher met Brad Pitt en Cate Blanchett in de hoofdrollen. De film haalt 13 nominaties binnen, waaronder deze voor beste film, beste regisseur, beste acteur en beste bewerkte scenario. Toch is het nog geen record qua nominaties. Daarvoor haalden Titanic en All about Eve nog 1 extra nominatie in de wacht. De film zelf is een bewerking van het kortverhaal geschreven door F. Scott Fitzgerald uit 1921. Het vertelt het verhaal over Benjamin Button, een man die bij zijn geboorte op 11 november 1918 geboren wordt met het uiterlijk en de fysieke beperkingen van een man van 86 jaar oud. Naarmate zijn leven vordert,verjongert hij steeds fysiek. We zien hoe er een heuse romantisch verhaal ontspint met de nodige drama, hoe hij zijn echte vader leert kennen en verliezen, raakt hij terecht in de Tweede Wereldoorlog, …. De reacties waren overwegend positief in de media en vonden het een nieuw hoogtepunt in de Hollywoodse verhaalvertelling, maar er waren ook een paar negatieve kritieken te horen die geen seconde geloof hechtte aan het verhaal over de grote liefde. Toch worden de acteerprestaties alom geroemd, vooral van Brad Pitt en ook de cinematografie en regie worden toegejuicht.

Andere grote kanshebber met 10 nominaties is Slumdog Millionaire, een film van Danny Boyle die ondertussen ook bij ons in de zalen speelt. De film werd vorige week nog de grote winnaar bij de Critics’ Choice Awards, waar hij de prijs voor beste film en beste regisseur kreeg. En de film kreeg ook al 4 Golden Globes, de graadmeter voor de Oscars. Het verhaal is gebaseerd op de novel Q and A van de Indische schrijver Vikas Swarup en werd bewerkt door Simon Beaufoy. De film vertelt het verhaal van een ongeletterde Indische jongen uit de sloppenwijken van Mumbai die geheel onverwachts heel ver geraakt in de quiz Wie wordt multimiljonair. De politie vindt het zaakje maar verwacht en stelt een onderzoek in. Bij dat onderzoek doet de jongen zijn verhaal over zijn leven en hoe hij de antwoorden op de vragen wist. Of hij uiteindelijk ook wint, kan je in de bioscoop ontdekken. De film kon alvast op betere kritieken rekenen dan favoriet The Curious Case of Benjamin Button. Terwijl die laatste op Metacritics nog een gemiddelde krijgt van 69%, krijgt Slumdog Millionaire een gemiddelde van maar liefst 85%.

Andere favorieten voor de Oscars zijn The Dark Knight, de jongste Batman-film met Heath Ledger die zijn postume Oscarnominatie voor beste bijrol op zak heeft, en Milk, de film van Gus Van Sant over de homoseksuele politicus Harvey Milk die begin jaren ’80 vermoord wordt. Elk hebben beiden 8 nominaties op zak. Verrassend genoeg en dan weer niet is het feit dat Wall-E het maar moet stellen met 6 nominaties. Verrassend, omdat de film wereldwijd bejubeld werd en overal in de top 10 van beste films van het jaar opdook. En ook weer niet verrassend, want het blijft een animatiefilm en die hebben het toch altijd wat moeilijker gehad om bijvoorbeeld mee te spelen voor beste film. Zeker nu er ook een aparte Oscar voor beste animatiefilm is.

Wie er uiteindelijk wint, weten we dus op 22 februari. De weddenschappen kunnen beginnen en de kandidaten kunnen alvast hun overwinningsspeech repeteren.

De belangrijkste nominaties:

Beste film
The curious case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The reader
Slumdog millionaire

Beste acteur
Richard Jenkins (The visitor)
Frank Langella (Frost/Nixon)
Sean Penn (Milk)
Brad Pitt (The curious case of Benjamin Button)
Mickey Rourke (The wrestler)

Beste actrice
Anne Hathaway (Rachel getting married)
Angelina Jolie (Changeling)
Melissa Leo (Frozen river)
Meryl Streep (Doubt)
Kate Winslet (The reader)

Beste acteur (bijrol)
Josh Brolin (Milk)
Robert Downey Jr. (Tropic thunder)
Philip Seymour Hoffman (Doubt)
Heath Ledger (The dark knight)
Michael Shannon (Revolutionary road)

Beste actrice (bijrol)
Amy Adams (Doubt)
Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Viola Davis (Doubt)
Taraji P. Henson (The curious case of Benjamin Button)
Marisa Tomei (The wrestler)

Beste regisseur
The curious case of Benjamin Button (David Fincher)
Frost/Nixon (Ron Howard)
Milk (Gus Van Sant)
The reader (Stephen Daldry)
Slumdog millionaire (Danny Boyle)

Beste animatiefilm
Bolt
Kung fu panda
Wall-E

Beste niet-Engelstalige film
Der Baader Meinhof Komplex (Dui)
Entre les murs (Fra)
Revenge (Oos)
Departures (Jap)
Waltz with Bashir (Isr)

Beste bewerkt scenario
The curious case of Benjamin Button
Doubt
Frost/Nixon
The reader
Slumdog millionaire

Beste origineel scenario
Frozen river
Happy-go-lucky
In Bruges
Milk
Wall-E
Bronnen: De Standaard, De Redactie

Labels: ,