zondag, januari 11, 2009

Na de Rilatine is er nu Provigil voor studenten

Deze week had ik het al over slimming en beer bongs en dan vraag je u af waar in godsnaam een deel van de jongeren mee bezig is. Vandaag las ik dan weer over de nieuwste hype bij jongeren tijdens het studeren. Het is ondertussen algemeen geweten dat steeds meer studenten naar de medicijnen grijpen tijdens het studeren. Eerst waren er de amfetamines. Vorig jaar werden we nog opgeschrikt over de doosjes Rilatine, een geneesmiddel voor ADHD-patiënten, die vlot hun weg vonden naar de universiteiten en hogescholen. Vandaag de dag is de nieuwste studiehype Provigil. Een geneesmiddel die volgens een paar mensen op internetfora de voordelen van beide eerste combineert zonder de vervelende nadelen.

Provigil is eigenlijk een geneesmiddel om slaperigheid overdag tegen te gaan, maar ondertussen heeft het geneesmiddel ook al zijn weg gevonden als middel tegen jetlag en voor mensen die ’s nachts ploegenarbeid doen omdat het concentratieverhogend zou werken. En juist die laatste eigenschap zorgt ervoor dat ook studenten hun heil in het middel zoeken. Het is voorlopig al heel populair in de UK, waar onder andere een Engelse professor het middel al ten zeerste kon aanraden bij zijn studenten en het middel omschreef als viagra voor de hersenen(daarvoor moet je natuurlijk professor zijn), maar wie de Nederlandstalige forums erop naleest, merkt dat ook in België en Nederland het middel aan een opmars bezig is. Sommigen zien het middel als een wondermiddel en één persoon neemt zelfs een pilletje elke drie uur in om zich door de blok te sleuren. Anderen zien dan meteen de voordelen in als nieuwe partydrug.

Alleen is Provigil helemaal geen onschuldig middeltje. Het geneesmiddel is in feite alleen maar op voorschrift te verkrijgen, maar iedereen weet tegenwoordig dat je makkelijk en zonder problemen aan geneesmiddelen kan geraken via het internet. Toch wijzen wetenschappers op enkele gevaren. Ten eerste mag je maar maximum 2 pilletjes of 200 milligram per dag innemen en raadt men u aan om de pilletjes nooit na 14u00 te nemen. Op dezelfde internetfora lees je al dat vele studenten hier helemaal geen weet van hebben en het pilletje massaal ’s avonds innemen en velen zeggen dat je al gauw zeker 2 pilletjes moet innemen om echt effect te voelen. Ten tweede wijzen wetenschappers erop dat de effecten op lange termijn nog niet helemaal duidelijk zijn, maar toch wijzen de eerste testen erop dat een misbruik van het middel zware hersenschade kan toebrengen. Op korte termijn zou het geneesmiddel wel neveneffecten kunnen veroorzaken, in tegenstelling wat gebruikers op internetfora ook beweren. Zo kan er een aantasting van het centraal zenuwstelsel optreden, net als aanvallen van nervositeit en slapeloosheid. Ten slotte benadrukken wetenschappers ook nog eens dat het kopen van geneesmiddelen op internet een gevaarlijke zaak is. Je hebt helemaal geen controle over de kwaliteit of de inhoud van de pillen.

Voorlopig zou het gebruik op de Belgische universiteiten en hogescholen nog gering zijn, maar toch vind ik het een beetje een onrustwekkende situatie. Het kan toch niet goed zijn dat men steeds sneller naar medicijnen grijpt die eigenlijk niet bedoeld zijn voor studenten. Ik denk dan ook dat er vanuit de universiteiten en hogescholen een signaal moet gegeven worden dat medicijnen niet het juiste antwoord zijn. Aan de andere kant moet men er misschien ook eens over nadenken of de prestatiedruk bij studenten niet te hoog ligt. Men zegt dat men al veel doet om examens te spreiden en om tussentijds testen af te nemen, maar toch is dit nog niet voldoende. Een goede studentenbegeleiding en voorlichting over medicijnengebruik lijken mij aangewezen.
Bron: Het Nieuwsblad

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Een signaal vanuit universiteiten en hogescholen? Hoe dat dan? Een mail of zo? Dan wijs je mensen er net op dat die dingen bestaan en gaan ze nog meer info zoeken. Lijkt me riskant hoor, ik kende het ook niet tot ik er hier over las (ik ben student). Ook slechte reclame is reclame.
Nog even dit: spreiding van examens? Misschien moet je mijn weblog eens bekijken, het bericht van eergisteren ging daar toevallig over :-). Bij mij hadden ze het leuk gespreid, maar plots kon een prof niet en zitten 4 van de 5 examens plots op 9 dagen. Zot gewoon... Proffen moeten misschien net zelf eens leren dat zo'n dingen verplaatsen zorgt voor gebruik van stimulerende middelen. Ik blijf er weliswaar mooi af :-).

10:41 p.m.

 
Blogger Filip said...

Dat is even balen en natuurlijk onaanvaardbaar. Professoren moeten inderdaad ten dienste staan van de studenten en zouden niet met vakantie moeten gaan tijdens de examens.

Over dat signaal. Misschien via studentengidsen zou er toch voorlichting kunnen komen over het gebruik van concentratieverbeterende middelen. Stilzwijgen lijkt mij ook geen goed middel. Erover communiceren maakt misschien wel dat bepaalde studenten het leren kennen en het gaan beginnen te gebruiken (zelfde verhaal als bij drugs), maar het zorgt er misschien ook voor dat een ander deel het juist niet gaat gebruiken of toch zeker niet in verkeerde dosissen.

7:16 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home